Тваринництво

Біоплівка і антибіотики

Біоплівка і антибіотики

Про вплив якості води на ефективність дії антибіотика і вплив антибіотика на якість води.

  

Сьогодні у птахівництві дуже широко застосовують різні кормові добавки шляхом випоювання. Перелік продуктів, що дають птиці з питною водою, складається з медикаментів, вакцин, кислот (органічних кислот), мінералів і вітамінів, а також їх сумішей. Перевага випоювання цих продуктів полягає у мінімізації потреби господарства у робочій силі — адже одночасно цей продукт має отримати велика кількість тварин. Фермери часто віддають перевагу застосуванню різних препаратів з водою через відносну простоту методу випоювання у порівнянні із додаванням препаратів до корму чи ін’єкціями.

  

Однак слід враховувати, що випоювання птиці медикаментів чи вакцин має ряд потенційних проблем. Хімічний склад питної води впливає на ефективність лікарських засобів та інших добавок. Наприклад, висока концентрація у воді кальцію або магнію може спричинити осідання тетрациклінів. Якість води, а також наявність біоплівки впливає на ефективність та стабільність препаратів. З іншого боку, ряд препаратів, що випоюють птиці з водою, і є причиною формування біоплівки у системі напування.

  

Взаємодія біоплівки з лікарськими засобами 

 

Біоплівка — це структурована популяція мікроорганізмів, оточена полімерною субстанцією власного виробництва, яка прикріпляється до певної поверхні. Формування біоплівки є захисною реакцією мікроорганізмів для виживання у несприятливому середовищі. Через це поява темного (червонуватого), слизистого нашарування на внутрішніх стінках труб системи напування і у фільтруючих елементах є дуже поширеним явищем. Наявність цієї слизової полімерної субстанції є поясненням того, чому бактерії в біоплівці менш чутливі до антибіотиків і біоцидів у порівнянні з їх двійниками поза біоплівкою. Доведено, що інфекції, асоційовані з біоплівками, від 10 до 1000 разів стійкіші до дії антимікробних агентів.  Вплив біоплівки на ефективність антибіотиків ще недостатньо вивчений, але відомо, що наповнювачі, які покращують смакові властивості або розчинність препаратів (молекули солей, лактози й інших сахаридів), позитивно діють на бактерії, які живуть у біоплівці. Практично це означає, що використання лікарських засобів з водою сприяє утворенню біоплівки у лініях напування. Ця ж біоплівка може служити резервуаром патогенних бактерій, таких як Clostridium perfringens або Streptococcus suis, і бути потенційним джерелом стійких до антибіотиків бактерій. Все це разом свідчить про необхідність усунення біоплівки на регулярній основі і запобігання її утворенню шляхом очищення ліній водопостачання після кожного використання лікарських засобів.

 

Для усунення біоплівки необхідний такий продукт, який здатний зруйнувати слизисту позаклітинну субстанцію. У той самий час цей продукт має бути безпечним для тварин. Вибираючи такий препарат, слід врахувати такі показники, як його ефективність, токсичність, корозійність тощо. Однією з найефективніших, якщо не найефективнішою хімічною сполукою у боротьбі з біоплівкою є перекис водню у комбінації зі сріблом. Синергізм срібла і перекису водню збільшує активність у понад 1000 разів у порівнянні з дією кожного компоненту окремо. У рекомендованих дозах цей засіб усуває біоплівку, не призводячи до токсичності чи корозії. Крім того, цей засіб 100%-во розкладається і є найбільш екологічним серед інших дезінфектантів.

Віра Бавінк, менеджер з технічної підтримки «Кантерс» (Нідерланди)

журнал “Наше Птахівництво”, січень 2017 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “Наше птахівництво” та інтернет сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ