Тваринництво

Енергозбереження виробництва корму

Енергозбереження виробництва корму

Нинішнє розуміння успішності асоціюється з маловитратністю, оптимізацією, енергоефективністю й елементарною економією ресурсів. 

 

Більшість українських фермерів нарешті зрозуміли, що йти шляхом виробництва монокультури, зосереджувати свої зусилля та фінанси на одному виді аграрної діяльності ― як-от вирощування зернових ― не найрозумніше рішення. Адже справжній прибуток забезпечується виробництвом продукції із доданою вартістю. Тим-таки вирощуванням свиней, птиці чи корів для виробництва м’яса, молока, яєць.

 

Однак додаткові види виробництва тягнуть за собою і додаткові витрати. Приміром, кожен знає, що наявність тваринницького комплексу у складі аграрного підприємства вимагає комбікормового заводу чи хоча б установки, а також зернопереробних потужностей. А це досить енергозатратні підрозділи.

 

З огляду на це вже розроблена та представлена на вітчизняному ринку спеціальна програма заходів для підвищення енергоефективності діючих або проектованих підприємств комбікормової та зернопереробної промисловості. Позитивним ефектом її впровадження є підвищення конкурентоспроможності, зниження вартості споживаних енергоресурсів, екологічні ефекти та багато іншого.

 

Компанії ― розробники таких програм ефективності мають глибокі знання у сфері автоматизації та технологічних процесів, вдало застосовують сучасні технології в прикладному програмному забезпеченні й системотехніці. І вже сьогодні вони представляють на ринку цікаві проекти щодо економії енергоресурсів на сучасних комбікормових заводах.

 

Так, плануючи компактні сучасні комбікормові заводи, передбачають такі можливості, які здійснюють значний вплив на енергоефективність:

 

• компактний дизайн та урахування при плануванні об’єкта найкоротших транспортувальних шляхів для продукту;

• механічне транспортування сировини до млина, що забезпечує до 45% економії енергії;

• застосування в оснащенні установок сучасних моторів, які заощаджують енергію;

• використання в оснащенні установки енергоощадної техніки;

• управління.

 

Крім того, заходи щодо підвищення енергоефективності включають таке: оптимальне розташування розподільних пунктів і основних споживачів з метою мінімізації довжини кабелю і, як наслідок, вимушених втрат напруги; застосування інноваційного обладнання, що знижує пікові кидки напруги, і рекомендації щодо застосування електродвигунів, які за класом ефективності відповідають вимогам міжнародної електротехнічної комісії; і, звичайно, реалізацію розробленого нами алгоритмічного забезпечення, що дозволяє знизити витрату електроенергії в комплексі до 11%.

 

Серед методів зниження витрат на виробництво також можна знайти резерви зниження собівартості продукції при проведенні заходів з енергозбереження, енергоефективності та економії електроенергії на виробництві й підприємстві. Для того щоб забезпечити економію електроенергії на вашому комбікормовому заводі без збитку для основної діяльності, енергоощадні заходи на підприємстві мають бути комплексними й систематичними. Також вони можуть потребувати значних капітальних вкладень.

Вигляд комбікормового цеху

 

Здійснити енергозбереження на малому підприємстві можна таким чином: поліпшити природне освітлення приміщень; проектуючи будинки, організувати застосування рішень, які передбачатимуть максимальне використання природного світла ― це дуже серйозно впливає на величину економії електроенергії; забезпечити ефективне використання електроенергії, що передбачає суворіший контроль за її споживанням за допомогою сучасних систем обліку; організувати впровадження енергоощадних технологій; використовувати енергоефективне обладнання; застосовувати пускорегулівні апарати, які регулюють режим подачі і стабілізацію струму ― це дозволить заощадити до 30% від електроенергії, яка витрачається; встановити датчики нульового рівня наповнення, а також різні реле, які є системами автоматичного управління ― це забезпечить економію від 30% споживаної електроенергії; застосування автоматичних систем керування електроприводом двигунів (перетворювачі частоти, контролери-оптимізатори) економить до 10–50%. У цілому застосування енергоефективного технологічного обладнання економить від 10 до 80% енергії, наприклад, контролерної системи управління, індукційного нагріву, примусової конвекції, автоматики наповнення, відключення, застосування сигнальної автоматики.

 

На сьогодні є мільйон рішень щодо енергоефективності та енергозбереження на підприємствах різного типу й розміру. Тут кожен мусить поміркувати — проаналізувати та визначитися, який зі способів придатний більше, дозволить менше витратити та більше заощадити.

 

Матеріал надано компанією «Бушгофф»

журнал “The Ukrainian Farmer”, листопад 2016 року

  

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “The Ukrainian Farmer” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 
  

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ