Агромаркет

Драйвери на старті

Драйвери на старті

Цінові перспективи початку сезону для кукурудзи та сої не надто оптимістичні

Основною експортною культурою зернового ринку у 2015/16 МР буде кукурудза. Погода їй не надто сприяла, проте врожай обіцяє бути досить непоганим. Соя ж нинішнього року може піти на рекорд. Щоправда, цінові тренди далеко не такі оптимістичні.

 

Як зазначають експерти, з якими спілкувалася кореспондент газети «АгроМаркет», український ринок зернових й олійних культур дуже залежний від волатильності котирувань на світових біржах — унаслідок того, що більша частина кукурудзи й сої йде на експорт.

 

Викривлене ціноутворення

 

Традиційно трейдери, формуючи ціни на старті сезону, орієнтуються на ціни, що формуються на біржах. Разом із тим ці ціни є лише орієнтовними, оскільки в Україні біржовий ринок не розвинутий і слабо корелює з фізичним товарним ринком.

 

«Ціноутворення на таких стратегічних ринках як кукурудза, пшениця, соя, насіння соняшнику, рапс, викривлене й не відображає реальний баланс попиту-пропозиції на ринку. Загалом ціни формуються виходячи з потреб експортерів, а товаровиробники не мають змоги вплинути на ціноутворення, — каже експерт ринку Анатолій Стоянов. — У пікові періоди ця проблема загострюється ще й тим, що за високого валового збираннія цих культур ціни на внутрішньому ринку можуть знижуватися швидше, ніж на біржових ринках. До того ж, якщо учасники розвиненого біржового ринку в США мають можливість захеджуватися від падіння котирувань, то український аграрій беззахисний перед проблемою падіння ціни».

 

На найближчий ф’ючерс на Чиказькій товарній біржі (СВОТ), як зазначив експерт, кукурудза торгувалася 20 серпня на рівні 143,78 дол/т. Ціна і далі падала й наприкінці серпня становила 142,36 дол/т. Аналогічними є тенденції й на внутрішньому ринку: на 20 серпня ціна на кукурудзу на умовах FOB-порти Чорного моря впала зі 189 до 183 дол/т.

 

Тренди високого врожаю

 

Нині, як каже генеральний директор компанії «УкрагроКонсалт» Сергій Феофілов,  падіння цін припинилося. На це, зокрема, вплинули погодні чинники. «За песимістичними прогнозами, кукурудзи може бути зібрано менше як 20 млн тонн. До того ж посуха сприяє зниженню якості зернової. В разі дощів під час збирання слід очікувати збільшення витрат на сушіння, оскільки дорожчають енергоносії», — пояснює експерт.

 

Що ж до сої, то 20 серпня на найближчий ф’ючерс на Чиказькій товарній біржі (СВОТ) вона торгується практично на 7,5% дешевше — до 332,60 дол/т, а на українському ринку на умовах FOB ціна тримається на рівні 365 дол/т.

 

«У найближчий місяць-півтора я не бачу перспектив зростання цін, скоріше за все, вони будуть і далі плавно знижуватися, через перевиробництво обидві культури лише зрідка демонструватимуть зростання котирувань, але це буде тільки корекцією ринку», — прогнозує Анатолій Стоянов. А Сергій Феофілов зауважує, що згаданий тренд буде зумовлений достатньо високими показниками врожаю олійних. «Україна може зібрати сої на 20% більше, ніж торік. Попит на неї є, якість прийнятна. Збирання вже почалося. Причому навіть раніше, ніж соняшник. Ці чинники сприяють зниженню цін», — пояснив експерт.

 

Прогнози й сподівання

 

Наприкінці серпня експерти прогнозували, що  вал кукурудзи становитиме 26 млн тонн. Разом із тим, як зауважив у коментарі «Укрінформу» заступник міністра АПіП Володимир Лапа, зібрати можуть і менше — 24–24,5 млн тонн. Прогноз аналітиків «УкрагроКонсалту» ще нижчий — 23 млн тонн.

 

Певні побоювання щодо якості зерна в експертів однозначно є. Керівник відділу агрометеорології Укргідрометеоцентру Тетяна Адаменко зазначила, що з другої декади липня на багатьох площах спостерігалося надзвичайно раннє дозрівання кукурудзи, погіршення стану рослин, засихання недостиглих качанів і стеблин. Разом із тим кількість сформованих качанів на рослині становила в середньому 2 шт., а в попередні роки — 1,6–1,7 шт.

 

Сергій Феофілов, своєю чергою, каже про те, що посушлива погода вплинула на якісні характеристики самого зерна. Через спеку зерно крихке, а відтак, буде багато битої кукурудзи.

 

Що ж до соєвих перспектив, то, за даними асоціації «Укроліяпром», її виробництво зросте до рекордної позначки у 4,4 млн тонн проти 3,87 млн тонн (на 13,7%). За даними консалтингового агентства «ААА» потужні посушливі явища в період цвітіння культури не дали посівам розвинутися. Найбільше постраждали ранні й середньоранні сорти сої. Втім значно менший урожай бобів покажуть і сорти з тривалішим вегетативним періодом, що менше від літньої посухи. Отож, як прогнозують експерти, врожай сої буде на 580–620 тис. тонн меншим, ніж очікувалося — загалом 3,3–3,4 млн тонн.

 

«УкрАгроКонсалт» притримується більш оптимістичного прогнозу: врожай сої буде на рівні 4,4–4,5 млн тонн, а її якість, незважаючи на більш ранні строки дозрівання, буде високою.

 

 

Ольга Воздвиженська

газета “АгроМаркет”, вересень 2015 року

  

Усі авторські права на інформацію розміщену у газеті “АгроМаркет” та інтернет-сторінці газети за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».
 

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ