Агрономія

Господарювання з розмахом

Господарювання з розмахом

Практично кожен власник будь-якого бізнесу намагається удосконалювати своє підприємство, і аграрний напрям не виняток.

 

У господарстві «Агро КМР» власники із Франції запровадили досить незвичний підхід до виробництва. Коли загал використовує здебільшого машини й агрегати середніх потужностей і середньої ширини захвату, тут все інакше.

 

Почалося з того, що в господарстві запровадили сучасні системи обробітку ґрунту – мінімальну, нульову і смугову. Виходячи з того, що ґрунт практично не оброблявся, потрібно було знизити кількість проходів техніки до мінімуму, що можна зробити лише за використання  широкозахватних знарядь. Тож були придбані 12- та 18-метрові культиватори й сівалки, які одночасно вносять мінеральні добрива. Як тягові засоби використовуються важкі трактори – Case Steiger і Quadtrac 600. Ці машини крім великого тягового зусилля мають відносно невеликий показник тиску на ґрунт. Комбайни Case теж працюють із широкозахватними жатками MacDon (13,7 м), зменшуючи тим самим кількість проходів по полю. Навіть бункери-перевантажувачі оснащені ходовою системою мінімального тиску – 30-кубовий працює на широченних колесах, а 50-кубовий взагалі на гусеничному ходу.

 

Господарство має в обробітку 8000 га – це орні землі двох сіл Павлоградського району Дніпропетровської області. Напрямок діяльності обмежується виключно рослинництвом. Вирощується озима пшениця, соняшник, ріпак, тверді сорти пшениці й небагато сорго. Оскільки пшениця дає не дуже добрий врожай після соняшнику, то її вирішили замінити на горох.

 

Фото 1. Аналіз стану посівів озимої пшениці за допомогою мобільного додатку Сroptical In Field

Фото 2. Cистема Croptical — якісний контроль за посівами

Для забезпечення смугового обробітку потрібна велика точність навігаційних систем. Тому господарство придбало власну RTK-станцію і встановило на всі трактори обладнання фірми Trimble з моніторами, що дає можливість використовувати картизавдання. Це звільняє від великої кількості паперів і забезпечує точність внесення добрив, точність обробки обприскувачем і точну норму висіву. Окрім того, трактори обладнані системами автопілотування і авторозворотів, щоб максимально виключити вплив людського фактора на якість посівів.

 

Урожайність по всіх полях реєструється комбайнами (за допомогою датчиків урожайності), і потім вся ця інформація збирається і аналізується. Взагалі процес аналізу та прогнозування побудовано на використанні великого обсягу різнобічної інформації. Господарство вже не перший рік використовує систему Croptical від компанії Geosys для моніторингу впливу кліматичних й інших чинників на стан полів господарства, а також платформою Farmsat — системою точного землеробства для створення карт-завдань і карт для відбору аналізу ґрунтів. Платформа Croptical, використовуючи супутникові технології в агрономії, допомагає посилити контроль за посівами з допомогою використання індексу NDVI та карт неоднорідностей розвитку поля. Потужна база даних за останні 17 років та з точним 10-денним прогнозом погоди дає можливість грамотно організовувати всі агротехнічні заходи. Продукти компанії Geosys постійно вдосконалюються, і для агрономів розроблено мобільний додаток для роботи в полі.

 

У господарстві працює дві базові метеостанції, які інтегровані в систему Croptical, що дає змогу отримувати більш точну інформацію щодо стану культур господарства та перспектив їх розвитку.

 

Для аналізу ґрунту було придбано відбірник проб, який встановлюється в кузов пікапа. У програмі Farmsat визначаються координати точок для відбору проб, після чого оператор прямує в ці точки і збирає ґрунт. Аналіз ґрунту в господарстві роблять кожних три роки. На сьогодні вже відібрано проби з 6000 га, лишилося небагато. Зразки для аналізу відправляють аж в Південну Африку – там роблять якісний аналіз, але за меншу плату. Коли господарство отримає інформацію про стан ґрунту на всіх полях, з’явиться можливість створювати карти-завдання зі змінними нормами внесення добрив на основі не лише даних про врожайність, а й хімічного складу ґрунту для вирівняння врожайності на всіх полях.

 

Отже, компанія «Агро КМР» є зразком передового господарства, що активно запроваджує точне землеробство й може похвалитися відмінними результатами.

Владислав Олійник

журнал “The Ukrainian Farmer”, листопад 2016 року

  

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “The Ukrainian Farmer” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 
   

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ