Інтерв'ю

Вкладати душу

Руслан Семенчук
головний ветлікар ТОВ «Чебені плюс»
Вкладати душу

 У роботі з будь-якою генетикою головним чинником успіху є розуміння її особливостей і адаптація умов утримання, годівлі та менеджменту до конкретного біотипу.  

Cвинарство — це не про сліпе наслідування інструкцій чи універсальні рішення. Це щоденна, клопітка, жива праця, де кожна дрібниця має значення. Тут важливо бачити не лише поголів’я, а й тварину з її індивідуальними потребами. 

Свинарство — це про точність, але також і про душу. Саме це — ключ до стабільності навіть у турбулентних умовах. 

ТОВ «Чебені Плюс» — приклад того, як правильне поєднання генетики, технологій, досвіду й людського ставлення дає результат. На переконання головного ветлікаря ТОВ «Чебені плюс» Руслана Семенчука, потрібно любити роботу, правильно доглядати за свинками, тоді попри всі проблеми вдасться досягти успіху. 

— Пане Руслане, розкажіть про становлення вашого підприємства. 

— ТОВ «Чебені Плюс» було створене 2001 року на базі старого свинокомплексу, збудованого ще в 70-х роках минулого століття. Тож спочатку з 14 наявних приміщень змогли працювати тільки в одному. Проте приміщення облаштовували, застосовуючи сучасні технології, спрямовані на максимальний комфорт наших свинок. 

Починали із 40 свиноматок. Натомість тепер загальна кількість поголів’я становить 15 тис. голів, а кількість свиноматок досягає тисячі. Щороку з метою оновлення племінного ядра завозимо чисту лінію: ландрасів і велику білу. Завдяки відпрацьованій технології штучного запліднення F-чек маємо власних, тож немає потреби везти їх з-за кордону. У нашій історії були злети й падіння.  Проте ми набували досвіду, бо горимо цією справою. Дякуючи власнику, який любить свинарство, працюємо й розвиваємось. 

— Якій генетиці надають перевагу у ТОВ «Чебені Плюс»? 

— Ми обрали для себе Danish Genetics від BREEDERS (Данія). І хоч із нею потрібно вміти працювати, можу сказати, що більше не хочу жодної іншої генетики, крім данської. 

— Які вона має переваги та недоліки? 

— Данська генетика — багатоплідна, молочна, швидкоросла. У середньому свині досягають понад 115 кг за 160 днів, а середньодобові прирости — 1050 г, що значно краще в порівнянні з іншими генетиками. Однак із ними треба вміти грамотно працювати — вони люблять індивідуальний підхід. Свиноматок утримуємо в індивідуальних боксах (2,3 х 6,5 м), тоді як поросяток — у групах. Щоб уникнути випадків канібалізму, хвости поросятам купірують ще на ранніх стадіях. 

Поросят утримують у групах

— Коли відлучаєте поросяток? 

— На 15–24-й день. До дорослого корму вони починають привчатися з 9–11 дня. Раніше поросятка не хочуть його їсти, хоча вже на 2–3-й день від народження ми ставимо мисочки з гранулками. Навіщо, якщо є мамине молоко?! У свиноматок вдосталь молока, тож вони годують поросяток до відлучення. 

— Чи доводиться використовувати мачух? 

— Безумовно. На кожну свиноматку, яка привела 15–20 поросяток, має бути мачуха. Адже самотужки вона не зможе вивести малечу. 

На кожну свиноматку, яка привела 15–20 поросяток, має бути мачуха

— Який режим годівлі свиноматок? 

— Свині на маточнику харчуються чотири рази на добу, а на парувальнику — двічі на добу. 

— Ураховуючи те, що в господарстві є власний комбікормовий завод, як складаєте раціони та де закуповуєте сировину? 

— Раціони формуються за енергетичною моделлю данського типу й участі консультантів BREEDERS. Основу раціону (до 90%) становить зернова група: пшениця, ячмінь, закуплені в агропідприємств і фермерів. Близько 90% кормосумішей складаються із зерна, зокрема пшениці та ячменю. Тож ми закуповуємо зернову групу в агропідприємств і дрібних фермерів. У рамках партнерства вони в нас забирають гноївку, яка накопичується в лагунах закритого типу, адже це прекрасне природне добриво з високим умістом азоту. 

Раціони формуються за енергетичною моделлю данського типу

Також у кормосуміші додаємо мікро- та макроелементи. В одному свинарнику утримуємо по тисячі голів свиней. Завдяки автоматизації годівлі та напування таку кількість тварин обслуговує одна людина. 

— А щодо рідкої годівлі? 

— Я не є прихильником рідкої годівлі. Для неї потрібно мати гарне обладнання, проводити якісні дезінфекції. Бо влітку є ризик бродіння й закисання зволожено го корму, що гарантовано призведе до проблем зі здоров’ям свиней. Тож я надаю перевагу сухій годівлі. І свинки на наших кормах дають гарний приріст. А ще ми вкладаємо душу в наших тварин, бо якщо їх не любити, нічого доброго не вийде. 

— Здоров’я поголів’я є запорукою успіху свинокомплексу. Які заходи проводите, щоб тварини почувалися якомога краще? 

— У кожному господарстві, де вирощують і розводять данську генетику, підтвердять, що вона потребує індивідуального підходу. 

Проте є і незмінні компоненти як, зокрема, вакцинація. За дві-три доби до опоросу проводимо імунізацію проти клостридіозу, а після опоросу — проти бешихи, збудником якої бактерія Erysipelothrix insidiosa. Також у цей період вакцинуємо проти парвовірусу й лептоспірозу. 

Поросятам робимо щеплення проти хвороби Ауєскі, бешихи, сальмонельозу, чуми свиней тощо, дотримуючись стандартного календаря вакцинацій. 

Ще одна перевага — це чітка система здоров’я поголів’я. Імунопрофілактика складається зі щеплення проти клостридіозу, бешихи, парвовірусу, лептоспірозу, Ауєскі, сальмонельозу, чуми. Вакцинуємо вакцинами іспанського виробництва компанії Hipra. Також вакцинуємо проти хвороби Глессера (гемофільоз), що типово для данської генетики. 

Нині на території України є випадки респіраторно-репродуктивного синдрому свиней (РРС). Проте ми з ним ще, на щастя, не стикалися. 

— Як уникаєте теплових стресів у період літньої спеки? 

— Свиноматка має бути здоровою й конкурентною. Тож у спеку приділяємо тваринам особливу увагу. Зокрема, корегуємо й збалансовуємо раціони. Якісна годівля допомагає витримати будь-яку погоду. 

У спеку тваринам приділяють особливу увагу

Крім того, у нас встановлено систему вентиляції й стаціонарні кондиціонери — на кожен блок маточника припадає один-два пристрої. Тож у приміщенні завжди комфортна температура. Також застосовуємо рідкий препарат Афлорин від компанії Triplex (яка належить до родини YEDNIST’ GROUP, — прим. ред.). Його можна давати свиноматкам за два-три дні до настання спеки в пропорції 200 грамів на тонну води або покропити приміщення. У цьому разі розводимо 200 грамів на 10 літрів води. Така суміш освіжає повітря, і свині почуваються дуже комфортно. 

— Спалахи АЧС торік фіксували в багатьох регіонах України. Як убезпечуєте поголів’я від потрапляння вірусу на територію свинокомплексу? 

— По периметру території нашого свинокомплексу встановлено двоконтурну огорожу. Потрапити на виробництво можна тільки через санпропускники та дизбар’єри. Рампу винесли за територію ферми. Також персонал дотримується всіх норм. Адже не секрет, що основною причиною потрапляння вірусу африканської чуми свиней є саме недбалість людей. 

Раніше думали запровадити вахтовий метод із метою убезпечення від АЧС, щоправда, війна ці плани перекреслила. Тож у наших працівників нормальний робочий графік з 08:00 до 17:00. А робота свинарів на маточнику — з 17:00 до 07:00. 

— Куди реалізуєте вирощену продукцію? 

— Поголів’я реалізовуємо, живою вагою тільки через м’ясокомбінати Львівської та Волинської областей. Базарний сегмент — під забороною вже десять років. 

Поголів’я реалізують живою вагою через м’ясокомбінати Львівської та Волинської областей

До того ж ми наполягаємо на прозорих відкритих відносинах. Наше підприємство ввійшло до «Клубу білого бізнесу». Тож, я вважаю, коли всі будуть працювати чесно й за законом, це буде корисно для всіх учасників ринку: виробникам, переробникам, споживачам й іншим.  

ГОВОРИТЬ ЕКСПЕРТ 

Олена Василевич, директорка ТОВ «Брідерс Україна», офіційна представниця Danish Genetics в Україні 

— Ми щиро цінуємо нашу багаторічну співпрацю з ТОВ «Чебені Плюс». Дуже приємно бачити, як команда господарства професійно працює з генетикою Danish Genetics і досягає стабільних результатів. Особливо зазначаємо уважний підхід до тварин, грамотну організацію процесів і готовність вчитися й удосконалюватись. Таке відповідальне ставлення дозволяє максимально ефективно розкривати потенціал генетики. Дякуємо за довіру до нашої роботи й бажаємо подальших успіхів, розвитку та впевненості у кожному кроці.   

Ганна Чупрова, магістерка ветеринарної медицини, керівниця відділу продажів вакцин і ветпрепаратів для тваринництва YEDNIST’ GROUP, бренд-менеджерка Magapor LS  

— Ми прагнемо, щоб кожен клієнт, партнер чи фермер, який звертається до YEDNIST’ GROUP, відчував турботу, підтримку та впевненість у завтрашньому дні. Ми допомагаємо ухвалювати обґрунтовані рішення й супроводжуємо їх втілення з урахуванням індивідуальних потреб господарства. 

Ми не зупиняємось у розвитку — масштабуємось, адаптуємось до викликів і шукаємо найкращі рішення разом із вами. 

Наша команда — це фахівці, які постійно навчаються, впроваджують сучасні технології й підтримують якість на кожному етапі співпраці. 

Ми інвестуємо в логістику, маємо склади у всіх регіонах України, щоб бути ближчими до вас. 

Долучайтеся до спільноти YEDNIST’ GROUP — спільноти професіоналів, які щодня створюють нову якість у тваринництві України.