Овочі-Ягоди-Сад

Карбуємо черешню

Карбуємо черешню

Карбування спонукає дерева черешні утворювати численні плодові гілочки, які розташовуються в потрібному місці.

 

Черешня є однією з провідних кісточкових культур України. У 2015 році валовий збір її плодів становив 71,5 тис. тонн. Територіально більшість насаджень культури розташовано у зоні Степу, але останніми роками сади черешні закладають і в інших регіонах. Таке розповсюдження пов’язане із високою рентабельністю черешні (найвищою серед усіх кісточкових порід), а також раннім надходженням продукції на ринок (кінець травня — початок липня).

 

Традиційно черешню в Україні вирощують на сильнорослих підщепах, деревам формують розріджено-ярусну крону, у саду рослини розташовують за схемою 7 х 5–6 м. За такого способу вирощування дерева вступають у товарне плодоношення на 7–8-й рік після садіння та повільно нарощують урожаї. Останнім часом набуває популярності інтенсивна технологія вирощування черешні, за якої непродуктивний період насаджень скорочується, окупність початкових капіталовкладень настає швидше. У ній використовують слаборослі клонові підщепи, загущені схеми розташування дерев яким формують веретеноподібні крони без виражених скелетних гілок.

 

Незалежно від типу насаджень (традиційні чи інтенсивні) деревам формують крону за допомогою прийомів обрізування — укорочування та проріджування однорічних і багаторічних гілок. Слід зазначити, що черешня в силу своєї біології погано утворює нові та відновлює втрачені пагони, тому під час формування садівникам важко утворити на дереві достатню кількість гілок, що були б правильно розташовані у просторі та мали контрольовану силу росту. Вирішити цю проблему лише обрізуванням можливо, але процес є тривалим і відтягує вступ дерев у плодоношення. Саме тому дуже ефективним є запровадження допоміжного прийому — карбування. продовження

 

Продовження статті ви може прочитати у друкованому примірнику журналу «Садівництво по-українськи».

Будь ласка, оформіть передплату в редакції, подзвонивши на номер телефону: (044) 287-88-30

 

Інші статті в цьому журналі
Садівництво по-українськи
Садівництво по-українськи
Садівництво по-українськи
1
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ