Овочі-Ягоди-Сад

Град і виноград

Град і виноград

 

У побитому градом винограднику можна виконати кілька процедур і тим спинити розвиток хвороб, а значить, врятувати частину врожаю. Тип лікування залежатиме від того, в яку фазу розвитку рослин випав град.

 

В окремі роки на промислових виноградниках збитки від градобою оцінюються мільйонами гривень. Через пошкодження значної кількості вічок і загальне ослаблення рослин сильний градобій може залишити господарство без урожаю (або знизити обсяг вирощеного) не лише поточного року, але й упродовж двох наступних сезонів. У зонах традиційного вирощування винограду випадання граду є звичайним явищем. Щоліта від градобою  страждають практично всі виноградарські райони. Причому на деякі виноградники град випадає по кілька разів за літо. Характер і ступінь ушкодження кущів градом залежать від інтенсивності й тривалості градобою, розміру градин, сили вітру й дощу, фази вегетації винограду. Теплого періоду року град випадає у будь-який час доби, але найчастіше в другій половині дня або увечері. Градини можуть мати діаметр від 5 до 55 мм.

 

Захист на випередження

 

Відомих способів захисту винограду від градобою небагато. Це обстріл купчасто-дощових хмар ракетами, що містять йодисте срібло (ефективність близько 75%), та застосування на виноградниках систем протиградового укриття, яких зараз велика кількість, починаючи від класичної моделі з похилою сіткою до установок із горизонтальною сіткою з різною модифікацією кріплень. Вибір тієї чи іншої моделі зумовлений станом винограднику, конструкцією шпалери, особливостями формування кущів, необхідністю застосування механізмів і, зрозуміло, вартістю установки.  

 

Свого часу (у колишньому СРСР) існувала державна протиградова служба, що прогнозувала випадання граду і розстрілювала зі спеціальних гармат градові хмари, практикувалось також страхування виноградників та інших культур від стихійних лих, у тому числі від градобою.

 

Через занепад галузі та високу вартість обидва способи захисту (обстріли та укриття) зараз майже не використовуються. Загалом нині вітчизняним виноградарям доводиться усувати наслідки ушкодження врожаю і кущів градом самотужки.

 

 

Захист після градобою

 

Враховуючи те, що шкода, яку чинить град виноградним кущам, надзвичайно різноманітна, універсальних способів усунення наслідків градобою не існує, і навіть досвідчені агрономи, застосовуючи той чи інший спосіб догляду за ушкодженими рослинами, часто вагаються.

 

Чим пізніше протягом сезону трапляється град, тим менше шкоди, за однієї й тієї ж інтенсивності, він завдає кущам – з часом пагони дерев’яніють, і опір, що вони чинять градинам, зростає. З іншого боку, чим раніше під час вегетації отримані ушкодження, тим скоріше вони можуть виправитися, тоді як пізні рани до кінця вегетації можуть не зажити, а нового листя буде недостатньо для забезпечення визрівання лози.

 

Тому, крім ступеня отриманих ушкоджень, на особливості догляду за ушкодженими рослинами значною мірою впливатиме фаза вегетації, під час якої постраждали кущі.

 

Якщо град випав на початку вегетації (до середини травня) і незначною мірою ушкодив у плодоносних кущів невеликі пагони, що тільки-но почали рости, обрізати їх не треба. У цьому випадку в ріст підуть пагони із запасних бруньок, що відновлять не тільки листову поверхню, але частково й урожай кущів. До осені ці пагони встигнуть визріти, й з них можна буде формувати нові плодові ланки.

 

Трапляється, що в травні – червні град значною мірою пошкоджує ще не задерев’янілі молоді пагони, внаслідок чого губиться увесь врожай. У цьому випадку потрібно підрізати плодові стрілки, залишаючи у кожній по два – три пагони знизу, а ушкоджені зелені пагони обрізати на один – два вічка. Коротке обрізування стимулюватиме розвиток нових пагонів із запаснихі пасинкових бруньок. На пагонах, що потім із них виростуть, зможуть з’явитися суцвіття, урожай яких в ранніх сортів до осені встигне дозріти. Для обрізування ушкоджених зелених пагонів краще використовувати не секатор, а гостро заточений ніж для щеплення.

 

Особливо великої шкоди град завдає молодим (дво- й чотирирічним) кущам винограду, в яких тільки формуються основні елементи крони: штамби, рукави і ріжки. Значне ушкодження майбутніх багаторічних утворень потребує термінової їх заміни, а це означає додаткові витрати на повторне проведення комплексу ручних операцій – обрізування, багаторазового підв’язування і пасинкування пагонів – і, у свою чергу, відсуває в часі вступ насаджень у повну експлуатацію.

 

Дуже часто град випадає вузькою смугою, тому перед початком обрізування ступінь ушкодження кущів слід визначати на різних місцях кожної з ділянок. Може бути строкатою і картина ушкоджень на ділянках поруч із лісосмугами: сильнорослі дерева здатні захистити окремі кущі. Особливо ретельно слід визначати ступінь ушкодження штамбів, плечей, пагонів кущів, що перебувають у стадії формування. Навіть якщо отриманих ран небагато, але вони глибокі, ушкоджений орган молодого куща (штамб, плече, рукав) доведеться створювати заново, інакше це негативно позначиться на тривалості життя та продуктивності багаторічної рослини.

 

Для обрізки ушкоджених зелених пагонів краще використовувати не секатор, а  гостро заточений ніж для щеплення. 

 

Часто буває, що град ушкоджує кущі вже в період дозрівання ягід (кінець липня – серпень). У цей час укорочувати ушкоджені пагони не треба: нові пагони, що виростуть із запасних, пасинкових або сплячих бруньок, до зими не встигнуть визріти і лише послаблять кущ. У такому випадку слід за допомогою своєчасного й ретельного догляду за кущами (обробка ґрунту, підживлення) зберегти здоровими грона і листя, що залишилося. Ягоди деяких сортів на цей момент вже накопичили достатню для розвитку сірої гнилі кількість цукру, тому ушкоджені грона потрібно обприскати 0,1% розчином препарату на основі фенгексаміду 500 г/кг в. г. або іншим аналогічним фунгіцидом.

 

Але сіра гниль не єдина біда. Одразу після градобою починають з’являтися інші хвороби – антракноз, біла гниль тощо. Тому після випадання граду лози треба якнайшвидше додатково обробити фунгіцидом на основі однієї з діючих речовин: суміші металаксил-М та манкоцебу; диметоморфу; крезоксим-метилу; дитіанону тощо.

 

Якщо частина листя на кущах після градобою збереглась, то, після того як рани дещо підсохнуть, рослини треба позакоренево підживити одним з комплексних водорозчинних мікродобрив.

 

Навесні наступного року рослини у пошкоджених насадженнях обрізають за спеціальною схемою, в якій враховано особливість формування, вік кущів й інші умови. Важливе зауваження: наступного року сильно ушкоджені градом кущі ні в якому разі не можна перевантажувати врожаєм.

 

 

Сергій Микитенко, канд. с.-г. наук

Олексій Олефір, наук. співробітник

ННЦ «Інститут виноградарства і виноробства ім. В. Є. Таїрова»

Василь Чебан, канд. с.-г. наук, головний агроном ПАТ «Коблево»

журнал Садівництво по-українськи, серпень 2014 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі Садівництво по-українськи та інтернет сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
При використання інформації з подальшим будь-яким відтворенням, републікацією, поширенням, переробкою, перекладом, включенням її частин до інших творів обов’язкове посилання на журнал Садівництво по-українськи з гіперлінком https://agrotimes.ua/journals.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 

Інші статті в цьому журналі
Садівництво по-українськи
Садівництво по-українськи
Садівництво по-українськи
4
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ