Агромаркет

Модернізація точності

Модернізація точності

В одному з підрозділів агрохолдингу «Миронівський Хлібопродукт» було переобладнано просапну 16-рядну сівалку Maschio Gaspardo для більш точної та ефективної роботи. Для цього застосували обладнання Precision Planting.

 

На підприємстві постійно впроваджують сучасні системи точного землеробства, й компанія взялася зробити зі звичайної сівалки витвір мистецтва. Іншими словами оновлений агрегат мав показати зовсім інші результати: поліпшити якість сівби, точність розташування насінин у ряді, стабільність глибини, постійний контроль якості висіву та запис даних про кількість витраченого насіння. Також ставилося завдання поліпшити ефективність роботи сівалки шляхом уникнення пересівів і пропусків під час сівби кукурудзи та соняшнику. Переобладнання торкнулося практично всіх вузлів сівалки: висівний апарат Gaspardo було демонтовано й замість нього встановлено механізми виробництва Precision Planting. Ураховуючи, що нові апарати працюють від електропривода, а сівалка була зі звичайним механічним приводом, вдалось суттєво полегшити агрегат. Відсутність цепів, зірочок і шестерень робить сівалку набагато надійнішою, персонал витрачає значно менше часу на технічне обслуговування та підготовку до сезону.

 

Раніше був цілий перелік запчастин, які потрібно було міняти, навіть коли ті ще були робочими. Під час сівби кожна година на вагу золота, тому потрібно було робити все можливе, аби уникати простоїв через зношення якихось дрібних деталей.

 

Новий висівний апарат працює більш надійно та точно. Оскільки привід здійснюється від електромотора, норма висіву регулюється саме через нього. Оператор виставляє норму на моніторі Precision Planting, який керує сівалкою, і на цьому налаштування закінчується.

 
Висівний апарат vSet2 з електроприводом на сівалці Gaspardo.                            Налаштування сівалки перед сівбою.

 

Валентин Бялас, інженер підрозділу ТОВ «Урожайна Країна» розповів, що після переобладнання сівалка працює абсолютно не так, як раніше. Перше, що вразило, — це точність розташування насінин в ряді. Якщо раніше проводили заміри й бачили, що відстань між насінинами становила то 18, то 20, а іноді й 24 см, то нині такої проблеми немає. Розкопували насінину, розкладали рулетку й чітко знали, де розташовано інші зерна. Такі перевірки робили багато разів, із різною відстанню між насінинами, але точність була на висоті.

 

Також практично відсутні двійники та пропуски, але це більше залежить від якості калібрування насіння. Коли із цим немає проблем, сівалка працює чудово. На кукурудзі точність була 99,9 і 99,8%, що взагалі не потребує коментарів.

 

Модернізація не потребує заміни оригінальних баків

Gaspardo для насіння.

Треба сказати, що сівалка Maschio Gaspardo — це перша сівалка, що її переобладнала компанія Precision Planting. Відімкнення відбувається по рядках, монітор показує результати роботи кожної секції. Якщо виникає проблема, монітор одразу показує, у якому висівному апараті щось сталося.

 

Якось разом із насінням у банку потрапив шматок паперу (відірвався від мішка). Звичайно, що через певний час цей папір перекрив насінню шлях до висівного апарату, й датчики відразу зафіксували пропуски. Знайти проблему було неважко.

 

Усе насіння пересипають графітом із тальком — тальк знімає статичну напругу, яка може вплинути на рівномірність висіву. Відповідно, графіт виконує функцію змащування. Жменю талько-графітної суміші потрібно сипати в кожну місткість разом із насінням.

 

Щоб поміняти культуру, потрібно встановити відповідні диски у висівних апаратах. Оператору достатньо 15 хв на цю роботу. Калібрування відбувається автоматично, тому оператор виставляє лише норму висіву. Взагалі ж всі налаштування зберігаються в пам’яті монітора, тому на практиці оператору потрібно обрати групу налаштувань (під певним номером) і можна розпочинати роботу. За добу сівалка встигає посіяти від 95 до 120 га залежно від розміру та конфігурації полів, а також від відстані між ними. У господарстві оцінили якість роботи переобладнаної сівалки й уже ухвалили рішення про модернізацію інших сівалок. Цього року в «Урожайній Країні» буде переобладнано ще три таких сівалки, а наступного року — вісім.

 

Говорить експерт

 

Валерій Дейнека, провідний агроном ТОВ «Урожайна Країна

 

Метою переобладнання було досягнення якісного розкладання насіння як по кукурудзі, так і по соняшнику. Якщо раніше ми фіксували значні відхилення під час посіву, то тепер точність практично ідеальна. По кукурудзі взагалі питань немає, а з соняшником маємо один двійник або пропуск на 14-метровому відрізку. Проте тут багато залежить від якості самого насіння, а точніше його калібру. Будь-яка сівалка не буде нормально сіяти соняшник, якщо всі насінини різного розміру. Після сходів ми чітко побачили, як точно розміщуються рослини, й контрольні заміри лише підтвердили ту інформацію, що ми отримали з монітора сівалки відразу після сівби. Звичайно, що сьогодні ще рано говорити про те, яким буде врожай, але, судячи з біологічного стану рослин, ми очікуємо понад 10 тонн кукурудзи й приблизно 3–3,5 тонни соняшнику.

 

Володимир Огійчук

журнал “The Ukrainian Farmer”, серпень 2017 року

  

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “The Ukrainian Farmer” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 
 

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ