Овочі-Ягоди-Сад

Комплексні рішення від «Сакура Юкрейн»

Комплексні рішення від «Сакура Юкрейн»

Компанія «Сакура Юкрейн» провела семінар «Способи досягнення успіху в другому обороті» для фермерів Кам’янка-Дніпровського регіону (Запорізька обл.) й усіх охочих опанувати сучасні підходи до вирощування овочів, зокрема томатів. Захід відбувся 28 травня 2015 року в Будинку культури і творчості Кам’янки-Дніпровської.

 

Справжній ажіотаж в учасників семінару викликала триденна робота лабораторії агроцентру «Владам» з Миколаєва. Її фахівці безкоштовно виконували аналіз рослин на наявність грибкової інфекції, засоленість ґрунту і води, а також живлення (вміст азоту, фосфору, калію) для кожного, хто приніс на аналіз цілу рослину. При обстеженні на предмет грибкового захворювання застосовували метод первинного мікроскопування (витяжки з листкової, стеблової та кореневої частини рослини досліджували під мікроскопом). Вивчаючи умови вирощування, готували розчин із витяжки ґрунту та води і досліджували за допомогою pH-метра і солеметра для визначення кислотності й засоленості. У стислі терміни агрохіміки змогли надати предметні поради 150 фермерам щодо коригування систем живлення і підживлювання вирощуваних культур.

 

 

Дієвими засобами, які можуть зарадити вирішенню цього питання, стали презентовані широкому загалу мікродобрива від німецької компанії «Проферт Технолоджі Гмбх», офіційним дистриб’ютором якої в Україні є ТОВ «Сакура Юкрейн»: «Козир» — рідке фосфорно-калійне добриво з природним фунгіцидом системної дії та «Фолік Комбі» — серія добрив для листкового живлення із застосуванням технології наночастинок (5 формуляцій вже працюють в Україні, 4 — на стадії виведення на ринок).

 

За інформацією регіонального менеджера ТОВ «Сакура Юкрейн» Бориса Блащука, добриво «Козир» (вміст фосфору 55,7% у формі РО3) забезпечує рослину повноцінним збалансованим живленням, стимулює її природний імунітет шляхом додаткового вироблення фітоалексинів, мінімізує негативний вплив довкілля, пом’якшує прояви хлорозу. Додавання мінімальної дози «Козиря» у фунгіцидну обробку нівелює вплив температур, вологості тощо, підсилює роботу препарату до 95%, що дозволяє досягти максимальної ефективності обробки і збереження врожаю.

 

 

«Фолік Комбі» — універсальне добриво для огірків. N — 27%, K — 21%, сірка, калій, магній, бор —ці елементи у хелатній формі не конфліктують між собою, що часто-густо трапляється, коли застосовують різні добрива від різних виробників.Для роботи по листку додано 5 органічних ад’ювантів. Добриво доцільно вносити під корінь (силіконовий прилипач, що міститься у більшості кореневих добрив, ушкоджує кореневу систему, заважає проникати в корінь поживним речовинам, а також забиває крапельну стрічку, у цьому разі представлений органічним прилипачем, що рятує від усіх цих неприємностей).

 

Внесені за інструкцією добрива не накопичуються у ґрунті. Крім того, працювати рідкими добривами в два з половиною рази вигідніше. У дозуванні 50 мл (9,58 грн) на сотку їх вистачить, щоб замінити 250–300 г сухих комплексних добрив (20–25 грн) з тим самим ефектом.

 

Серед новинок «Проферт Технолоджі Гмбх» варто згадати «Аміновігор». До його складу входять 15 амінокислот, що допомагають рослині оптимально розвиватися і підвищують врожайність.

 

На семінарі також виступив представник компанії «Дюпон-Україна» Максим Яновський. Він розповів про нові пропозиції світового лідера з виробництва ЗЗР для захисту овочів від шкідників відкритого та закритого ґрунту. Інсектицидний препарат «Ексірель» зареєстровано для відкритого ґрунту, але його можна застосовувати і на невеликих площах у теплицях, використовувати по вегетації (норма використання 750 мл — 1 л/га, не менш ніж дві обробки за сезон з перервою 10–12 днів).

 

Ще один інсектицид — «Верімарк» придатний для застосування через крапельне зрошення у відкритому та закритому ґрунті (норма 500 мл/га, до 4 (2 і 2) обробок в теплиці з перервою 40 днів). Обидва продукти розроблені на основі діючої речовини ціантраніліпрол. Вони ефективні проти лускокрилих, гризучих і сисних комах й одночасно толерантні до ентомофагів, мають третій клас безпеки. У разі застосування, особливо на ранніх фазах розвитку культури і за ранніх проявів заселення шкідників капусти, томатів і цибулі, препарати здатні вдихати в рослини «життєву енергію» за рахунок зменшення біотичного стресу.

 

Дмитро Фартушний, представник компанії «БТУ-центр», розповів про застосування біопрепаратів при вирощуванні в закритому ґрунті. Також з доповіддю на тему «Захист томатів від хвороб у закритому ґрунті. Грибні захворювання» виступила представник агроцентру «Владам» Олена Собко.

 

І, звичайно, особливе захоплення у присутніх викликали нові індетермінантні гібриди томатів, які запропонувала компанія «Сакура Юкрейн».

 

Ноемі F1 — китицевий «супербіф». Чудове рішення для другого обороту. Щільність і колір томатів — бездоганні, вага плоду 250–300 г. Плоди вирівняні, практично всі дозрівають одночасно, не розтріскуються, придатні для тривалого зберігання.

 

Нада F1 — найбільш ранній «супербіф». Схожість на 2–3-й день при замочуванні насіння на кілька годин. Китицю викидає на 8-му листку, але в оптимальних умовах вирощування розсади може й на 6–7-му листку. На китиці формується до 7 плодів, а коротке міжвузля (4–5 см) дозволяє формувати більше китиць на шпалері. Вирівняні плоди, насичений колір, відмінна транспортабельність, лежкість.

 

TL 12774 F1 (Рожева Нада F1) — високоврожайний середньоранній гібрид, які дає плоди вагою 250–300 г, що не розтріскуються і не мають ущільнення біля плодоніжки. Стійкий до кореневих гнилей та чорної ніжки. Не розтріскується після другої китиці.

 

Черокі F1 — за висоти 1,5 м формує 8 повноцінних китиць. Плоди вирівняні, яскраво-червоного кольору, не розтріскуються. У порівнянні з класичними томатами має менший відсоток відходів, швидше дозріває і краще зберігається. Невибагливий у вирощуванні, росте як у великих теплицях, так і в дерев’яних «балаганах» заввишки не більш ніж 2 м.

 

Юрій Сологуб, директор ТОВ «Сакура Юкрейн»

 

Під час семінару ми спільними зусиллями систематизували досвід вирощування червоноплідних і рожевих томатів у першому обороті. Упевнений, що отримані знання допоможуть овочівникам правильно скоригувати стратегію виробництва у другому обороті за рахунок упровадження високопродуктивних гібридів, нових агротехнологічних складових, оптимізації витрат за складної економічної ситуації. Усе це дозволить присутнім на заході представникам понад 100 фермерських тепличних господарств отримати гарантовані прибутки.

 

 

 

журнал “Плантатор”, липень 2015 року

   

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “Плантатор” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 

 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ