Овочі-Ягоди-Сад

Черрі — красиво і корисно

Черрі — красиво і корисно

Останнім часом і споживачі, і переробні підприємства активно демонструють високий попит на дрібноплідні помідори різновиду черрі, які мають відмінний товарний вигляд, чудові смакові характеристики, високу врожайність і добре транспортуються в спеціальних упаковках.

  

Томати — культура, що відрізняється нескінченним розмаїттям сортів. Плоди томата відрізняються за смаком, кольором, розміром і формою. Різні сорти пристосовані до різних кліматичних умов, мають різний вегетаційний період, різну силу росту й розміри рослин. Для фермера, який вирощує томати, важливими є такі характеристики:

 

– розмір і вага плоду;

– форма плоду;

– колір і смакові якості;

– урожайність;

– лежкість;

–  стійкість до хвороб;

– можливість отримання раннього врожаю.

 

Якщо перші три параметри мають вирішальне значення для успішного продажу, то поєднання їх з іншими параметрами означає отримання стабільного та високого прибутку від виробництва.

 

За формою плоди поділяють на круглі, плескаті, овальні та подовжені (вершки). За кольором — від ясно-жовтих до майже чорних.

 

За розміром плодів усі сорти томатів заведено ділити на такі типи: черрі, або вишнеподібні (найдрібніші, маса плодів 10–30 г), коктейль (маса плодів 40–50 г), середньоплідні (маса плодів 70–120 г), великоплідні (маса плодів 150–200 г) і біф-томати (м’ясисті багатокамерні, маса плодів понад 200 г).

 

Історія

 

Томат черрі був створений ізраїльськими вченими 1973 року. Метою їх роботи було уповільнення швидкого дозрівання звичайних томатів в умовах спекотного клімату. Вони визначили генетичну комбінацію, яка сприяє уповільненню дозрівання, а також спосіб застосування отриманих генів для виведення томатів черрі.

 

У сучасних вишнеподібних томатів плоди в суцвітті вирівняні за масою, стійкі до розтріскування, дозрівають дружно. Зазвичай це скоростиглі високорослі сорти й гібриди. На кисті, яка в деяких випадках може сягати 1 м, може формуватися в середньому 16–20 плодів різного забарвлення — жовті, рожеві,червоні, оранжеві, зелені — і різної форми — округлі, подовжені, у вигляді краплі. Такі різнокольорові грона можуть стати окрасою полів.

 

У виборі томатів черрі для вирощування слід віддавати перевагу гібридам (на пакетику їх позначено значком F1) адже вони більш стійкі до примх погоди, крім того, їх можна легко вирощувати у відкритому ґрунті.

 

Смакові якості

 

Професійні овочівники прагнуть отримати якомога вищий урожай, обираючи сучасні гібриди й сорти. І це не дивно, адже вони не лише є високоврожайними, а й стійкими до хвороб, транспортабельні, добре зберігаються і т.ін. Проте смак їх плодів, як правило, посередній. А перепробувати всі сорти й обрати серед сотень найсмачніші, за нинішньої великої їх кількості на ринку, — непросто.

 

Із смаковими якостями сортів томатів справи приблизно такі, як і з іншими культурами. Гібриди із затребуваними сьогодні характеристиками: високою врожайністю, транспортабельністю, привабливим зовнішнім виглядом, здатністю до зберігання (навіть у нерегульованих умовах — до 1,5 місяця), у кращому разі, «стандартні» на смак. А якщо плоди зібрані такими, що не дозрівають, то він буде ще гіршим. Проте обрати смачний сорт томата все ж таки можна — для цього потрібно вирощувати гібриди й сорти групи черрі (вишнеподібні).

 

Уміст цукрів у них у 2–3 рази вищий, ніж у звичайних сортів. Проте й серед цих томатів є як справжні «цукерочки», так і менш солодкі сорти.

 

З одного куща можна отримати до 300–400 плодів відмінної якості. Черрі — відмінний товар. Вони в 3–5 разів дорожчі за звичайні томати, проте попит на них перевищує пропозицію. Вищі ціни на черрі пов’язані ще і з їх невисокою врожайністю, яка приблизно в 1,5 раза нижче, ніж у середньо- та великоплідних сортів.

 

Слід зазначити, що томати черрі, які продають у супермаркетах, не завжди достатньо смачні й солодкі. Справа в тому, що за великих площ вирощування й складній системі дистрибуції плоди не відразу потрапляють на прилавок, тому їх збирають злегка недозрілими. Адже саме за повного дозрівання томати накопичують максимальну кількість цукрів. І тут перевага — у фермерів. Вони можуть сміливо братися за вирощування черрі. Їх тільки що зібраний урожай відразу «злітатиме» з прилавка. Проте треба приділити особливу увагу передпродажній підготовці плодів.

 

Особливості вирощування

 

Агротехніка вирощування томатів черрі, у принципі, не відрізняється від звичайних томатів. Вирощувати ці плоди можна як у відкритому ґрунті, так і в теплицях (плівкових і скляних, з обігрівом і без).

 

Сорти й гібриди черрі можуть бути детермінантними (низькорослими), полудетермінантними й індетермінантними (високорослими).

 

Технологія вирощування та садіння розсади, схеми посадки, догляд за рослинами — стандартні. Індетермінантні сорти формують в 1–2 стебла, детермінантні краще вести у 2 стебла, переводячи точку росту на бічний пасинок. Щоб запобігти розтріскуванню плодів, необхідно підтримувати рівномірну вологість ґрунту, не допускаючи різких її перепадів.

 

У разі вирощування для реалізації і індетермінантні, і детермінантні сорти й гібриди потрібно обов’язково підв’язувати (системи підв’язування залежать від місця вирощування та наявності відповідних матеріалів).

 

Формування томатів у відкритому ґрунті із закріпленням рослин на шпалерах значно збільшує врожай і дозволяє одержувати високий вихід товарної продукції. Установлюють стовпчики для шпалери, між стовпчиками натягують шпагат у кілька рядів, і в результаті можна отримати потужні, врожайні рослини, а в підсумку, прекрасний урожай товарних плодів.

 

Садять рослини рядами, відстань між якими від 70 см до 1 м. Відстань між рослинами 50−70 см. Якщо ви практикуєте вузькі грядки, то на грядку завширшки 1 м вийде два ряди помідорів. Підв’язувати пагони помідорів до шпалери слід починати, коли вони підростуть на 30−40 см.

 

Серед особливостей вирощування та догляду помідорів черрі слід виділити такі:

 

• черрі не терплять сухої землі, тому їх треба поливати щодня;

• відстань між рослинами має бути достатньою, щоб забезпечити рівномірний розподіл сонячних променів і повітря, чим більше — тим краще, близько 1 м;

• якщо бракує вологи, помідори покриваються коричневими тріщинами. Якщо вологи, навпаки, занадто багато, плоди стають водянистими й розтріскуються;

• навіть низькорослі сорти й гібриди треба підв’язувати. Бажано замульчувати ґрунт, щоб плоди не бруднилися, а ґрунт не перегрівався. Адже для реалізації томати черрі кладуть у пластикові прозорі коробки, в яких плоди обов’язково повинні бути чистими. Якщо ж їх помити, то найстигліші, а значить, і смачніші, томати потріскаються;

• збирати врожай треба тоді, коли плоди повністю дозріють. В іншому випадку вони не будуть смачними.

Хворіють помідори черрі тими самими хворобами й страждають від тих самих шкідників, що й звичайні томати. Тому профілактику й лікування проводять за стандартними схемами.

 

Збір урожаю

 

Збирання томатів черрі — процес дуже трудомісткий. Його починають, коли дозріють перші плоди, а потім проводять періодичне збирання (приблизно 1–2 рази на тиждень) — до кінця вегетації.

 

Важливо пам’ятати: якщо збирати не достиглі плоди, то навіть у найсмачніших сортів вони будуть недостатньо солодкими. Тому краще збирати ті, що вже набули характерного забарвлення. У разі запізнення зі збиранням вони можуть обсипатися.

 

Упаковка плодів

 

Черрі необхідно акуратно пакувати в прозорі пластикові коробки по 200–250 г із кришками (на зразок тих, в яких взимку продають садову суницю). Така тара спрощує транспортування, та й плоди мають вигляд більш привабливий, ніж ті, що лежать навалом в ящику.

 

 

 

Гібриди томатів черрі

 

Конорі F1 —ранній детермінантний гібрид, призначений для вирощування в плівкових укриттях і відкритому ґрунті. Формує по 6–8 яскраво-червоних вишнеподібних плодів на одній кисті, вага плоду 15 г. Характеризується відмінним зав’язуванням плодів і їх дружним дозріванням. Конорі — томат із багатим солодким смаком, що тане в роті. Характеризується привабливим товарним виглядом, однорідністю плодів і чудовими смаковими якостями. Стійкий до вертицильозу, фузаріозу раси 3 й бактеріальної плямистості. Плоди використовують для цілоплідної консервації та вживання свіжими.

 

Форте Марі F1 —коктейльний, вишнеподібний, індетермінантний, ранньостиглий гібрид: від сходів до першого збору 90–95 днів. У кисті в середньому 10–14 плодів. Плід округлий, темно-червоного забарвлення масою 40–60 г, відрізняється прекрасним смаком. Рекомендовано для вирощування в закритому й відкритому ґрунті на шпалерах. Збирають як укороченими кистями, так і окремими плодами. Гібрид стійкий до вертицильзу, фузаріозу та нематоди. Урожайність — понад 14–15 кг/м².

 

Черрі Іра F1—індетермінантний, скоростиглий. Від сходів до першого збору 90–95 днів. Рекомендовано для вирощування в закритому ґрунті або у відкритому на шпалерах. Плоди кубоподібні із загостреною верхівкою, насичено-червоного забарвлення, масою 30–35 г. У кисті в середньому 20–25 плодів. Плоди відрізняються унікальною формою й чудовим смаком. Збирають як скороченими кистями, так й окремими плодами. Гібрид стійкий до вертицильозу, фузаріозу та нематоди. Урожайність понад 15–18 кг/м².

 

Черрі Лікопа F1 — індетермінантний, ранньостиглий. Від сходів до першого збору 90–95 днів. Кисті бувають прості й складні. У простій кисті в середньому 8–10 плодів. Плід яйцеподібної форми, яскраво-червоного забарвлення, масою понад 40 г. Плоди відрізняються підвищеним умістом лікопену й мають чудовий смак, добру лежкість і транспортабельність. Рекомендовано для вирощування в закритому ґрунті й у польових умовах із підв’язуванням до опори. Збирають як скороченими кистями, так і окремими плодами. Стійкий до вірусу томатної мозаїки, вертицильозу та галової нематоди. Урожайність 12–14 кг/м².

 

Черрі Міо —індетермінантний, ранньостиглий. Від сходів до першого збору 90–95 днів. Рекомендовано для вирощування у відкритому (на шпалерах) і закритому ґрунті. Плід округлий, червоний, масою 25–35 г. На одній кисті дозріває в середньому 15–20 плодів. Смакові й товарні якості відмінні, зберігаються протягом 25–30 днів. Стійкий до вірусу томатної мозаїки та комплексу хвороб. Рекомендований для свіжого споживання та консервування. Урожайність 13,5–15 кг/м².

 

Черріколло F1 — індетермінантний, ранньостиглий. Від сходів до першого збору 90–95 днів. Рекомендовано для вирощування у відкритому (на шпалерах) і закритому ґрунті. Плід округлий, червоний, масою 20–25 г. Смакові якості відмінні. На одній кисти дозріває в середньому 20 плодів. Стійкий до вірусу тютюнової мозаїки, толерантний до фітофторозу. Рекомендовано для свіжого споживання та консервування. Урожайність 4,5–5,0 кг/м².

 

Ясик F1 — індетермінантний, ранньостиглий. Від сходів до першого збору 90–95 днів. Плоди округлі, жовті, масою 20-30 г. У кисті в середньому 15–20 плодів. Смакові якості відмінні. Товарність і транспортабельність добра. Гібрид стійкий до вірусу томатної мозаїки. Призначений для свіжого споживання та консервування. Рекомендовано для вирощування в закритому ґрунті й відкритому з підв’язуванням до опори. Схема садіння 70 × 40 см. Урожайність 10–12 кг/м².

 

Золотая бусинка F1 — високорослий, індетермінантний, ранньостиглий гібрид. Рекомендовано для вирощування в теплицях. На кисті дозріває до 20 жовто-оранжевих плодів масою 15 г. Плоди щільні, салатного типу, дуже смачні. Гібрид стійкий до комплексу хвороб.

 

Зеленушка F1середньостиглий детермінантний (слабо- або середньорослий) гібрид із чудовим плодоутворенням. Рекомендовано для вирощування в теплицях. У кисті 10–15 дрібних (діаметром 2,5–3 см) округлих плодів оригінального бурштиново-зеленого забарвлення. Плоди дуже щільні, гладкі, з ніжним смаком. Гібрид придатний для тривалого зберігання та транспортування.

 

Марішка F1ранньостиглий високорослий індетермінантний гібрид. Рекомендований для вирощування в парниках і теплицях. Кисть компактна, із 12–15 рожево-малиновими округлими плодами масою 25–30 г. Плоди щільні, салатного типу, солодкі. Гібрид стійкий до комплексу хвороб.

 

 

Юрій Носенко, канд. с.-г. наук, НААН України

журнал “Плантатор”, липень 2014 року

Усі авторські права на інформацію розміщену в журналі Плантатор та інтернет сторінці газети за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
При використання інформації з подальшим будь-яким відтворенням, републікацією, поширенням, переробкою, перекладом, включенням її частин до інших творів обов’язкове посилання на журнал Плантатор з гіперлінком https://agrotimes.ua/journals.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ