Елеватор

Експортні формальності

Експортні формальності

Вивезення сільгосппродукції за кордон: покроковий огляд усіх етапів митного оформлення товару, які має пройти експортер зерна.

  

Багатьом сільгосппідприємствам доводиться думати про те, як розширити обсяги та географію збуту своєї продукції. Один зі шляхів вирішення цього завдання — експорт. Невіддільною частиною процесу вивезення продукції за кордон є процедура митного оформлення. Тому розглянемо цей аспект детальніше.

 

Отже, сільгосппідприємство проводитиме експортну операцію вперше: з чого йому слід почати? Насамперед необхідно:

 

1. Зареєструвати компанію в Державній ветеринарній і фітосанітарній службі України (далі — ДВФСУ) для експортно/імпортної діяльності. Це зробити найлегше: треба подати заявку на фірмовому бланку компанії за місцем її реєстрації.

 

2. Зареєструватися в митному органі як суб’єкт зовнішньоекономічної діяльності (далі — ЗЕД). Цей процес складний і бюрократичний. Процедура така: облік суб’єктів ЗЕД ведеться згідно з Порядком обліку осіб, які здійснюють операції з товарами,  затвердженим наказом Мінфіну від 15 червня 2015 року №552 (далі — Порядок №552), за першого проведення такими особами операцій із товарами, контроль за якими відповідно до Митного кодексу (далі — МК) й іншими актами законодавства України покладено на митницю ДФСУ. Для взяття на облік така особа чи її представник (його повноваження підтверджені довіреністю або письмовим договором між ним й особою, яку він представляє) подає заяву про взяття на облік особи, що здійснює операції з товарами, за формою №1-ЗЕД (Додаток 1 до Порядку). Заяву можна подати в паперовому вигляді або засобами електронного зв’язку. Якщо суб’єкт ЗЕД не має такого програмного забезпечення, він може або звернутися до послуг митних брокерів, або ж подати заяву в паперовому вигляді. Хоча Порядок №552 і дозволяє здійснювати реєстрацію суб’єкта ЗЕД за першого проведення імпортно-експортних операцій, але, виходячи з практичного досвіду, рекомендую виконати цю процедуру завчасно, тобто до початку безпосереднього вивезення (ввезення) товарів. Це зумовлено тим, що якщо в разі здійснення обліку рахунки ще не будуть відкриті, то в базі даних митниці вони можуть не з’явитися й після їх відкриття, а це призведе до помилок в митному оформленні.

 

Вантажна митна декларація, і не тільки

 

Які документи треба подати для митного оформлення експорту сільгосппродукції?

Порядок митного оформлення (зокрема, експорту) регламентується розділом VII МК і Порядком виконання митних формальностей при здійсненні митного оформлення товарів із застосуванням митної декларації на бланку єдиного адміністративного документа, затвердженим наказом Мінфіну від 30 травня 2012 року №631.

 

Основним документом для оформлення експорту є вантажна митна декларація (далі — ВМД), форми бланків якої (№МД-2, №МД-3, №МД-6 й ін.) затверджено наказом Мінфіну від 22 лютого 2012 року №246.

Порядок заповнення митних декларацій на бланку єдиного адміністративного документа затверджено наказом Мінфіну від 30 травня 2012 року №651. Подати ВМД можна як в паперовому, так і в електронному вигляді.

 

До ВМД треба додати:

 

• ЗЕД-контракт;

• рахунок (invoice) на адресу одержувача продукції — нерезидента;

• сертифікат якості, який видається відповідною акредитованою лабораторією (потрібен, якщо товар може класифікуватися в різних позиціях товарної номенклатури, наприклад, пшениця може бути твердою або м’якою, різних класів, сортів тощо);

• транспортні документи (CMR, CARNET TIR, авіанакладна, коносамент, залізнична накладна тощо — надаються транспортною компанією залежно від виду транспорту та країни експорту);

• якщо експортується сільгосппродукція рослинного походження, то до ВМД слід також докласти фітосанітарний і карантинний сертифікати.

 

Ветеринарний і фітосанітарний сертифікати

 

Згідно з пунктом 10 Порядку пропуску вантажів, підконтрольних службі державної ветеринарної медицини, через державний кордон України, затвердженого наказом Головного державного інспектора ветеринарної медицини України від 27 грудня 1999 року №49, митному органу для митного оформлення товарів, підконтрольних державній службі ветеринарної медицини, які вивозять за межі держави, надаються міжнародні ветеринарні сертифікати, видані державними інспекторами ветеринарної медицини або уповноваженими (офіційними) лікарями ветеринарної медицини. Фахівці пункту державного ветеринарного контролю на державному кордоні й транспорті завіряють дані міжнародних ветеринарних сертифікатів номерною печаткою, особистим підписом і штампом «Експорт дозволено». В разі вивезення підконтрольних вантажів України СНД митне оформлення здійснюється на підставі ветеринарного свідоцтва (міжнародного ветеринарного сертифіката) й обов’язкової відмітки лікаря ветеринарної медицини пункту державного ветеринарного контролю на державному кордоні та транспорті у вигляді штампа «Експорт дозволено», номерної печатки й особистого підпису.

 

Фітосанітарний сертифікат оформляється органами ДВФСУ згідно з Порядком проведення огляду, обстеження, аналізу, фумігації (знезараження) й інспекції (оформлення фітосанітарного та карантинного сертифікатів) об’єктів регулювання у сфері карантину рослин, затвердженим постановою Кабінету Міністрів Українивід 12 травня 2007 року №705 (далі — Постанова №705, Порядок №705). Щоб отримати фітосанітарний сертифікат, сільгосппідприємство має подати до відповідного органу ДВФСУ (п. 21 Порядку №705) такі документи:

 

• заяву за формою, наведеною в Додатку 3 до Порядку №705;

• документ, що підтверджує внесення плати за видачу фітосанітарного сертифіката.

 

Для видачі (або відмови у видачі) фітосанітарного сертифіката державний фітосанітарний інспектор повинен провести огляд сільгосппродукції й транспортних засобів, на яких її перевозять, і відібрати зразки для проведення фітосанітарної експертизи. Державний фітосанітарний інспектор протягом п’яти календарних днів після надходження зазначених документів, але не пізніше ніж протягом 24 год після завершення завантаження транспортного засобу, проводить фітосанітарні процедури та видає фітосанітарний сертифікат або обґрунтовану відмову в його видачі. Фітосанітарний сертифікат оформляють у двох примірниках: перший — видають заявнику, другий — залишається в органі ДВФСУ, який його видав.

 

Карантинний сертифікат

 

Правила видачі карантинного сертифіката також прописані в Постанові №705. Його видають, зокрема, на сільгосппродукцію рослинного походження, зазначену в Переліку об’єктів регулювання у сфері карантину рослин, затвердженому Постановою №705. Карантинний сертифікат слід отримувати в разі переміщення зазначеної сільгосппродукції по території України, наприклад, від виробника до митниці оформлення; транспортування імпортованих об’єктів регулювання, які зберігалися, перепаковувалися, поділялися на частини, змішувалися з іншими вантажами; вивезення або ввезення об’єктів регулювання в карантинну зону. Для отримання карантинного сертифіката слід подати до відповідного органу ДВФСУ заяву (за формою, наведеною в Додатку 3 до Порядку №705) і документ, що підтверджує внесення плати за його видачу. Терміни оформлення карантинного сертифіката такі самі, як і фітосанітарного сертифіката, тобто протягом п’яти календарних днів після представлення документів, але не пізніше ніж протягом 24 год після завершення завантаження транспортного засобу. Карантинний сертифікат оформляють у трьох примірниках: перший отримує заявник; другий відправляють в орган ДВФСУ, куди перевозяться об’єкти регулювання (сільгосппродукція); третій залишається в органі ДВФСУ, який його видав.

 

 

Євгенія Федорук, начальник відділу логістики

ТОВ «Гермес-Трейдінг»

журнал “The Ukrainian Farmer”, грудень 2016 року

  

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “The Ukrainian Farmer” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 
 

 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ