Агрономія

Євро-Лайтнінг Плюс — запорука високих урожаїв

Євро-Лайтнінг Плюс — запорука високих урожаїв

Площі посіву соняшнику в Україні зростають із кожним роком. Аграрії націлені на отримання високих урожаїв, а відповідно, й високого прибутку. Технологію Clearfield® Plus було розроблено, аби забезпечити ще кращий контроль бур’янів й надати більшої гнучкості в застосуванні продукту.

Над створенням нової технології компанія BASF працювала понад 10 років. Технологія Clearfield® Plus поєднує гербіциди Clearfield® Plus, нові гібриди соняшнику, що стійкі до цього гербіциду, та програму Stewardship — правильне та безпечне користування технологією.

Гібриди Clearfield® Plus було виведено на основі звичайного методу селекції, без ГМО, шляхом мутагенезу насіння, в елітній лінії соняшнику для розвитку системи селекції окремого гена з кращою толерантністю до гербіциду. Такі гібриди більше не містять ген дикого соняшнику, який був потрібен у попередніх гібридах. Тому вони мають вищу толерантність до гербіциду, а також вищий потенціал урожайності та вміст олії проти Clearfield®-гібридів. Усі гібриди тестують на толерантність до гербіциду й на адаптованість до різних регіонів. Тільки ті гібриди, що пройшли кваліфікацію й відповідають дуже високим стандартам якості, є на ринку. В портфоліо насіннєвих компаній із кожним роком з’являються все більше нових гібридів технології Clearfield® Plus.

Нашими дослідженнями на базі агроцентрів BASF у різних регіонах України, проведено порівняння виробничих систем Clearfield® і Clearfield® Plus. Протестовано велику кількість Clearfield® і Clearfield® Plus гібридів із застосуванням гербіцидів Євро-Лайтнінг® та Євро-Лайтнінг® Плюс. Дворічні дослідження з використанням максимальної норми витрати гербіцидів підтверджують, що навіть за несприятливих погодних умов Clearfield® Plus гібриди проявляють меншу фітотоксичність за застосування Євро-Лайтнінг® Плюс, як порівняти з Clearfield® гібридами, на яких застосовувався Євро-Лайтнінг®. Інколи у виробничих умовах трапляється перекриття обприскувачем на одному полі, куди потрапляє подвійна норма гербіциду. Та навіть за таких умов на нових гібридах фітотоксична дія так сильно не проявляється. Крім того, врожайність Clearfield® Plus гібридів є вищою (рис. 1). Важливо дотримуватися технології, а саме застосовувати Євро-Лайтнінг® Плюс на гібридах Clearfield® Plus, що вбереже ваші посіви від можливого прояву високої фітотоксичності.

Технологія Clearfield® Plus це не лише нові гібриди, а й спеціально розроблений гербіцид. Євро-Лайтнінг® Плюс має нову поліпшену формуляцію, розроблену для гібридів соняшнику Clearfield® Plus. Завдяки формуляції (рис. 2) досягнуто краще покриття рослин соняшнику та бур’янів препаратом, краще його утримання на листковій поверхні та проникнення всередину. Завдяки швидкій проникності відбувається миттєвий «стоп-ефект», який можна спостерігати на полі вже на третій день після обробки. Це також дає можливість новому гербіциду Євро-Лайтнінг® Плюс бути гнучкішим до перепадів температур і показувати високу ефективність. Найбільша перевага нової формуляції полягає в зменшенні кількості діючих речовин у продукті не лише не втративши, а, навпаки, навіть досягнувши більшої ефективності в контролі бур’янів і вовчку. Вміст діючих речовин у Євро-Лайтнінг® це — 15 г/л імазапіру і 33 г/л імазамоксу, тоді як у Євро-Лайтнінг® Плюс міститься 7,5 г/л імазапіру та 16,5 г/л імазамоксу. Тобто Євро-Лайтнінг® Плюс — це поліпшена формуляція та зниження пестицидного навантаження на гектар із більшою ефективністю.

 
 

Досить часто у виробничих посівах трапляються різні ситуації: нерівномірні сходи, затяжні дощі, через що не можна застосувати препарат у рекомендовані фази, й вже виникають сумніви, а чи можна застосовувати продукт. Для уникнення таких ситуацій Євро-Лайтнінг® Плюс можна застосовувати у фазу від 2 до 8 листків на соняшнику. Звичайно, що слід пам’ятати про оптимальні фази розвитку бур’янів і не допустити їх переростання: для дводольних — 2–4 листки, а для злакових — 2–3 листки.

Вибір норми препарату залежить від умов і видового складу бур’янів. Поширеними шкодочинними бур’янами в посівах соняшнику є амброзія, нетреба звичайна, канатник Теофраста, березка польова, осот рожевий, лобода та види гірчаків. Євро-Лайтнінг® Плюс показує високу ефективність і забезпечує чисті посіви протягом усієї вегетації (фото 1).

Так, норма витрати 1,6 л/га Євро-Лайтнінг® Плюс зі зменшеною кількістю діючих речовин на 20% за ефективністю навіть ліпша за 1,0 л/га Євро-Лайтнінг® та чудово контролює однорічні дводольні й злакові бур’яни — щирицю, види мишію, суріпицю й інші в оптимальних фазах розвитку.

Норма витрати Євро-Лайтнінг® Плюс 2,0 л/га зі зменшеною кількістю діючих речовин на 20% контролює бур’яни краще за Євро-Лайтнінг® 1,2 л/га. Таку норму слід застосовувати, коли на полі є амброзія, нетреба, види осоту, вовчок. Норма 2,5 л/га застосовується у виняткових випадках, коли поле сильно засмічене бур’янами, що важко контролюються, і вони в неоптимальних фазах — амброзія, види осоту, березка польова, вовчок й ін.

Окрему увагу слід приділити такому шкодочинному об’єкту, як вовчок соняшниковий (Orobanche cumana). З настанням посушливих умов, розширенням площ і появи нових гібридів ареал поширення вовчку соняшникового щороку збільшується (рис. 3). Рослина-паразит для свого росту й розвитку живиться поживними речовинами рослини-господаря. Корені соняшнику виділяють специфічні речовини, що стимулюють проростання вовчку. На початковому етапі з насіння розвивається ниткоподібний проросток — гаусторій, який проростає в кореневу систему соняшнику й утворює потовщення, з якого через 4–8 тижнів з’являються надземні пагони. Для вчасного контролю вовчку соняшникового треба проводити обстеження кореневої системи соняшнику щодо початкового етапу інфікування. Шкідливість вовчку соняшникового дуже висока, адже втрати врожаю залежно від ступеня зараженості можуть становити від 30 до 100%. Обробка гербіцидом Євро-Лайтнінг® Плюс показує летальну дію на цей паразит (фото 2). Тому найкращим рішенням на полях, де виявили вовчок соняшниковий, є запровадження технології Clearfield® Plus.

 
 

Крім того, Євро-Лайтнінг® Плюс можна застосовувати як у системі традиційного обробітку ґрунту, так і мінімального й нульового.

Технологія Clearfield® Plus дозволяє отримати виробнику високі та стабільні врожаї соняшнику. Із застосуванням гербіциду Євро-Лайтнінг® Плюс фермер має низку переваг, а саме: гнучкість у часі та нормі застосування, надійний контроль бур’янів і вовчку соняшникового, а також зменшення пестицидного навантаження на поля.

 
 

Пам’ятайте, Євро-Лайтнінг® Плюс — це інструмент для розв’язання складних завдань у посівах соняшнику.

Добрих вам урожаїв!

Матковська Марія, технічний менеджер із розвитку продуктів на соняшнику та ріпаку BASF

журнал “The Ukrainian Farmer”, березень 2019 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “The Ukrainian Farmer” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ