Овочі-Ягоди-Сад

Картоплярство на роздоріжжі

Картоплярство на роздоріжжі

У світі під картоплю відведено 19,3 млн га. Валове виробництво — 325 млн тонн за середньої врожайності 16 т/га. В Україні під культурою 1,2 млн га, у середньому в господарствах вирощується 20 млн т. У сезоні-2015 низка потужних гравців повідомили про скорочення виробничих площ під цією культурою.

 

Потенційна врожайність для країн Європи становить близько 100–120 т/га, але вона рідко реалізується. Урожайність картоплі в Україні майже вдвічі поступається середньоєвропейським показникам, проте вона відповідає світовим урожаям.

 

За вирощування в різних ґрунтово-кліматичних зонах картопля під впливом високих температур, вірусної інфекції та інших умов схильна до виродження. Найменше виродження картоплі спостерігається на Поліссі (5–7 років), у Лісостеповій зоні (3–5 років). На півдні України спостерігається сильне виродження картоплі (1–3 роки).

 

Негативно позначаються на врожайності зміни клімату, які відбуваються в різних регіонах України (весняна й літня посухи, висока температура, нерівномірні опади) і сприяють більшому ураженню рослин різними хворобами. Чергування сухих і вологих періодів призводить до діткування, розтріскування бульб, утворення на них паростків. Тому одним із перспективних напрямів підвищення врожайності й якості картоплі та його стабільності є створення і впровадження нових сортів із комплексом господарсько-цінних ознак, адаптованих до мінливих умов навколишнього середовища. На шляху розвитку економіки картоплярства стоїть низка інших проблем: у нас відсутні якісне насіння та правильний підбір сортів з урахуванням зон вирощування. Багато господарств самі непрофесійно вирощують насіння. Відсутність налагоджених ринкових каналів, погана інституційна підтримка та інфраструктура, а також обмежувальна торгова політика — усе це перешкоджає комерціалізації картоплярства.

 

Попри те що Україна — четверта країна у світі за обсягами виробництва картоплі, істотно наростити постачання продовольчої української картоплі на зовнішній ринок не вдається. Розвитку її експорту заважає не стільки заборона на поставку цієї продукції в ЄС і Росію, як відсутність достатніх обсягів якісної картоплі. В Україні навіть у сезони надвиробництва картоплі спостерігається істотний дефіцит якісної продукції. Навіть якщо нам вдасться подолати заборону на поставки української картоплі в ЄС, конкурувати на євроринку наша продукція не зможе. Нині якісну картоплю в Україні вирощують поодинокі господарства, і їхня продукція має надвисокий попит на внутрішньому ринку, перш за все, із боку роздрібних мереж.

 

Поточного сезону українські аграрії на 25% збільшили запаси картоплі в сховищах порівняно з минулим роком. Вони не поспішають її збувати, бо не задоволені цінами. Ці сподівання можуть лишитися невиправданими. Крім того, фермери ризикують втратити частину картоплі під час зберігання через не надто високу її якість.

 

Така ситуація спостерігається в багатьох країнах ЄС, де ціни на картоплю утримуються на критично низькому рівні. Не виключено, що подорожчання картоплі в Україні може спровокувати збільшення поставок цієї продукції з Євросоюзу.

 

***

 

Ринок картоплі в Європі в розрізі найбільших п’яти виробників, зокрема: Бельгії, Німеччини, Франції, Нідерландів, ВеликобританіїПлощі під картоплею зросли на 3,2% — 549 033 га. Урожайність зросла на 14,5% і становить 52,1 т/га. Виробництво збільшилося до 29,612 млн тонн, що на 3,5 млн тонн більше, ніж 2013 року. Перевиробництво спровокувало падіння ціни й сьогодні вона становить 30–50 євро/т.

 

Німеччина. Площі під картоплею зросли на 3,3% — 167 100 га, урожайність зросла на 26% — 53 т/га, виробництво збільшилося на 30% — до 8,856 млн тонн. Ціна на столову картоплю становить 30–50 євро/т, ціна на картоплю для переробки (від 40 мм) — 22,5 євро/т, ціна на фуражну картоплю — 20 євро/т.

 

Франція. Площі під картоплею зросли на 3,6% — 121 410 га, урожайність на 11,9% — 50 т/га, виробництво на 16% — до 6,000 млн тонн. Ціна на столову картоплю (фракція 40–70 мм) становить 60 євро/т, а на придатну для миття — 90 євро/т. Ціна на картоплю для переробки (від 40 мм) — 18 євро/т, ціна на спеціальну картоплю Мона Ліза, Шарлотте — 110 євро/т.

 

Нідерланди. Площі під картоплею зросли на 4,8% — 74 089 га, урожайність на 6,8% — 53,5 т/га, виробництво на 11,9% — до 3,964 млн тонн, що на 10% більше, ніж у 2013 році. Ціна на столову картоплю становить 15 євро/т (за сумнівну якість), а на придатну для миття — 25–50 євро/т. Ціна на картоплю для переробки (від 40 мм) — 25–26 євро/т. Пропозиції на експорт — 60 євро/т.

 

Великобританія. Площі під картоплею на рівні 2013 року — 121 000 га, урожайність на 4,3% — 49 т/га, виробництво — до 5,929 млн тонн. Ціна на столову картоплю становить 79–83 Р/т, ціна на картоплю включно для переробки — 112,7 Р/т.

 

Бельгія.Площі під картоплею на рівні 81 121 га, урожайність зромла до 54 т/га, виробництво — до 4,380 млн тонн. Ціна на сорт Бінтє 15–20 євро/т, ціна на картоплю, законтрактовану весною 2014 року, — 124 євро/т. Усього законтрактовано 49% картоплі, решта реалізується за вільною ринковою ціною.

 

***

 

Виробництво картоплі в Україні — основні показники сезону-2014. Порівняно з 2013 роком площі під картоплею 2014 року збільшилися на 10% — до 1,4 млн га. На це вплинула весняна ціна: 21 березня 2014 р. вона становила 4,0–5,5 грн/кг. Урожайність зросла до 16–22 т/га завдяки погодним умовам. Виробництво збільшилося до 23,3 млн тонн.

 

Ціна на столову картоплю: 30 вересня 2014 р. — 1,80–2,10 грн/кг; 5 грудня 2014 р. — 1,50–2,10 грн/кг. Ціна на картоплю для переробки на чипси — 1,85–1,92 грн/кг, на крохмаль — 0,35–0,5 грн/кг. Причини низької ціни: високий урожай, низька якість товарної картоплі (до 25% травмованої картоплі під час збирання та сильно ушкоджена хворобами й шкідниками); зі збільшенням площ на 8–10% у Житомирській, Київській і Чернігівській областях частина врожаю потрапила під заморозки й залишилася в полі; заборона експорту картоплі українського походження в Росію.

 

Підприємства в Україні, що професійно вирощують картоплю зазвичай проводять гнучку цінову політику. На величину ціни на картоплю впливають внутрішні т а зовнішні фактори.

 

Ґрунтуючись на аналізі кон’юнктури ринку, здійснюються прогнозування й оцінка факторів, що впливають на виробництво та реалізацію картоплі в регіоні. Вивчаючи попит на картоплю, потрібно проводити оцінку ризику «незатребуваної продукції», вивчити причини їхнього виникнення для пошуку шляхів недопущення або мінімізації втрат.

 

Внутрішні причини відсутності попиту на картоплю:

 

– неправильно складений прогноз попиту;

– неправильна цінова політика;

– відсутність ефективних методів стимулювання реалізації;

– платоспроможність покупців;

– демографічні, політичні, соціально-економічні фактори.

 

Українцям у весняний період варто очікувати дефіциту якісної картоплі на ринку. Населення готове купувати картоплю по 3–4 грн на ринках й у супермаркетах.

 

Українська асоціація виробників картоплі також проаналізувала запаси продовольчої картоплі по професійних господарствах. Порівняно з 2014 роком запаси картоплі збільшились у середньому на 20–25%.

 

Основна причина зменшення рівня рентабельності — якість картоплі, через яку ми не можемо конкурувати з картоплярами Нідерландів, Німеччини, Франції чи Бельгії. Тому основним ринком експорту для нас є той, де приймають нашу якість, а це ринок РФ (закритий), Грузії, Азербайджану, Туркменістану й західних сусідів, що не ввійшли у ЄС. Ми повинні зосередитися на вирощуванні якісної картоплі, що дасть змогу пропонувати свою продукцію країнам ЄС та збільшити частку переробки.

 

 

Анастасія Ярошенко, завідувач лабораторії економіки

Інститут картоплярства НААН

журнал “Плантатор”, березень 2015 року

  

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “Плантатор” та інтернет сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ