Овочі-Ягоди-Сад

Капустяний конвеєр

Капустяний конвеєр

ТОВ «Агро Укр» вирощує середньостиглу та пізню білоголову капусту на великій посівній площі конвеєрним методом. Культивують 9 гібридів, які вирізняються не тільки високою врожайністю, товарністю, а й лежкістю.

 

Овочеву компанію «Агро Укр» у 2010 році в селі Стави Кагарлицького району Київської області заснував канадець Роланд Тісан з сином. У цьому селі раніше жили їхні предки. Більшість часу Тісани проводять в Канаді, де мають інший бізнес, а в Україну приїздять кілька разів на рік. Керують господарством брати Павло та Сергій Савченки.

 

Загальна посівна площа в господарстві ― 400 га, з них овочеві культури займають 72 га, решта — зернові. Серед овочевих найбільші посівні площі під середньостиглою та пізньою білоголовою капустою ― 42 га, столовим буряком — 26 га та ріпчастою цибулею — 4 га.

 

Років п’ять тому в господарстві вирощували білоголову капусту всіх строків достигання. Однак згодом переконалися, що краще зосередитися на середньостиглій та пізній. Саме ці капусти починаючи із середини серпня набирають товарну головку, і на них підвищується попит. Рання капуста має низьку врожайність, і попит на неї незначний.

 

В основному висівають такі гібриди: Лагріма F1, Агресор F1, Сторидор F1, Адаптор F1, Лексикон F1, Зенон F1, Золтон F1, Бузон F1, Парадокс F1. Агресор F1 займає понад половину площі.

 

— Якби цей гібрид ще добре зберігався — ціни б йому не було, — каже виконавчий директор Сергій Савченко.

 

— У нас відпрацьована чотирипільна сівозміна, — розповідає агроном господарства Максим Корчак. — Схема цієї сівозміни така: білоголова капуста, столовий буряк, ріпчаста цибуля. Овочеві культури повертаються на попереднє місце на четвертий рік. Минулого року частково змінили сівозміну, й попередником капусти була соя.

 

Фото 1. Виконавчий директор ТОВ «Агро Укр» Сергій Савченко, агроном Максим Корчак, фінансовий директор Павло Савченко.

Фото 2. Посіви білоголової капусти.

 

Обробіток грунту

 

Ґрунт під посіви капусти орють на зяб оборотним плугом Lemken Variopal 120 на глибину 22–25 см. Під оранку вносять комплексні добрива: діамофоску або калій хлористий в діючій речовині N50Р100К150. Навесні перед висіванням білоголової капусти застосовують тільки аміачну селітру в фізичній масі 150 кг/га. Перед сівбою проходять ґрунтообробною фрезою Kuhn HR, а потім формують гряди грядоутворювачем ТД 35.

 

Кілька останніх років капусту вирощують прямим висівом насіння у ґрунт. З економічного погляду цей спосіб вирощування капусти суттєво дешевший, ніж через розсаду, але є складності з отриманням однорідних сходів. Однак рослини значно міцніші, ніж з розсади.

 

Сівба

 

Починають сіяти середньостиглу білоголову капусту в першій декаді квітня. Спочатку висівають гібрид Агресор F1 на площі 4 га. Потім цей гібрид сіють другою та третьою хвилею в другій декаді квітня. Пізні гібриди капусти також висівають в три етапи на початку травня. Сівбу білоголової капусти проводять сівалкою точного висіву Mistral.

 

— Схема сівби 50 плюс 90 сантиметрів, — розповідає виконавчий директор. — Тобто між двома спареними рядками відстань 50 сантиметрів. За такої схеми рослини добре зберігають вологу у ґрунті. Через кожні два спарені рядки відстань 90 см для того, щоб можна було проводити механізований догляд за рослинами. Деякі фермери сіють подвійну норму насіння капусти. Тоді

 

як у нашому господарстві — на кінцеву густоту стояння рослин. Завжди має бути страховий фонд 10–15%, оскільки все висіяне насіння не сходить. Наприклад, Агресора висіваємо 42 тисячі штук насінин на гектар, щоб на кінцеву густоту стояння рослин отримати 37–39 тисяч штук. Гібриди пізньої капусти цього року висівали з меншою нормою: до 38 тисяч штук на гектар — щоб одержати 33–35 тисяч штук рослин. На гібриді Золтон ми не отримали дружніх сходів і досівали по насінині в пропуски рядків. Всі решта гібридів білоголової капусти сформували дружні сходи.

 

Догляд за посівами

 

Коли на рослинах з’явилась 1–2 пари справжніх листків, у рядки вносять аміачну селітру у фізичній масі 150 кг. Міжрядний обробіток посіву проводять культиватором КРН-5,6. За вегетаційний період білоголової капусти їх проводять 2–3. Кожний міжрядний обробіток супроводжується внесенням аміачної селітри у фізичній масі 50 кг/га — локально.

 

— Цього року на полях, де попередником була соя, сходи капусти пошкоджувалися дротяником, — каже агроном. — Для того щоб знищити шкідника на посівах, застосовували такі інсектициди, як Регент та Нурелл Д, із витратною нормою 6–8 кг/га та 1,5–2,0 л/га відповідно. На полях, де вчасно застосували такий інсектицид, як Нурелл Д, вдалося врятувати сходи рослин.

 

У нас у господарстві забур’янені поля. Із гербіцидів на посівах використовували післясходовий Галера супер з витратною нормою 0,2–0,3 л/га. Раніше ми вносили гербіцид Сальса з витратною нормою 25 г/га. Але після цього гербіциду не можна на наступний рік сіяти столовий буряк. У посівах випадатимуть рослини.

 

Щоб отримати дружні сходи, відразу після сівби вмикають дощування машиною «Фрегат». Виливають 50–80 т/га. Надалі поливають, коли довго нема дощів. Цього року виконали п’ять поливів, бо у квітні, травні, червні були рясні дощі.

 

— У червні та в першій половині липня цього року капуста сильно пошкоджувалася капустяною міллю, — розповідає Максим Корчак . — Працівники не могли полоти через масовий розвиток шкідника. Раніше такого ніколи не було. У такій ситуації застосовували «важку артилерію» з інсектицидів:  Кораген з витратною нормою 200 мл/га, Дімілін — 120 г/га, Белт 480 SC — 100 мл/га. Обприскували кожні 7–8 днів. Крім того, додавали прилипач Скаба, щоб препарат краще проникав у саму головку рослини. Інсектицид Ексірель вносили двічі на п’яти гектарах із розривом у 10–15 діб.

 

Від сисних шкідників на капусті також застосовують Діміприд та синтетичний піретроїд миттєвої дії. Витрачають 600 л робочого розчину на гектар. Обробки посівів проводять із 10-ї вечора і до 8-ї ранку.

 

У вересні вмикали дощування, щоб капуста ще встигла наростити товарну головку. Перед збиранням урожаю поля з капустою обробляють легким синтетичний піретроїдом та фунгіцидами проти гнилей Топсін, Ровраль або Світч.

 

— Світчем будемо обробляти капусту, яка останньою збиратиметься й закладатиметься на довготривале зберігання, — ділиться агроном. — Може, використаємо Топсіл або Ровраль, — один літр кожного на гектар. Один фунгіцид не дає такого ефекту, як два або три.

 

Раніше використовували мідь по гібриду Агресор. Але відмовилися, бо вона гальмує ріст капусти на три-чотири доби.

 

Фото 3. Збирання врожаю білоголової капусти.

Фото 4. Упаковані на реалізацію товарні головки білоголової капусти.

 

Збирання врожаю

 

— У нас не тільки сівба капусти конвеєрна, а й збирання врожаю, — каже виконавчий директор. — Починаємо із середини серпня і завершуємо до перших заморозків на ґрунті. Коли головка досягне двох кілограмів, починаємо зрізати. Це добра профілактика від трипсу та збудників хвороб.

 

Цього року був попит на середньостиглу капусту, тому Агресор повністю вирізали за серпень та першу половину вересня. Спочатку збирають найбільші головки, потім — ті, що залишили на дорощування. Говорити про врожайність рано, а торік отримували до 70 т/га товарної продукції.

 

Овочесховище підприємства не пристосоване для тривалого зберігання капусти. Тому товар реалізують восени у мережі супермаркетів. Поставляли навіть у південні області, які спеціалізуються на овочах.

 

— Такої якісної капусти, не пошкодженої шкідниками та хворобами, на півдні немає, — хвалиться Сергій Савченко.

 

 

Людмила Капустіна

журнал “Плантатор”, листопад 2016 року

   

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “Плантатор” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ