Тваринництво

Грамотний підхід

Грамотний підхід

У господарстві застосовано сучасні технології, відповідні європейським стандартам: облік поголів’я, автоматизоване керування мікрокліматом, годівля та гноєвидалення.

  

Костянтин Бойко та Педро Гонсалес

Приватне підприємство «Агрофірма Світанок» розташовано в селі Новоселівка Нововодолазького району Харківщини і є одним із найбільших свинокомплексів області. Перший корпус було збудовано у 2009 році, тоді там утримували від 50 до 200 голів свиней. Згодом було вирішено розширюватися й 2012 року почалося інтенсивне будівництво нових приміщень. Сьогодні ПП «Агрофірма Світанок» — це шість корпусів із загальною кількістю 9000 голів, із них 640 голів — свиноматки. Основне маточне поголів’я було завезено з Данії з генетикою породи ландрас і йоркшир (для отримання беконної свинини). Про технологічні й технічні моменти, менеджмент й керування господарством нам розповів Костянтин Бойко, завідувач із тваринництва ПП «Агрофірма Світанок».

 

— Костянтине Костянтиновичу, розкажіть про технологічні процеси вирощування свиней.

 

— Ми розподілили свиней на кілька груп: основні та перевірювані свиноматки, ремонтний молодняк, кнури. В господарстві діє тижневий цикл. А це значить, що кожного тижня ми осіменяємо 31–33 голови, і кожен тиждень пороситься 27–28 свиноматок, від яких отримуємо приблизно 380–390 голів приплоду. Поросят теж розподіляємо на групи. Група 0–1: від народження до 28 діб. Наступним кроком ми відлучаємо поросят від свиноматки й переводимо в групу дорощування, де вони утримуються до 75 діб, а потім переводимо їх на відгодівлю. На забій відправляємо у віці 168–170 діб живою масою 112–115 кг. У корпусах свиней утримують у спеціалізованих групових станках, які мають решітчасту підлогу із системою видалення гною, що виключає контакт тварин з екскрементами й оберігає їх від впливу вологи. У свою чергу це забезпечує дотримання норм гігієни та комфорту. Системи мікроклімату, годівлі, водопостачання на комплексі теж автоматизовані.

 

— Кормами себе самі забезпечуєте, чи працюєте з комбікормовим заводом?

 

— Комбікорми закуповуємо в групі компаній «Єдинство» (м. Полтава), де разом із їхніми спеціалістами складаємо рецептуру й за потреби коригуємо раціон. Щодня контролюємо рівень конверсії корму, прирости, клінічний стан тварин, параметри мікроклімату тощо. Наприклад, конверсія корму (кількість використаного корму на 1 кг приросту) має становити на відгодівлі 2,8–2,9, а на дорощуванні — 1,9–2,1.

 

— Вирощування поросят у підсисний період й одразу після відлучення є одним із найскладніших періодів у процесі виробництва свинини. Яким чином вам вдається відносно безболісно проходити цей період?

 

— Генетичний потенціал ДанБред дає нам змогу отримати по 14 живонароджених поросят на свиноматку. Проте сучасні високопродуктивні породи потребують застосування висококалорійних раціонів, збалансованих за обмінною енергією, комплексом поживних речовин передусім на старті й у початковий період відгодівлі. Одна з умов успішного розвитку поросят у підсисний і період після відлучення — це правильна їх годівля. Така годівля закладає базу для подальшого росту й розвитку, згодом забезпечуючи отримання поросятами більш високих середньодобових приростів за значно менших кормових витрат. Річ у тому, що протягом перших двох місяців життя порося збільшує свою живу масу у 18–20 разів, причому темп росту з віком стрімко знижується. Й основне завдання технолога у цей період — максимально використовувати здатність до швидкого росту, оскільки компенсація недоотриманого приросту в пізнішому віці обернеться додатковими витратами на відгодівлю. Крім того, значним стресовим чинником, який змушує поросят витрачати велику кількість енергії, є період відлучення та переведення на дорощування. Для відновлення витраченої енергії потрібно отримувати достатню кількість легкозасвійних поживних речовин, а отже, потрібні сприятливі умови для раннього споживання корму. Такі умови можна створити шляхом застосування в годівлі поросят спеціальних передстартерних комбікормів. Кількість проблем періоду відлучення зменшується, якщо використовувати передстартери високої якості. До таких можуть належати гранульований комбікорм Feedline від Групи компаній «Єдінство» — ПК FLS Diamante, який ми використовуємо вже не перший рік.  Цей продукт відповідає всім вимогам, що висувають до кормів цієї групи. Він допомагає нам збільшувати збереженість, отримувати однорідне й здорове поголів’я, закладає основу для подальших приростів і допомагає плавно переходити на наступні види кормів без стресу для поросят.

 

— Настав спекотний період року, як уникаєте теплового стресу?

 

— Знаємо, що фахівці пропонують різні препарати, які застосовують у разі теплового стресу. Проте в господарстві ми їх не практикуємо. На мій погляд, це економічно невигідно. У період літньої спеки ми здаємо свиней на забій живою масою не 112–116 кг, а 109–111 кг. У приміщеннях установлено автоматичну систему вентиляції, проте якщо температура знадвору +35 °С, то в приміщенні буде на 3–4 °С менше, що суттєво не вплине на стан тварин. Таку картину ми спостерігаємо кожен рік, аналогічна ситуація й на інших свинокомплексах. До того ж у нас є система дрібнодисперсного розпилення води з метою зниження температури повітря в приміщенні. Проте використовуємо її обережно, щоб не допустити теплового удару, тому систему включаємо ввечері та вночі.

 

— Як профілактуєте канібалізм у свиней?

 

— Причин виникнення канібалізму у свиней багато. По-перше, висока щільність утримання на обмеженій території. Наприклад, за вирощування на решітчастій підлозі групі дорощування потрібно 0,34–0,35 м?/голову, а на відгодівлі — 0,73–0,8 м?. По-друге, впливає вентиляція в приміщенні: за недостатньої швидкості потоку повітря тварини поводяться не спокійно, стають агресивними. Світловий режим у вирощуванні свиней — дуже важливий чинник: норма — 16 год (150–170 люксів). Ці причини є технологічними, тобто пов’язані з умовами утримання тварин. Наступна група причин пов’язана з якістю комбікормів. Якщо корм не збалансований за поживними речовинами та мікро- й макроелементами, то ризик виникнення канібалізму дуже великий. Також у себе в господарстві поросятам групи дорощування вішаємо іграшки для відволікання уваги. Якщо дотримуватися цих параметрів, ризик виникнення канібалізму мінімальний.

 

— Як намагаєтеся заощаджувати на вирощуванні свиней?

 

— Нещодавно ми як раз порушували це питання перед керівництвом фірми. Порахували, що економічно вигідніше здавати свиней на забій у 168–170 діб, а не в 180, що зменшує цикл експлуатації приміщення. На комбікорм витрачається близько 69–73%, 2% — ветеринарні препарати, 2–3% — опалення, електроенергія, 3% — заробітна плата тощо.

 

Основними чинниками економії вважаю правильне використання кормів, контроль приростів, закупку оригінальних ветеринарних препаратів, оптимальну кількість працівників, максимальне навантаження на свиноматку (13 відлучених поросят), збереженість поголів’я.

 

— До речі, як розв’язуєте проблему опалення в приміщеннях на тлі подорожчання енергоносіїв?

 

— Нещодавно поставили твердопаливний котел. Він працює на соломі, яку ми самостійно заготовляємо в період жнив. Виходить набагато дешевше, ніж користуватися централізованим опаленням.

 

— Які засоби біобезпеки застосовуєте на господарстві?

 

— По-перше, суворо дотримуємося санітарних правил на території ферми: санпропускник, окремі в’їзд і виїзд транспорту, біля входу в корпуси заправлені дезрозчином дезкилимки, дезінфекційний блок для персоналу (душова, спецодяг) тощо. Ветеринарна служба агрофірми працює згідно з планом ветеринарно-санітарних заходів, який затверджується головним управлінням ветеринарної медицини Нововодолазького району та Харківської області.

 

По-друге, своєчасно проводимо цілу низку заходів, що пов’язані з охороною господарства від занесення заразних захворювань, імунізацією та дегельмінтизацією тварин, а також дезінфекцією, дезінсекцією, дератизацією приміщень. Обов’язково відправляємо проби сироватки крові на визначення титрів антитіл після проведення вакцинації класичної чуми свиней і бешихи в Дніпропетровську лабораторію ветеринарної медицини. Новоприбулі тварини обов’язково підлягають карантинуванню: протягом 30 днів відбувається постійне клінічне спостереження, проводяться діагностичні дослідження на туберкульоз, бруцельоз, лептоспіроз, лістеріоз, сальмонельоз.

 

Крім того, всі працівники ПП «Агрофірма Світанок» подають відповідну записку про те, що не мають права утримувати свиней у себе на подвір’ї, тому що ризик занести небезпечні захворювання дуже великий.

 

Говорить експерт

 

Олександр Колісник, директор ПП «АФ Світанок»

 

Наше господарство працює з високопродуктивними гібридами данської генетики ДанБред. У цій генетичній програмі використовуються три породи: дві білих — ландрас і йоркшир по материнській лінії та дюрок як термінальний кнур. Основною особливістю цих тварин є скоростиглість, висока репродуктивна здатність, високий середньодобовий приріст і низька конверсія корму. Проте реалізація високого генетичного потенціалу вимагає професійного підходу, правильної й грамотної організації годівлі тварин. До того ж вибір постачальника кормів — один із головних моментів у технологічному ланцюжку виробництва.

 

Нашому партнерству з ГК «Єдінство» вже понад три роки. Фундаментом вигідних відносин між компаніями стали висока якість наданих нам комбікормів, стабільна ефективність використання кормової продукції, науково-практичний супровід нашої роботи спеціалістами Групи компаній «Єдінство». Для всіх вікових груп свиней ми використовуємо повнораціонні комбікорми «БАЛАНС-ОПТИМА», що зарекомендували себе стабільно високою якістю. Вони повністю задовольняють фізіологічні потреби тварин. Це дозволило нам отримати досить високі виробничі показники. Так, середньодобовий приріст на дорощуванні становить 450 г, а на відгодівлі — 890 г. Забійна вага у віці 170 днів становить в середньому 112 кг.

 

У питанні якості годівлі свиней є ще один важливий аспект, адже м’ясо здатне накопичувати не лише корисні для людини елементи, а й шкідливі. І тому дуже важливо, наскільки свинина на нашому столі буде екологічно чистою й корисною. Ми пропонуємо споживачам екологічно чисту продукцію та гарантуємо високу якість свинини. Головним чином це досягається шляхом повноцінної та безпечної годівлі. В свою чергу правильна повноцінна годівля тварин екологічними та безпечними кормами — це ще й гарантія досягнення максимальних результатів на відгодівлі, що дозволяє істотно підвищити рентабельність виробництва.

 

Спеціалісти ГК «Єдінство» постійно допомагають нам підібрати оптимальну програму годівлі й розрахувати потрібні раціони. Отримати високі результати й контролювати та вдосконалювати процес вирощування й відгодівлі допомагають також закордонні партнери ГК «Єдінство». Так, на початку цього року наше господарство відвідав фахівець із відгодівлі свиней німецької компанії MIAVIT GmbH Педро Гонсалес. Його візит і рекомендації щодо годівлі й утримання різних груп свиней значно поліпшили ситуацію в таких проблемних питаннях, як утримання належної живої ваги свиноматок у період лактації та зниження смертності поросят на початку періоду відгодівлі.

 

 

Наталія Жейнова, канд. вет. наук

журнал “The Ukrainian Farmer”, липень 2017 року

  

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “The Ukrainian Farmer” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 
 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ