Овочі-Ягоди-Сад

Інноваційні технології вирощування овочів

Інноваційні технології вирощування овочів

Велике аграрне підприємство обрало власним пріоритетом розвитку не лише рослинництво, а й виробництво та зберігання технологічно складніших овочів.

 

Звичні картини вітчизняних господарств, що ведуть вузькоспеціалізоване виробництво певних видів сільгоспкультур, нікого не дивують. Наприклад, більшість із них не хоче поєднувати вирощування таких складних культур, як соя та картопля, оскільки завжди простіше мати один певний набір техніки, працювати за відпрацьованними технологіями та не шукати зайвих проблем з їхнім подальшими збутом і т. ін. Бо для роботи з різноплановими культурами потрібно завжди обирати правильні технологічні рішення їх сівби та догляду за посівами; знаходити неординарні варіанти розв’язання проблем із захистом посівів і моніторити ринкові потреби споживачів, суворо відслідковуючи якість власної продукції. Всі ці вимоги не стали перешкодою для роботи одного зі значних гравців на овочевому ринку країни. Компанія «Агротех-Гарантія» вже четвертий сезон поспіль веде виробництво овочів на промисловій основі одночасно з вирощуванням кукурудзи та сої. Інноваційність місцевих технологій вирощування культур, упровадження сучасних рішень і чітке розуміння того, що і як потрібно продавати нашому споживачу — ось основа вдалого господарювання.

 

Однак у цьому великому агропідприємстві працюють талановиті та винахідливі спеціалісти, що знаходять власні унікальні рішення для виробництва продукції, причому овочі не стали винятком. Ми спробували розібратися з технічними місцевими особливостями та визначити наступні кроки їхнього розвитку.

 

«Агротех-Гарантія»: чому овочі

 

Підприємство «Агротех-Гарантія» створено на Полтавщині (більша частина грунтів – Миргородський р-н) 2001 року. Поступово нарощувало земельний банк, який на на початок 2015 року становить близько 16 200 га. Підприємство спочатку вирощувало зернові культури. Водночас нинішні понад 500 га, на яких вирощують овочі, лише підтверджують солідний статус цього виробника овочів як одного з провідних у нашій країні. Основними овочами є цибуля, морква, капуста й картопля. Остання посідає головне місце й щороку на великих площах її вирощують десятки сортів від голландських насіннєвих компаній — AGRICO та HZPC. Проте, чому все-таки овочі?

 

Фото 1.Такий комплекс ліній для переробки й сортування картоплі – єдиний в Україні

Фото 2. Вузол інспектування та фасування картоплі

 

Засновники агрокомпанії з початку діяльності поставили за мету запроваджувати ефективні й інноваційні технології, адаптуючи їх до місцевих умов. Причому часто доопрацьовуючи та застосовуючи унікальні рішення, що ніде раніше не застосовувалися. Тому вибір овочів, і картоплі зокрема, як рентабельного бізнесу став не випадковим. Синергія різних інноваційних рішень мала дати стабільну рентабельність виробництву цих культур.

 

Розкажемо про місцеві особливості вирощування та зберігання, деякі з них в Україні не зустрічаються. Зазначимо, ми не брали за мету детально описати весь технологічний процес вирощування овочів у цьому агропідприємстві, а хотіли лише зосередитися на тих елементах технологій, що є унікальними для вітчизняного аграрного бізнесу.

 

Ширше та швидше

 

Першим чинником унікальності є застосування широкозахватних агрегатів для підготовки ґрунту, захисту рослин, унесення міндобрив. У господарстві в експлуатації небагато одиниць сільгосптехніки, наприклад, широкозахватні культиватори загального призначення із шириною захвату 18 і 24 м, що готують ґрунт з осені. Потім у цьому господарстві вже навесні для ретельної підготовки ґрунту під овочі застосовують спеціалізовані шестирядкові ґрунтообробні фрези Grimme, що менш поширені. Українські овочівники звикли працювати з двох- або чотирьохрядковими агрегатами, а місцеві — з продуктивнішими. І  підходи з застосуванням власних технологій відбуваються в разі садіння та збирання картоплі. Про них детальніше розкажемо згодом.

 

Зі слів головного інженера агрокомпанії Павла Калініченка, такий підхід невипадковий, а вписаний у загальну концепцію експлуатації широкозахватних агрегатів. Тобто для виробництва зернових культур у господарстві залучають лише такі культиватори, сівалки й обприскувачі. Відповідно вирішили, що й на овочах застосовуватимуть подібні машини. Основна перевага такого підходу — швидкий обробіток великих площ протягом короткого терміну. Для Полтавщини, де в останні десятиліття волога стала обмежувальним фактором, як і в Степу, то дуже принципова річ. Швидше посіяв, зберіг вологу, то й кращі сходи отримав.

 

Grimme — усьому голова

 

Другий наш співрозмовник — Леонід Самойлович, інженер з експлуатації техніки для овочів — наголосив, що застосовують лише найкращі на світовому ринку технічні й технологічні рішення. Абсолютним лідером із різних агрегатів стала компанія Grimme: миргородці вважають техніку цієї компанії найбільш пристосованою до місцевих умов і продуктивною в роботі, надійною та ремонтоздатною. Фактично сьогодні в «Агротех-Гарантії» — полігон із випробування різних комплексів. Головний технолог каже, що техніка для овочівництва інших виробників у господарстві лише та, яку саме компанія й не виготовляє. Усе решта — лише цієї компанії з Північної Німеччини, що є світовим лідером із виробництва обладнання для комплексу робіт із вирощування картоплі.

 

Відповідно в господарстві побудовані й підходи до вирощування цієї культури. Кроки місцевої технології її вирощування такі:

 

  • На весні одразу по 6 гребенів нарізають фрези Grimme GF 90-6, що працюють із системами навігації. Виходить не лише рівно, як по шнурку, а й зручно для роботи всіх наступних агрегатів. Завдяки такому широкозахватному підходу за добу можна підготувати 20–25 га на кожну фрезу, що достатньо для роботи садильних комплексів.
  • Саджалки Grimme GL 36T (також 6-рядні) хоча й працюють без навігації, але по підготовлених грядях. Особливість цих машин полягає в тому, що під час садіння картоплі вони вносять протруйники (мікрогранулятор проти шкідника — дротяника). Продуктивність двох таких саджалок становить до 25 га/доба, а за сприятливих умов — до 30 га/доба. Техніка працює цілодобово на власному освітленні. Фрези працюють із тракторами CASE IH 340, а саджалки — CASE IH MX 270. Якість виконання операцій відмінна — жодних претензій за п’ять сезонів роботи немає.
  • Косарки для видалення бадилля Grimme KS 5410 забезпечують зупинку росту картоплі та зміцнення шкірки бульб, що дозволяє знизити ступінь травматизації врожаю, пришвидшує процес їх збирання комбайном. Видаляють бадилля цим агрегатом за 10–14 днів до збирання картоплі.
  • Сама технології картоплезбирання у цьому підприємстві не має аналогів в Україні. Так, завдяки різним моделям дворядних картоплекопалок Grimme WR 200 та картоплезбиральному комбайну Grimme GT 170 застосовується так звана технологія збирання «2 + 4». Спочатку дворядний агрегатй викопує два рядки, що вкладаються викопані на ґрунт. Потім проходить причіпний комбайн, який підбирає їх й одночасно викопує ще чотири рядки. Разом за один прохід збирають шість рядків, що забезпечує найбільшу продуктивність таких комплексів в Україні.

 

Картоплесховище: ставка на Grimme й AgroVent Systems

 

У селі Комишня, що неподалік від головної технічної бази агрокомпанії в с. Бакумівка Миргородського району, розташована технічна база для овочівництва та картоплесховище ємністю на 12 000 т. Тут послуговуються технічними рішеннями практично лише двох виробників обладнання для овочівництва — AgroVent Systems і Grimme. Перше від AgroVent Systems відрізняється двома технологічними рішеннями — зберігання картоплі в контейнерах із вентиляцією й охолодженням CombiVent і зберігання картоплі в контейнерах із вентиляцією (блоками з повітрям, що змішується – це повітрозмішувальні блоки AirMix). Зимове зберігання — картопля, цибуля, морква. Капусту не зберігають — вона восени йде на продаж. Три камери, кожна з яких розрахована на 550 контейнерів.

 

Обладнання від Grimme на даному підприємстві використовує єдиний такий комплекс ліній для переробки та сортування картоплі в Україні. Завідувач картоплесховища Валерій Кравчук наголошує, що на цьому об’єкті запроваджено дві технологічних лінії — одна для переробки овочів, друга — для виробництва посівного матеріалу картоплі. Приймальний бункер Grimme має велику потужність — до 100 т/год. У ньому урожай бульб розподіляється на три фракції, до того ж користуються спеціальним інспекційним столом, який сортує найменшу посівну фракцію на 35–45. Завдяки цьому бульби зберігаються якісними у сховищі до весни. Загалом картоплю сортують на 3–4 фракції: дві насіннєві — 35–4 і, 45–55, дві товарні — 55–70 і 70+. Після розподілу на фракції якісно очищену найменшу фракцію 35–45 одразу закладають у склад. Насіннєва фракція лежить у сховищі до березня-квітня, тому для забезпечення її якості, ліпшої схоронності застосовують регулювання температурного режиму. Унікальний для України приймальний стіл GRIMME RH 24-60-Combi удвічі потужніший за типові аналоги GRIMME RH 12-40-Combi, яким зазвичай користуються у вітчизняних господарствах. Ці приймальні столи не просто надпотужні (можливість якісного сортування до 100 т/добу), а й забезпечують кращу якість приймання картоплі, її очищення від сміття та ґрунту. Реально за оптимальних умов збирання картоплі, якщо вона надходить без великої кількості сміття та ґрунту, завантаженість стола становить близько 40%. Тобто вібраційний стіл навіть на половину не завантажується. Завдяки цьому в кожен контейнер додатково завантажується до 10% бульб, що дозволяє мати у сховищі на 14 000 контейнерів кілька зайвих тонн картоплі.

 

 

Олександр Горда

журнал “Плантатор”, липень 2015 року

   

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “Плантатор” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ