Овочі-Ягоди-Сад

Білоголова капуста для зберігання

ФГ «Двірець» що на Житомирщині вирощує пізньостиглу білоголову капусту й отримує врожай 100 тонн.

 

Бригадир ФГ «Двірець»

Микола Бокшан

ФГ «Двірець» вирощує гречку на 40–45 гектарах і пізньостиглу білоголову капусту на площі 24 га. Вирощуванням білоголової капусти займаються 15 років.

 

— Починали вирощувати капусту із одного гектара, — каже бригадир Микола Бокшан. — Потім збільшили площу до 4–6 гектарів вирощували ранню, середньостиглу білоголову капусту. З часом помітили, що ці капусти дають малий врожай, короткий період тримається на них висока ціна, якщо вчасно не продати можна нічого не заробити. Зараз вирощуємо лише пізньостиглу. Вона дає більший врожай (100 тонн і більше) на поливі, гарно зберігається та продається.

 

Ґрунти у господарства — чорноземи звичайні. Для вирощування розсади капусти мають дві плівкові теплиці в довжину 40 м, в ширину — 12 м. Після того, як виростили розсаду теплиці пустують до наступного сезону. Інші овочі не вирощують, щоб не створити сприятливих умов для розвитку небезпечних хвороб та шкідників. Тому дезінфекція теплиць перед вирощуванням розсади — мінімальна. У двох кілометрах від поля з капустою є водоймище подають воду до нього три місцеві скважини. Продають капусту до продуктових супермаркетів, на місцевих ринках, замовляють їдальні дитячих садків, шкіл.

 

Обробіток ґрунту

 

— Білоголову капусту садимо після гречки, або обмінюємось землею із сусідами, — розповідає бригадир. — Помітили, що гарний врожай у капусти після зернобобових культур та озимої пшениці. Восени після стерньового попередника поле дискуємо у два сліди та проводимо зяблеву оранку на глибину 22–25 см.

 

Навесні проти бур’янів обробляють поле ґрунтовим гербіцидом Трефлан. Перед садінням розсади вносять комплексні мінеральні добрива Yаra Mila витратна норма 300 кг/га. Заробляють їх у ґрунт комбінованим агрегатом «Європак-600».

 
 

Гібриди

 

Вирощують найбільше пізньостиглу білоголову капусту Зенон F1 на площі 10 га, Адаптор F1 селекційної компанії (Syngenta), Аррівіст F1 (Seminis) на (5 га) кожен. У промислових масштабах їх вирощують три роки. — Торік випробовувались два нових гібриди капуст в рівних частинах на площі 4 га, але вони поступились перевіреним, — стверджує бригадир. — Рослини були менш стійкі до некрозів, бактеріозів та формували менший врожай.

 

Спочатку продають білоголову капусту Аррівіст F1, яка зберігається до грудня, потім Адаптор F1— до лютого, останній — Зенон F1, бо він лежкий, головки не втрачають товарну якість до травня.

 

Касети

Розсада

 

Насіння білоголової капусти купують в пачках на 2,5 тисячі штук. Перед посівом перевіряють його схожість, щоб знати який буде вихід розсади. Потім наповнюють готовою торфосумішшю чарунки касети 60 . 40 см. Починають сіяти капусту 20 квітня. Три роки тому придбали на виставці у Києві висівну машину під стандартну касету, яка одночасно сіє 260 штук насінин. Сіють білоголову капусту три дні. Вирощують розсаду до 3 або 4 справжніх листків, тоді вона краще приживається у полі.

 

Перед висаджуванням розсади розбивають поле на ділянки (секції) в ширину 15–16 м, довжина — довільна, між секціями залишають дорогу 3–3,2 м в ширину для проїзду сільськогосподарської техніки. Висаджують розсаду капусти 10–12 травня в поле італійська розсадосадильна машина Ferrari. Схема садіння 70 . 41 см. Через 3–4 доби після садіння розсади проводять підсаджування рослин на місця, де не прижилися.

 

Догляд

 

Після того, як висадили розсаду, встановлюють поверхневу поливну систему (турецького виробництва). Вона складається з центральної магістралі (труба діаметром 90 мм), від неї відходять водорозподільні трубопроводи — 50 мм, вода під тиском подається до спринклерів (кожний має дві форсунки). Менша форсунка спринклера обертається по колу й рівномірно розбризкує воду в радіусі 4 метрів поля, більша —11. Щоб розсада швидше прижилась у полі, її поливають частіше, потім за потребою. Кожна поливна секція поливає капусту 3 години.

 

Висівна машина

— Переваги цієї поливної системи у простому збиранні, вона зручна у використанні, рівномірно розподіляє воду на полі у вигляді штучного дощу, — ділиться досвідом бригадир. — Лише коштує дорого.

 

У період вегетації у вигляді двох-трьох підживлень вносять Yara Liva нітрабор витратною нормою 200 кг/га. Перше підживлення рослин проводять через 2 тижні після висаджування розсади у ґрунт, друге — на початку формування головок, третє — в період інтенсивного наростання їх. Для інтенсивного росту та розвитку рослини має бути доступ повітря до коренів, тому проводять міжрядні рихлення (3, або 4 рази) мотикою на глибину 10–15 см до змикання листків капусти у рядку. Кожні 10–12 днів проводять хімічні обробки посівів від хвороб та шкідників навісним оприскувачем на 200–1000 л італійської комплектації. З фунгіцидів використовують Інфініто, Натіво, Луна Експіріенс, з інсектицидів — Нурелл-Д, Оперкот. Після двох-трьох хімічних обробок посівів підживлюють капусту гуматами.

 

Збирання та зберігання

 

— Збираємо капусту масово, вручну зрізуємо головки з двома або трьома покривними листками — так захищаємо її від механічних пошкоджень і забруднення ґрунтом. Щоб підкреслити товарний вигляд, залишаємо кочеригу довжиною 2–3 см, — пояснює бригадир. — Головки кладемо на полі в купи, слідом їде КамАЗ, або два Зіла з причепами. У причепах знаходяться дерев’яні контейнери місткістю 550 кг кожен, працівники підбирають капусту. В один причеп КамАЗа вміщуємо 8 контейнерів. Причепи Зілів спеціально переробили (збільшили у довжину), щоб більше помістити контейнерів (6–8). Перевозимо головки до місця зберігання в день збирання, інакше вони швидко пов’януть.

 

Перед продажем головки зачищають від зайвих листків і вкладають у сітки. В селі Троянів (8 км від поля з капустою) розташоване спеціалізоване овочесховище місткістю 1000 тонн для зберігання капусти. Влітку приміщення зачищають від післязбиральних решток з минулого врожаю, дезінфікують. Проводять побілку стін від грибків та цвілі розчином негашеного вапна й обкурюють сіркою. Щоб капуста довго зберігалась, потрібно постійно контролювати мікроклімат у сховищі — це температура в межах 0–1 °С, вологість повітря не менше 85%, для провітрювання приміщення придбали 4 промислових вентилятори.

 

Людмила Капустіна

журнал “Плантатор”, липень 2018 року

   

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “Плантатор” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 
 

 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ