Агромаркет

Інновації — шлях до економії

Інновації — шлях до економії

Нові розробки та технології дозволяють отримати максимальний урожай і мінімізувати витрати.

 

Протягом останніх років вимоги, від виконання яких залежить забезпечення успішного управління господарством, зазнали перетворень. Зазвичай агрономам доводилось пристосовуватися лише до змін погодних умов, хвороб рослин, появи шкідників. Однак сьогодні коло факторів, що потрібно брати до уваги, значно розширюється. Не лише погода стає все більш мінливою, а й цінові тенденції на світових продовольчих ринках вимагають вищої конкурентоспроможності. Саме тому в компанії BASF і далі запроваджують інноваційні системи, що допомагають аграріям отримати контроль над основними шкідниками та хворобами, здобути додаткові переваги з погляду раціоналізації кількості обробок і досягнення максимальної ефективності роботи кожного препарату на фоні збільшення врожайності культур. Через це продукти брендів AgCelence та Clearfield набувають усе більшої популярності серед українських аграріїв.

 

AgCelence-ефект

Загальновідомо, що інновації — це те, що дає поштовх у майбутнє. Дотримуючись цієї позиції, компанія BASF серед низки інновацій розробляє препарати під брендом AgCelence, які сприяють підвищенню врожайності та якості врожаю навіть за відсутності патогенів.

AgCelence — це бренд, назва якого складається з двох англійських слів: Agriculture (сільське господарство) і Excellence (перевага). Саме таким словом у компанії BASF назвали групу фунгіцидів, що перевершують традиційне розуміння спектра їхньої дії: вони забезпечують не лише захист посівів від патогенів, а й активізують життєві процеси рослин, покращують кореневу систему та якість урожаю, підвищують стійкість до впливу стресових факторів, а відповідно — збільшують рентабельність виробництва. Взагалі під брендом AgCelence зареєстровано понад 60 продуктів на 30 культурах у всьому світі. В Україні такі препарати представлені для низки культур починаючи від пшениці й закінчуючи плодоовочевими культурами та виноградом.

За рахунок чого препарати групи AgCelence дають додаткові переваги? Насамперед вони позитивно впливають на перебіг фізіологічних процесів у рослині, стимулюючи активніший синтез хлорофілу. У буквальному сенсі слова рослини стають зеленішими та сильнішими. Вони поглинають більшу кількість вуглекислого газу, який перетворюється на вуглеводи. Вивільнена внаслідок розщеплення вуглеводів енергія дає змогу кожному паростку розкрити свій потенціал. До того ж ці препарати відмінно виконують свою основну функцію — контролюють розвиток хвороб на рослинах.

Одним із найновіших представників бренду AgCelence можна назвати препарат Альтерно для застосування на ріпаку. Його було виведено на ринок минулого року — це інноваційний продукт, що розроблений спеціально для агрокліматичних умов України. Перевага препарату полягає в тому, що його можна застосовувати як по виходу із зими, так і по цвітінню. Це дає змогу аграрію бути гнучким у вирішуванні, як і коли застосовувати препарат. Він забезпечує найкращі результати в Україні з контролю альтернаріозу. Наприклад, застосування Альтерно на дослідних полях у Західній Україні показало стабільну прибавку врожаю ріпаку на 500–800 кг з гектара.

Окреме значення в забезпеченні ефективності Альтерно має формуляція. Як відомо, ріпак має восковий наліт, тож препарати, що не адаптовані для застосування на ньому, часто стікають із листків. Натомість Альтерно добре поглинається через восковий шар й ефективно діє в рослині, а щоб отримати стабільні результати, цілком достатньо внести 0,5–0,7 л/га препарату.

Ще одним цікавим і водночас економічно вигідним препаратом бренда AgCelence є Систіва — перший фунгіцид проти хвороб листків ячменю, який наносять безпосередньо на насіння. Препарат застосовують як звичайний протруйник насіння, однак він належить до абсолютно нового сегмента засобів захисту рослин. Це перший у світі фунгіцид, який звільняє аграрія від ранньої обробки під час вегетації, що знижує робоче навантаження аграріїв у піковий час сезону й дає змогу перейти до інших важливих справ на підприємстві замість того, щоб планувати першу листкову обробку посівів ячменю.

Препарат гарантує здоров’я рослини безпосередньо від сівби культури й допомагає забезпечувати постійний довготривалий контроль хвороб листя. Фунгіцид активізується та захищає насіння, проростки й молоді рослини від ураження хворобами починаючи від моменту протруювання та протягом подальших місяців вегетації. Таким чином, молоді рослини отримують здоровий старт у майбутньому сезоні.

Спеціально створена на водній основі формуляція забезпечує гнучкість і зручність застосування цього препарату в процесі обробки насіннєвого матеріалу. Після протруювання насіння та його висіву з часу проростання насінини діюча речовина швидко поглинається кореневою системою та рівномірно перерозподіляється по всій рослині — від коренів до листків.

Під час проведення польових дослідів за звичайних погодних умов насіння, що було протруєне за допомогою Систіва, дало дружних сходів на 7% більше. Крім того, завдяки AgCelence-ефекту проростки цих рослин менше реагують на несприятливу погоду й температуру (спеку та холод). Завдяки такій стійкості насіння проростає на 15% краще навіть за холодних погодних умов.

 

Надійний Clearfield

Виробнича система, яка буде дуже актуальною в сезоні-2015, — Clearfield. Вона вже не перший рік представлена в Україні й завойовує нових прихильників серед агрономів. Clearfield — це унікальне поєднання гербіциду та високоврожайних гібридів, стійких до нього. Стійкість гібридів, що використовуються для цієї виробничої системи, була отримана традиційним способом селекції в співпраці з провідними насіннєвими компаніями, і, що найголовніше — без застосування генної інженерії. Таким чином, гібриди виробничої системи Clearfield — не трансгенні та не розглядаються як продукт генної інженерії.

Дієвість цієї системи є незаперечною. У Європі планують поточного сезону збільшити площі під озимим і ярим ріпаком до 800 тис. га. Понад 30 гібридів провідних насіннєвих компаній зареєстровано для використання по цій системі. На сьогодні Clearfield в Україні лише набирає своїх обертів. Ця технологія застосовується на двох культурах — ріпаку та соняшнику, і під неї зареєстровано 18 гібридів ріпаку. Компанія BASF дотримується високих кваліфікаційних норм щодо гібридів — вони не включаються до технології Clearfield, допоки не буде підтверджена стійкість до дії зареєстрованого гербіциду.

Слід зазначити, що виробнича система підходить як для озимого, так і ярого ріпаку. Досвід українських виробників засвідчує, що однократне внесення гербіциду Нопасаран, що входить до системи Clearfield, у комбінації з прилипачем Метолат дозволяє не лише знищити пророслі до часу обробки бур’яни, а й створити ґрунтовий гербіцидний екран, який стримує подальші хвилі бур’янів. Добрі результати досягаються навіть на кам’янистих ґрунтах і таких, що мають високий уміст органічних речовин, за дефіциту вологи та в інших складних умовах. Цей препарат також був спеціально розроблений для таких виробничих і погодних умов, які склалися в нашій країні, і може використовуватись як досходово, так і після появи сходів. Цілком достатньо однієї гербіцидної обробки на сезон. Зрозуміло, що це дає змогу виробникові значно заощадити ресурси та пальне.

Якщо казати про дієвість самого препарату Нопасаран, то його максимальна ефективність проявляється в разі внесення у фазу від 2 справжніх листків до 6 листків ріпаку в нормі 1,5 л/га. Окрім контролю таких бур’янів, як лобода, волошка та грицики, препарат особливо ефективний на хрестоцвітих бур’янах, боротьба з якими останнім часом дуже сильно допікає аграріїв.

 

ГОВОРЯТЬ ЕКСПЕРТИ

Зігмунд Лампка, власник ТОВ «Лампка Агро»

Препарати компанії BASF, на мою суб’єктивну думку, є найкращими серед тих, що на сьогодні представлені на українському ринку. І кажучи це, я маю на увазі два аспекти — їхню ефективність і мінімізацію витрат препаратів. Саме тому багато сезонів поспіль фунгіцидний захист господарства майже на 100% побудований на них, препарати BASF пройшли на моїх полях випробування за найрізноманітніших умов. Найбільший ефект можна побачити на озимій пшениці — після застосування препаратів прапорцевий листок, а згодом і сама рослина є потужнішою, сходи — дружними, на них не буває фузаріозу. Не приховуватиму, я пробував препарати різних світових компаній. Із генериками взагалі мав негативний досвід — тож, обпікшись, уже не хочу робити це повторно. Адже серед витрат господарства більша частина припадає саме на добрива та ЗЗР, і для того, щоб мати гарантований урожай, нам треба знати, що та для чого ми вносимо.

 

 

Ярослава Гойсалюк, агроном-дослідник ТОВ «Агрокультура Захід», канд. с.-г. наук

Уже тривалий час на промислових посівах ми застосовуємо на ріпаку такий ґрунтовий гербіцид, як Бутізан Стар і регулятор росту Карамба Турбо, по соняшнику працюємо фунгіцидом Ретенго, а зернову групу завжди протруюємо Кінто Дуо. У господарстві ми також маємо дослідні поля та демо-посіви, де постійно випробовуємо нові препарати, сорти й гібриди. Цього року ми застосували на зерновій групі фунгіцидні препарати Капало й Осіріс Стар. Крім того, 2014 року на промислових посівах ріпаку площею в 620 га посіяли Clearfield гібриди ріпаку й працювали за виробничою системою Clearfield, застосовуючи препарати Нопасаран і Карамба Турбо. Ми добре розуміємо, що застосування такої системи це насамперед значна економія коштів, тому що кратність обробок зменшується й про проблеми на полі можна забути.

 

 

Ігор Фостик, агроном СФГ «Калина»

Я представник невеликого господарства — дрібний фермер. Вирощую озиму пшеницю, ярий ячмінь, озимий ріпак, кукурудзу та цукровий буряк. Минулого року ми застосовували на озимій пшениці новий препарат Капало, і вже протягом декількох років застосовуємо Абакус. На мій погляд, фунгіцидний захист від BASF є вкрай потрібним для кожного господарства незалежно від масштабу його діяльності, адже мінімізувати втрати врожаю можна лише одним шляхом — добре захистивши його.

 

 

Юрій Кулик, заслужений працівник сільського господарства України, головний агроном ТОВ «Княжі лани»

Скажу з власного досвіду — усі продукти BASF є цікавими та надійними. Ми у своїй діяльності, на відміну від багатьох господарств, націлені на результат й інтенсивне землеробство та намагаємося йти цим шляхом. Якщо ви прагнете отримати пшеницю вищого класу, то без якісних препаратів не обійтися. Минулого року застосування препаратів компанії BASF дало нам не лише якісні сходи, а й дуже хороші показники пшениці по клейковині, крім того, ми значною мірою побороли фузаріоз, з яким у нас не території Львівської області є великі проблеми. Мене також дуже зацікавив інноваційний препарат Систіва — серед моїх колег-фермерів є немало тих, хто вже спробував і залишився задоволеним результатом. Адже саме завдяки Систіві вони отримали посіви з мінімальною кількістю хвороб. Ми також плануємо застосовувати Систіву й протравлювати ним 50% пивоварного ячменю.

 

 

Ірина Глотова

журнал “The Ukrainian Farmer”, березень 2015 року

  

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “The Ukrainian Farmer” та інтернет сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ