Як правильно підбирати сорти й застосовувати ефективну технологію вирощування озимих культур
Іти на випередження
Правильно підбирати сорти й застосовувати ефективну технологію вирощування озимих культур краще в партнерстві з компанією «АгроРось».
Щорічно в Україні близько половини площ під зерновими культурами засівають озимими сортами пшениці, ячменю та жита. А статистика свідчить про те, що в останні роки площа під озимим клином збільшується. Тривожні тенденції минулих сезонів спонукають аграріїв ретельніше обирати сорти культур і поліпшувати технологію вирощування культур. Та чи варто гаяти час на експерименти й витрачати кошти на помилки, якщо в Україні є готові кейси успішного вирощування озимини?
Наприклад, компанія «АгроРось». Тут мають власний алгоритм вибору сортів озимих культур і відпрацьовану технологію вирощування. Насіння підприємства має великий попит, що продиктовано його високою якістю. Приємний бонус для партнерів — можливість отримати кваліфікований супровід фахівців компанії упродовж вирощування врожаю, дізнатися про новинки, що пропонує аграрна наука виробництву.
Детальніше про особливості озимого клину, перспективні сорти та способи протистояти загрозам нового сезону в інтерв’ю журналу The Ukrainian Farmer розповів засновник і генеральний директор ТОВ «АгроРось» Петро Євич.
— Пане Петре, компанія «АгроРось» пропонує насіння трьох озимих культур — пшениці, ячменю й ріпаку. Чи помітили ви підвищення інтересу до насіння цих культур?
— Цікавість виробників сільськогосподарської продукції до насіння озимих культур зростає щороку. Ми маємо заявки на реалізацію посівного матеріалу з усіх областей України. Незважаючи на примхи погоди, озимі культури є і будуть основними в хліборобів України.
— На вашу думку, чи варто агропідприємствам, розташованим у певних регіонах, стратегічно збільшувати озимий клин?
— На мою думку, так. Глобальна зміна кліматичних умов, аномально тепла і безсніжна зима, скорочення перехідних періодів, екстремальні прояви погода й відсутність опадів — усе це створює серйозні проблеми для сільгоспвиробників у всьому світі. На Півдні й Сході України літо стало дуже спекотним, а зима — менш холодною, почастішали посухи. Тому потрібно адаптувати сівозміну до нових умов.
Озимі культури — це найкраще використання осінньої та зимової вологи, більший потенціал урожайності. Разом із тим — високі ціни на якісне зерно озимого клину.
— Чию селекцію пшениці та ячменю пропонує «АгроРось» своїм клієнтам? Чим пропоновані сорти й гібриди доповнюють одне одного?
— Наша компанія пропонує селекцію кількох провідних виробників світу «Заатен — Уніон ГмбХ» (Німеччина), ТОВ «РАЖТ СЕМЕНС-УКРАЇНА», ТОВ «Лімагрейн Україна» та «Секобра Решерше S.A.S.».
Сорти доповнюють одне одного строками сівби, догляду та збирання. Різні групи стиглості дозволяють рівномірно спланувати збирання врожаю, а отже, оптимально використовувати сільськогосподарську техніку та трудові ресурси. Стійкість до певних хвороб дозволяє правильно спланувати систему захисту. Всім сортам озимих культур притаманна висока зимостійкість. Є можливість підібрати сорт під будь-яку природно-кліматичну зону.
— Назвіть десять найпопулярніших сортів озимої пшениці. Чи є серед них новачки, що достойні особливої уваги?
— Як показує практика, більша частина посівних площ під півтора десятка сортів озимої пшениці вітчизняної й іноземної селекції. До нашої найкращої десятки найпопулярніших сортів озимої пшениці входять такі: Бонанза, Скаген, Гюстав, Тобак, Меморі, Практік, Колоніа, Мачболл, Балетка і Реформ.
З нових сортів озимої пшениці, що достойні особливої уваги, я б назвав три: Бонанза — він дає високий, стабільний урожай, йому властиві висока зимостійкість і посухостійкість, висока стійкість до борошнистої роси, іржі та фузаріозу; Гюстав — це новий сорт, стійкий до всіх ізолятів борошнистої роси, має високу зимостійкість; Практік — новинка на ринку. Йому властива висока кущистість і зимостійкість. Цей сорт високотолерантний до листкових захворювань і церкоспорельозних гнилей.
— Останнім часом активно «просувається» ячмінь — особливо, для вирощування культури у південних регіонах. Які маєте за і проти щодо збільшення посівних площ під цією культурою?
— Вирощування ячменю, як і будь-якої іншої культури, має свої переваги й недоліки. За — оскільки у в південних регіонах він показує стабільно високий урожай. Проти — відсутність зволоження в осінній період заважає отриманню оптимальних урожаїв.
— Опитування сільгоспвиробників однієї з консалтингових компаній показало, що сортові переваги та їх різноманітність багато в чому залежать від розміру господарства. Ваші клієнти віддають перевагу сортам чи гібридам?
— У господарствах із середнім банком землі вкладають більше ресурсів у технологію задля оптимально високих результатів і, відповідно, більшість із них ідуть на впровадження інтенсивних технологій. У результаті цього обирають інтенсивніші сорти, не економлять на насінні та засобах захисту. Менші господарства застосовують середньоінтенсивні технології.
Наші клієнти віддають перевагу гібридам у виборі озимого ріпаку, соняшнику та кукурудзи. Якщо йдеться про озимі пшеницю і ячмінь, ярі пшеницю і ячмінь, горох, сою та люцерну — сортам.
Гібриди озимої пшениці заходять на ринок, і вони перспективні, але призводять до більших затрат, як порівняти із сортами, і не завжди перевищують їх за врожайністю.
— Яка оптимальна кількість вирощуваних сортів для одного господарства із середнім земельним банком?
— На мою думку, оптимальною кількістю сортів для господарства із середнім банком землі є три-чотири сорти. Така кількість пояснюється тим, що це оптимальний набір для продуктивної підготовки.
— Фахівці компанії «АгроРось» пропонують аграріям відпрацьовані технології вирощування озимих культур. Які слабкі місця в технології показав цей екстремальний сезон?
— Напрацьована технологія, незважаючи на екстремальні погодні умови цього року, дала хороші показники. Але позитивного результату досягли тільки ті господарства, що використовували якісні оригінальні препарати.
Натомість господарства, що використовували неоригінальну продукцію, щоб здешевити технологію, отримали негативні результати.
— Що порадите змінити виробникам пшениці та ячменю в технології вирощування культур, щоб розкрити їх потенціал?
— У технологіях дрібниць не буває. Треба робити максимально все на полі — і це дасть позитивний результат. Дуже важливо висівати в оптимальні строки, застосовувати оригінальні препарати, дотримуватись регламенту застосування. Звичайно, потрібно використовувати оригінальний посівний матеріал високої якості надійних компаній.
— Як уважаєте, чи подорожчає нинішня осіння посівна проти тогорічної?
— На мою думку, з огляду на тогорічну ситуацію насіння зросте у вартості. Існує велика ймовірність того, що цього року буде дефіцит посівного матеріалу озимих культур, як наслідок, ціна піде вгору.
— На які виклики можуть наразитися аграрії під час осінньої посівної-2020 і яким чином вони можуть нівелювати ризики?
— Основний ризик — це недостатня кількість вологи, яка потрібна для того, щоб в оптимальні строки отримати дружні сходи. З цим ми зіткнулися минулого року. Тому потрібно зробити все можливе, щоб зберегти залишки вологи. Своєчасно підготувати ґрунт і сподіватися на дощ.
За останні роки сортова селекція вийшла на новий рівень, і сільгоспвиробники мають доступ до сортів озимої пшениці з високим генетичним потенціалом для різних кліматичних зон. Досягти високих результатів можливо, якщо дотримуватись агротехнологічних вимог і підвищувати кваліфікацію, тому — цікавтесь новинками, експериментуйте, досліджуйте, переймайте кращу практику й співпрацюйте з ефективними компаніями.
Лариса Степанушко
журнал The Ukrainian Farmer, серпень 2020 року
Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі The Ukrainian Farmer та інтернет–сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/ належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».