Тваринництво

Чому не несеться перепілка?

Чому не несеться перепілка?

Неправильне утримання, годівля, стрес, різного роду хвороби призводять до зниження або повного припинення яйцекладки у перепілки.

  

У птахівничій практиці нерідко трапляється таке явище, як зниження несучості або повне її припинення. Варто знати основні причини, що можуть призвести до такого результату в перепелів.

 

Хвороби різної етіології

 

Однією з основних причин зниження несучості перепелів є хвороби різної етіології, тому важливо своєчасно проводити профілактичні заходи, включаючи вакцинацію і дегельмінтизацію, а також постійно стежити за станом птиці та поїданням кормів.

 

Умови освітлення і тривалість світлового дня

 

Для забезпечення хорошої несучості та життєздатності перепелів треба підтримувати певний світловий режим. Тривалість світлового дня має становити 18–20 годин за освітленості кліток над рівнем годівниці не більше 20 лк. Достатньо забезпечити птицю джерелом освітлення із розрахунку 4 Вт на 1 м2. Якщо освітлення яскраве, перепели хвилюються, поводяться агресивно, роздзьобують одне одного. Як джерело освітлення у безвіконному приміщенні зазвичай використовують лампи розжарювання потужністю 40–60 Вт або люмінесцентні лампи ЛДЦ-40. Якщо птицю утримують у приміщеннях із вікнами, у світлий час доби електричне освітлення вимикають.

 

Різкі коливання температури

 

Оптимальна температура, за якої перепілка відкладає найбільшу кількість яєць, знаходиться на рівні 20–22 °С, допустимі коливання – від 18 до 25 °С. За температури повітря нижче 17 °С несучість може знизитися на 10–15%.

 

У спекотну літню погоду, коли температура піднімається вище 27 °С, за поганої вентиляції несучість майже припиняється і може настати загибель птиці.

 

Низька вологість

 

Відносна вологість повітря в приміщенні, де утримують дорослих перепелів, має бути не меншою від 30%, інакше перепели споживатимуть більше води і менше корму. За тривалого періоду низької вологості знижується несучість, оперення птиці стає ламким і набуває скуйовдженого вигляду. Щоб підвищити рівень вологості повітря до норми, у приміщення ставлять ємкості з водою або змочують підлогу. Небажана також занадто висока вологість – 80% і вище.

 

Незбалансована годівля

 

Незбалансований раціон птиці є найбільш частою причиною погіршення результатів несучості. Перепілки припиняють нестися через 3 дні після початку згодовування незбалансованого раціону. На відновлення яйцекладки їм потрібно багато часу.

 

Якщо перепілки несуть дрібні яйця, це може свідчити про те, що вони вирощувалися в умовах надмірної освітленості або за нестачі протеїну в раціоні. Годують дорослих перепелів двічі на добу повнораціонними сухими кормосумішами. Корм у період яйцекладки має постійно перебувати в годівницях. Будь-яке обмеження споживання перепелами корму істотно знижує несучість.

 

Кількість споживаного корму на добу однією птицею залежить від її живої маси та інтенсивності несучості. Вважається, що дорослим перепелам потрібно 36–40 г комбікорму на добу на голову. Перегодовування також може бути причиною зниження несучості. Птиця потребує певного набору поживних речовин для формування яйця, але ніколи не треба намагатися дати їй більше за норму.

 

Порушення напування

 

Відомо, що яйце на 75% складається з води. Співвідношення кількості споживаної води до споживаного корму в самок приблизно становить 2:1, у самців – 1,5:1. На споживання води перепелами впливає температура повітря. У спекотну погоду за підвищення температури довкілля до 27–28 °С споживання води птицею різко зростає. За таких умов будь-які обмеження споживання води призводять до зниження несучості перепелів.

 

Переущільнення пташника

 

Однією з причин, за якої перепели можуть припинити нести яйця, є переущільнення пташника. Варто пам’ятати, що за утримання перепелів із високою щільністю посадки в поєднанні з яскравим освітленням може виникнути канібалізм. Перепели роздзьобують один одному голову, викльовують очі, в результаті чого підвищується відхід птиці. У такому випадку всіх перепелів з клітки треба розсадити, зменшити освітленість і додати в кормосуміш білкові корми тваринного походження. Слід виявляти найагресивніших особин у клітці та відлучати їх у першу чергу. Хороші результати дає обрізування верхньої частини дзьоба на 3–4 мм у таких особин, після чого вони вже не можуть пошкодити іншу птицю, але здатні поїдати корм. На збереження птиці ця операція не впливає.

 

Вікові зміни

 

Безперервна яйцекладка в перепілок може тривати більше двох років, однак у разі утримання їх більше року знижується імунітет, підвищується ризик захворюваності, погіршується репродуктивність, знижується якість м’яса. Отже, бажано щороку частково оновлювати череду, щоб не відчути різкого зниження продуктивності.

 

Стрес під час транспортування

 

Добре відомо, що птиця, в утриманні якої виключені стресові явища, має підвищену несучість та високі якісні показники яєць, порівняно з птицею, на яку впливають техногенні стреси.

 

Перепілки можуть припинити нести яйця, якщо переставити клітку з одного місця на інше. Небажано у сформовану клітку з перепелами підсаджувати нових особин. У цьому випадку перепілки відчувають стрес від «нового знайомства» і, відповідно, знижується їхня несучість. Пересаджування молодих самок в клітки для дорослої птиці безпосередньо перед початком яйцекладки також викликає її затримку.

 

Линька

 

Після завершення продуктивного періоду в дорослої птиці настає природна линька – як наслідок пристосувальної реакції організму на умови довкілля. У період природної линьки більшість птиці повністю припиняє яйцекладку, відбувається атрофія яєчника. Є різні способи, які дозволяють контролювати цей процес. Однак зазвичай краще дозволити птиці завершити линьку, щоб отримати інтенсивну яйцекладку в новому сезоні.

 

Отже, практично всі перераховані вище причини зменшення несучості можна контролювати, а значить, що знання цих причин і аналіз утримання птиці дозволять отримати значно більше віддачі від ваших перепелів.

 

 

Наталія Жейнова, канд. вет.наук, головний ветеринарний лікар ХОАПП «Харківптахопром»

журнал “Наше Птахівництво”, січень 2015 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “Наше птахівництво” та інтернет сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 

Інші статті в цьому журналі
Наше Птахівництво
Наше Птахівництво
Наше Птахівництво
1
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ