Маржинальний соняшник
Агрофірма «Сади України» вивела на ринок нові високопродуктивні гібриди соняшнику, які демонструють високу врожайність і стійкість до основних загроз
Популярність соняшнику цього року суттєво зросла. Українські аграрії дещо збільшили посіви цієї культури та через високу ринкову вартість намагаються зробити все можливе, щоб досягти високої врожайності й не допустити втрат. У цій справі велику роль відіграє вибір гібридів, бо саме тут закладається потенціал продуктивності та стійкості до основних «ворогів». Ми поспілкувались з Олексієм Зайцевим, власником Агрофірми «Сади України», що спеціалізується на виробництві насіння соняшнику, кукурудзи й озимої пшениці, щоб дізнатися, які гібриди цього року показали найкращі результати та що нового компанія вивела на ринок.
— Які результати демонструють основні гібриди соняшнику цього року?
— Цей рік не є рекордним, але певні гібриди все ж показали хороші результати. Достатньо добре проявив себе гібрид Латітуда OР з урожайністю 33,7 ц/га. З нових слід виділити гібрид Кастилія з урожайністю 33,1 ц/га. Слід також зазначити, що цей гібрид показує чудову олійність — 50% і більше. Задоволені врожайністю Солярісу — близько 31 ц/га, Константін — 35,2 ц/га, Гольфстрім дав 32 ц/ га, Драган — також олійний гібрид показав 34,8 ц/га. З нових треба виділити Феном з урожайністю 34,4 ц/га, а також П’ятий елемент, який дав 33,8 ц/га. Два останніх також демонструють високу олійність. Тож результатами ми задоволені, хоча період затяжних дощів у травні-червні негативно вплинув на врожайність. Як кажуть, соняшник любить торішній дощ, тобто волога має бути в ґрунті.
— Усі гібриди, про які йшлося, власної селекції?
— Кастилія й Гольфстрім — це повністю наше розроблення, інші — сумісна селекція із сербським інститутом Нови-Сад. У підприємстві працює команда вчених, які створюють нові продукти з урахуванням потреб саме українського ринку. Так, активна робота ведеться у бік стійкості до вовчка. Цей паразит і далі активно розповсюджується, і багато господарств потерпають від цього. Компанія вивела 7-расові гібриди, що пройшли випробування по всіх регіонах України й показали хорошу стійкість до вовчка. Крім того, було виведено низку гібридів, стійких до несправжньої борошнистої роси й інших хвороб, які також негативно впливають на кількісні та якісні показники врожаю.
— Для яких регіонів розраховано гібриди, що пропонує ваша компанія?
— Щодо гібридів ранньої групи (Латітуда ОР, Раптор, Гранада, Кастилія) можна сказати, що на одиницю врожаю вони потребують меншої кількості добрив і вологи, їх доцільно висівати в посушливих регіонах. Гібриди середньої групи стиглості (Соляріс, Константін, Гольфстрім) призначені для південних і центральних регіонів, а пізні гібриди (Феном, П’ятий елемент), які потребують більшої кількості вологи й мають потенціал урожайності 5 т/га і більше, краще сіяти в західних і північних регіонах, на ділянках полів зі зниженим рельєфом, а також на полях зі штучним зрошенням.
— Назвіть переваги вашого насіння
— В Україні сьогодні представлено насіння багатьох усесвітньо відомих виробників, які мають високий потенціал урожайності. Проте в останні роки ціна на ці гібриди зросла до такого рівня, що більшість аграріїв почала замислюватись над доцільністю таких інвестицій. Агрофірма «Сади України» пропонує власне насіння за ціною на 20–30% нижчою, ніж у конкурентів, і в той самий час воно нічим не відрізняється за якісними показниками, потенціалом урожайності й стійкістю до зовнішніх загроз. Ми на ринку понад 30 років, нас добре знають, нам довіряють. Ми маємо значний потенціал виробництва насіння соняшнику. Під ділянки гібридизації виділено площі в Херсонській області — там краще витримується просторова ізоляція, достатньо сонця і тепла, а волога забезпечується штучним зрошенням.
Компанія має представництва в усіх регіонах України, і в кожному з них сформовано пул саме тих гібридів, що найбільше придатні до місцевих умов. Клієнти можуть отримати вичерпну інформацію про всю лінійку гібридів — як про добре відомі, так і про нові, як, скажімо, Фєном або Кастилія.
— Поділіться секретом успішного вирощування соняшнику
— Особливих секретів немає, треба об’єктивно оцінювати умови на кожному конкретному полі й діяти відповідно до цього. Наприклад, на півдні Харківської області не можна сіяти соняшник надто рано. Він не любить холодної погоди й починає хворіти. За досвідом компанії ранні посіви більше потерпають від хвороб, що призводить до зниження врожайності. У зоні Кегичівського району оптимальними термінами висіву соняшнику є 9–15 травня. Сівба у ці строки завжди давала найкращу врожайність і високу якість насіння. Якщо сіяти у кінці травня або на початку червня, це вже запізно. Також важливо дотримуватись оптимальної густоти сівби. Для Півдня України достатньо 40–45 тис. на гектар, центральні регіони нормально витримують 50 тис., а для заходу і півночі можна збільшувати густоту до 60 тис. на гектар.
На зрошенні ми вирощуємо високопродуктивні гібриди П’ятий елемент і Феном, які мають великий потенціал урожайності (більше як 40 ц/га). Для отримання гідних результатів однієї вологи недостатньо, тож доводиться вносити відповідні кількості нітроамофоски. Урожайність тоді становить 42–44 ц/га.
— Які можливості вашого насіннєвого заводу?
— Насіннєвий завод було збудовано у 2003–2004 роках із використанням обладнання данського виробника Cimbria. До речі, в Україні це був перший насіннєвий завод із цим обладнанням. Там готується насіння не лише соняшнику, а й кукурудзи, озимої пшениці та гороху. Продуктивність заводу по соняшнику становить 20 т/добу і більше — усе залежить від фракційного складу вихідного матеріалу. Чим менша розбіжність у розмірах зерен, тим вища продуктивність. Якщо говорити про озиму пшеницю, тут взагалі можна готувати по 50–60 т/добу. Насіння обробляємо засобами захисту й обов’язково фарбуємо.
Через високу популярність доводиться захищати власне насіння від підробок. На мішках розміщуємо логотипи й QR-коди, за якими можна дізнатись усю інформації про насіння й продавця. Крім того, насіння продається тільки через дилерську мережу, що також допомагає уникати неприємних моментів.
КОМЕНТАР
Олександр Токар, головний агроном Агрофірми «Сади України»
— Ми використовуємо класичний обробіток ґрунту: це оранка і глибоке розпушення. Під соняшник вносимо 100– 150 кг фізичної ваги амофосу. Цього достатньо, бо попередником зазвичай є озима пшениця, яку удобрюють і підживлюють упродовж вегетації, і після неї завжди є залишковий фон.
Ніколи не намагаємось сіяти соняшник надто рано. Я вважаю оптимальними строками кінець квітня — першу декаду травня. Густота посіву визначається з урахуванням підготовки поля, гібрида, наявності вологи в ґрунті й кліматичної зони. Зазвичай вона в межах 40–55 тис./га.
Технологія вирощування соняшнику в нас класична — саме за неї ця культура дає максимальний результат. Залежно від умов підбираємо гібриди з відповідними строками дозрівання і потенціалом. Після сівби працюємо ґрунтовими гербіцидами. Далі упродовж вегетації виконуємо міжрядний обробіток (до трьох разів). Торік фунгіциди застосовували частково, там, де були ризики хвороби. А цього року через дощі й холодний початок сезону довелось обробляти всі посіви, а деякі навіть двічі. Перед збиранням практично всі площі піддаємо десикації. Для цього застосовували самохідні обприскувачі, а де вони не можуть працювати через висоту рослин або інші причини, працювали дрони. Наприклад, цієї осені ті, хто не зробив десикацію, наразились на труднощі через несприятливу погоду. Ми поступово модернізуємо насіннєвий завод. Обладнання замінюємо на продуктивніше, щоб забезпечити зростання попиту. Також було придбано додаткове обладнання для пошарового нанесення фунгіцидів, інсектицидів і мікродобрив. Крім того, нині проводимо досліди з біологічними стимуляторами.