Овочі-Ягоди-Сад

Як прискорити дозрівання томатів

Як прискорити дозрівання томатів

Раннє дозрівання томатів підвищує прибутковість виробництва. На це впливає багато чинників: температурний режим, вологість, формування рослин тощо.

 

Щоб прискорити дозрівання томатів і при цьому не зіпсувати їм товарний вигляд, потрібно створити умови вирощування, за яких рослина витрачатиме сили передусім на формування плодів. Для цього потрібно проводити своєчасне формування рослин.

 

Збільшує врожайність, особливо після першого збирання плодів, пасинкування — видалення бічних пагонів на головному стеблі. Цю процедуру проводять після того, як пасинки виростуть на 5–7 см. Якщо пасинкування не робити, сила куща піде на ріст пагонів і численне цвітіння, а не на формування плодів.

 

Під час пасинкування кущі томатів формують в один, два або три стебла. За формування в одне стебло на кущі видаляють бічні пагони. Якщо формують у два стебла, то видаляють усі бічні пагони, крім одного, що росте безпосередньо перед першою квітковою китицею, за формування в три стебла видаляють бічні пагони, при цьому залишаючи два пасинки.

 

Прискорює дозрівання томатів прищипування верхівок куща, тобто видалення точки росту рослини. У момент дозрівання також потрібно видалити пагони, на яких томати вже точно не встигнуть вирости.

 

Для прискорення дозрівання томатів застосовують стимулятори росту. Обприскування препаратом проводять один раз, коли на квіткових китицях томатів розкривається більша частина бутонів.

 

Для кращої аерації та освітленості плодів на кущі видаляють нижнє листя.

 

Навіть для низькорослих сортів томатів доцільно використовувати шпалеру, адже їхні плоди розташовуються близько до землі, не отримують достатньо освітлення й достигають із запізненням. Використання шпалер також сприяє провітрюванню рослин і знижує ризик захворювання грибковими інфекціями.

 

Температурний режим і вологість повітря також мають неабиякий вплив на дозрівання плодів. У холодне дощове літо дозрівання томатів іде повільно, тому в цей період важливе своєчасне видалення з куща стиглих томатів — цей прийом дозволить спрямувати сили куща на зростання і дозрівання на ньому плодів, що залишилися.

 

Якщо плоди досить великі, їх можна зривати в зеленому стані. Щоб прискорити дозрівання зелених томатів, до них потрібно додати 2–3 червоних. Зрілі томати виділяють газ етилен і прискорюють цей процес.

 

У вирощуванні томатів однією з найбільш поширених проблем є утворення тріщин. Однозначно назвати причину, чому тріскаються плоди, доволі складно, оскільки це явище може бути наслідком багатьох чинників. Але основними причинами є недотримання агротехнічних прийомів та різка зміна вологості повітря й температури. Коли після тривалої посухи раптом встановлюється нестійка погода, зі зливами та грозами, у плоди томатів надходить одразу багато води, тому шкірка, що складається з тонких клітин, не витримує підвищеного тиску й розривається, тим самим утворюючи тріщини.

 

Щоб цього уникнути, слід не допускати пересихання ґрунту. Краще поливати помірно, але часто. За сонячної погоди полив проводять максимум через 3–4 дні. Після дощу поливають не раніше ніж через 5–6 днів, у разі затяжних дощів — через 8–10 днів, щоб не допустити перезволоження. Іншою причиною розтріскування плодів може бути генетична схильність деяких сортів до розтріскування. Найчастіше це стосується томатів зі щільними плодами рожевого або жовтого кольору.

 

Оксана Мулярчук, канд. с.-г. наук 
Петро Безвіконний, канд. с.-г. наук 
Подільський державний аграрно-технічний університет

журнал “Плантатор”, липень 2018 року

   

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “Плантатор” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 
 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ