Техніка

Ганновер: світові технічні тренди

Ганновер: світові технічні тренди

Тисячі людей приїжджають в Ганновер, щоб відвідати найбільшу сільськогосподарську виставку. Цей рік не став винятком, і листопад об’єднав аграріїв з усього світу на найбільшому аграрному заході планети.

 

Хотілося б нагадати, що «Агрітехніка» розпочинала свій шлях у 1985 році у Франкфурті-на-Майні. Тоді було представлено 551 експонент, серед яких 198 закордонних. У 1985 році виставку відвідали125 000 людей. У 1995 році місце проведення виставки «Агротехніка» було змінено з Франкфурта-на-Майні на Ганновер, що пришвидшило зростання її популярності.

 

Цьогоріч «Агрітехніка» святкує свій 30-літній ювілей. 2900 експонентів із 52 країн світу — це новий рекорд виставки. У 2015 році Форум відвідало понад 450 000 людей. Сьогодні про цю виставку знають у всьомусвіті, це місце, куди люди приїжджають за новинками техніки та досвідом.

 

Окрім цікавих експозицій виставка відома конференціями й різноманітними заходами. Зокрема, цього року увагу багатьох відвідувачів привернула серія міжнародних сесій «Агротехніка у світі: доступ на ринки, що розвиваються». Ця серія була запроваджена два роки тому. У різні дні виставкинаголошувалося на ринках сільгосптехніки Ефіопії, Казахстану, Кенії, Польщі, України, Румунії, Танзанії, Росії, Білорусі: висвітлювалися потенціали ринків, доступ на них, рамки фінансування, вимоги, що ставлять до техніки. Крім того, вперше було проведено захід в секції «Системи й компоненти» (Systems & Components), присвячений обговоренню ринків складниківіз наголосом на країнах БРІК (Бразилія, Росія, Індія, Китай).

 

Інновації серед тракторів

 

Серед тракторів були представлені інновації відомих брендів. Наприклад, Case IH презентував нову лінійку тракторів CVX Optum, про яку ходили чутки з весни 2015 року. Лінійка представлена двома моделями з компактними 6-и-літровими двигунами. У двигунах застосовано новий матеріал для клапанів і нестандартна конфігурацію блока циліндрів, у результаті чого поліпшено тиск згоряння. Значні зміни торкнулися нижньої частини блока циліндрівй оливного піддону.

 

Новинка Claas — Axion 870 обладнано в базовій комплектації безступінчастою трансмісією Cmatic. Це новий флагман модельного ряду Axion 800. У ньому застосовано систему впорскування палива високого тиску Common-Rail, охолоджувач повітря й турбокомпресор зі змінною геометрією, повністю інтегрована система й дизельний каталізатор окислення (DOC). Номінальна потужність двигуна — 280 кінських сил.

 

John Deere для широкої публіки представив свій перший 4-гусеничний трактор 9RX. Чотири нові моделі лінійки 9RX оснащено двигунами 470–620 к. с., їх обладнано потужною ходовою частиною та системою гусениць, що розроблена з урахуванням великих навантажень. Серія 9RX оснащена жорстким приводом гусениць і призначена для важких робіт, таких як культивація, оранка, дискування та розпушування, масштабні посівні роботи й навіть несільськогосподарські завдання. Нові 4-гусеничні трактори постачають з універсальноютрансмісією e18, що забезпечує плавність перемикання.

 

New Holland представив дві новинки тракторів серії Т7: моделі T7.290 і T7.315. Нові моделі серії T7 призначені для первинного та вторинного обробітків ґрунту, пакування в тюки, скошування й транспортування. У двигунах цих моделей застосовано технологію ECOBlue Hi-eSCR (високоефективна селективно-каталітична нейтралізація відпрацьованих газів), вони відповідають стандартам Tier 4B. Ця технологія не містить систем рециркуляції охолоджених відпрацьованих газів і дозволяє двигуну оптимізувати згоряння, крутний момент і витрату палива, максимізуючи вихід потужності з кожного циліндра.

 

Fendt зробив акцент на тракторі 1000 Vario, що призначений як для важких робіт, так і для транспортування вантажу дорогами загального призначення, а також на моделі Fendt Vario 1050, що досягає максимальної швидкості 60 км/год за економічних 1450 об./хв. Трактор оснащено компактним 6-циліндровим двигуном MAN із робочим об’ємом 12,4 л і турбокомпресором. Обидві моделі відповідають нормам токсичності відпрацьованих газів 4-го рівня Tier 4 Final.

 

Kubota Corporation представила серію Kubota M7001, до якої входять три моделі потужністю 130, 150 і 170 к. с. Для нових тракторів Kubota розробила різні варіанти трансмісії, приводу, для них пропонується широкий вибір додаткового обладнання. Машини відрізняються високою вантажопідйомністю (9 т) для такого класу потужності, простотою в експлуатації та високим рівнем комфорту. Компанія Kverneland спеціально для Kubota розробила плуги, обприскувачі; пропонується низка обладнання для обробітку ґрунту, сівби, заготівлі кормів тощо. Трактори повністю сумісні з ISOBUS від Kverneland.

 

На виставці «Агрітехніка-2015» компанія JCB представила трактори лінійки Fastrac: на дорожніх шинах їх можна експлуатувати як комунальні машини, а якщо змінити покришки, то вийде обприскувач, розкидач або тягловий трактор.

 

Новинки серед комбайнів

 

Claas представив нове покоління комбайнів Lexion 700-ї серії й оновлений Tucano з двигуном Mercedes-Benz. Тепер топ-моделі 780 і 770 оснащено останнім поколінням двигунів Mercedes-Benz об’ємом до 15,6 л, який видає максимальні 626 і 585 к. с. відповідно. Збільшивши потужність двигунів, Claas збільшив і розміри бункерів на топових моделях до 13,5 тис. літра. На швидкості розвантаження 130 л/с уміст бункера перевантажується менш як за 2 хв.

 

Основною новинкою Case IH стала серія комбайнів Axial-Flow 140, а в пару до неї — оновлені Axial-Flow 240. Модельна лінійка 2016-го року включає модель 5140 з 6,7-літровим двигуном (312 к. с.), модель 6140 з 8,7-літровим двигуном на 400 к. с. і модель 7140 також з 8,7-літровим двигуном на 449 к. с. У комплекті — гідростатична трансмісія, два діапазони швидкостей і кілька режимів роботи, включно з автоматичним.

 

З новинок John Deere відзначимо нову 8000-ну серію кормозбиральних комбайнів. Топова модель 8800 оснащується 19-літровим двигуном Cummins потужністю 832 к. с. Об’єм двигуна поки що не дозволяє досягти Tier 4 Final і відповідає лише стандарту Tier II. Оскільки українські стандарти дозволяють установлювати такі двигуни, є шанс, що комбайн з’явиться на ринку України.

 

Krone представив низку нових моделей: BiG X630, BiG X770, BiG M420. Усі моделі сімейства BiG X в серійній комплектації оснащено новим подрібнювальним барабаном MaxFlow і пристроєм для швидкої заміни зубів VariQuick між трав’яним каналом і зерновим подрібнювачем.

 

Основні новинки New Holland — комбайни FR780 і CX8.85. Нова лінійка з п’яти моделей кормозбиральних комбайнів New Holland FR Forage Cruiser оснащується двигунами FPT потужністю 476–775 к. с.

 

Золоті призери

 

Цього року збільшилася кількість золотих і срібних призерів. Було обрано п’ять інновацій, які отримали золоту медаль серед 311 представлених новинок.

 

Спільну нагороду отримали компанії AGCO, Fendt і MITAS за технологію додаткової шини високого тиску, яка розміщується всередині іншої шини спеціальної конструкції. Внутрішня шина є свого роду акумулятором, що дозволяє швидко змінювати тиск. Це скорочує час підготовки до переміщення по шосе й дозволяє виконувати сільгоспроботи, використовуючи низький тиск, що не завдає шкоди ґрунту.

 

Ще одна нагорода дісталася спільній команді John Deere, LAND-DATA Eurosoft, Vista Geowissenschaftliche Fernerkundung, RAUCH Landmaschinenfabrik і SULKY BUREL, які створили систему Connected Nutrient Management. Це зручна в управлінні оптимізована система контролю поживних речовин у ґрунті, що дозволяє застосовувати органічні та мінеральні азотні й фосфорні добрива в потрібних кількостях.

 

Групову нагороду отримали John Deere, BASF та чотири німецьких компанії за розробку комплексної системи захисту посівів Connected Crop Protection і системи контролю застосування хімічних речовин Chemical Application Manager. Поєднання систем допомагає планувати застосування хімічних речовин і застосовувати їх у точно визначених кількостях.

 

Золоту медаль отримала компанія Bernard Krone за створення PREMOS 5000 — першої пересувної заготівельної машини для гранулювання, що виробляє гранули діаметром 16 мм без попереднього дроблення.

 

Машина призначена для роботи в польових умовах, де вона збирає матеріал безпосередньо зі скошеної соломи. Система відрізняється надзвичайною ефективністю роботи та низьким споживанням енергії на тонну вироблених гранул. Гранули, виготовлені із сільськогосподарських кормових культур, можна використовувати як паливо, а також як підстилку, корми або іграшки для тварин.

 

У спекотний період жнив важливо, щоб леза ножів молотильного барабана комбайна були гострими, а контрножі — встановлені правильно. Система ProCut компанії John Deere (п’ята золота нагорода) контролює відстань між ножами й контрножем. Ця відстань вимірюється індуктивним методом із застосуванням двох спеціальних датчиків.Крім того, гостроту ножів можна вимірювати автоматично.

 

Срібні переможці

 

Цього року конкурсна комісія присудила 44 срібних медалі. Серед срібних призерів також було багато спільних нагород. Деякі компанії відзначилися неодноразово: John Deere (9 нагород), AGCO (4 срібні медалі), LEMKEN (2 нагороди), AMAZONE (2 медалі), CLAAS (4 срібні медалі). Визнання отримали VÄDERSTAD, Lechler, HORSCH, agrotop, Herbert Dammann, Linde Hydraulics, Rasspe, KUHN.

 

Фермер і технології

 

Крім виставки «Агрітехніка», групі журналістів вдалося відвідати німецьку ферму, яка утримує свиней і вирощує картоплю.

 

Господарство Johanning Snack було створене в 1872 році. Розташоване в мальовничому містечку Реден, де 80% населення працює в сільському господарстві. Фермер вирощує м’ясні породи свиней, має три напрями вирощування картоплі: для продажу, на крокети, пюре й ін.; третім основним напрямом є виготовлення та продаж чипсів.

 

Пан Гайнер Йоханінг, господар ферми, так розповідає про картопляний бізнес: у господарстві вирощують картоплю трьох сортів — Верді, Леді Розетта й Леді Клер.Після збирання врожаю картопля у сховищах може зберігатися до 10 місяців. Насип для зберігання становить лише 1,5 м — це оптимальна величина, за якої картопля не деформується. Температура у сховищі восени — +9…+10 °С, взимку +6 °С. Картопля зберігається немита. Місткість одного сховища — 6000 т. Перед продажем картоплю спочатку миють, потім сортують і тільки тоді везуть на продаж, однак більшість вирощеного спрямовують на переробку.Філософія підприємства полягає в тому, що воно забезпечує повний цикл вирощування, зберігання та переробки картоплі.

 

«Це хороший бізнес, — коментує пан Гайнер. — Ми продаємо по 50 мільйонів пакетів чипсів на рік. Кожен пакет коштує на фермі 1,2 євро, тоді як у магазинах вартість чіпсів становить 2 євро».

 

У свинарському бізнесі на відміну від картоплярства не дотримуються практики замкненого циклу. Фермер купує поросят вагою 20 кг, відгодовує до ваги 120 кг і продає. Пан Гайнер каже, що господарство не робить акцент на картопляному чи свинарському напрямі, адже рік на рік не припадає. Іноді вигідніше відгодовувати свиней, а інший — вирощувати картоплю.

 

 

DEULA

 

Навчальний центр DEULA провадить практичну підготовку фахівців понад 100 років. До 1990 року навчальний центр належав міністерству сільського господарства. Сьогодні ж — трьом власникам: сільськогосподарській палаті Нижньої Саксонії, місту Нінбургу та садівничому об’єднанню. DEULA пропонує своїм партнерам на міжнародному рівні співпрацю по трьох напрямах:

 

• Програми обміну слухачами. Студенти-аграрії з Південної Америки, Бразилії, Аргентини, Парагваю, Росії, України, Білорусії. Киргизії, Центральної Азії приїздять сюди на строк 5–12 місяців для навчання;

• Робота з фахівцями. Іноземні фахівці проходять тренінги безпосередньо в центрі, а фахівці навчального центру виїжджають на місця в країни-партнери — Монголію та Росію, де проводять заходи з підвищення кваліфікації тамтешніх спеціалістів;

• Допомога або сприяння у створенні таких навчальних центрів.

 

Говорить експерт

Карл-Альбрехт Бартмер,
президент Німецького аграрного союзу

Відбувся розвиток основних напрямів — сільськогосподарської техніки, знарядь, гідравліки тощо. Проте це не все. Отримав потужний поштовх до розвитку й такий інноваційний напрям, як електроніка й автоматизовані системи керування. Ми цю тенденцію розвитку називаємо «сільське господарство 4.0». Це тріумфальний марш цифрової техніки, тобто комп’ютеризації сільського господарства, який зачіпає всі без винятку аграрні сектори. Все починається з обліку інформації, тобто з даних по конкретному полю, для цього застосовують дуже велику кількість датчиків. Потім ідуть системи керування, завдяки яким робота сільгосптехніки в полі відбувається з максимальною точністю, якої в минулому ніколи не було. Крім того, комп’ютеризація забезпечує повну автоматизацію цілих робочих циклів. Уся інформація, що пов’язана з діяльністю в полі, всі робочі процеси, всі результати цих робочих процесів зберігаються в «хмарі», і не лише зберігається, а й використовуються згодом для ухвалення комплексних рішень, оптимізації робочих процесів.

Райнхард Грандке,
головний керуючий справами Німецького аграрного союзу

Перед сільським господарством стоять великі й складні завдання. Багато підприємств розцінюють ситуацію критично: низькі здавальні ціни, високі політичні ризики, вимоги, що стоять перед громадськістю, — все це пригнічує. Потреби фермерів в інформації на цей момент величезні. Отож, виставка «Агрітехніка» проводиться якраз вчасно. Вона є всесвітнім центром інновацій в галузі сільгосптехніки, це унікальна майстерня майбутнього для глобального сільського господарства.

 

Людмила Омельченко

журнал “The Ukrainian Farmer”, грудень 2015 року

  

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “The Ukrainian Farmer” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 
 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ