«МОЛОЧНА ФЕРМА»

Поділитись:

8-9 липня 2010 року відбулася конференція «Молочна ферма», організована журналом “The Ukrainian Farmer” та «AGP Media conferences». У конференції взяли участь понад 80 небайдужих до галузі молочного скотарства спеціалістів. Зокрема, серед учасників були представники таких агропідприємств, як ЗАТ «Зернопродукт МХП», СТОВ «Колос», ТОВ «Гайдамацьке», ТОВ «СВК «Україна», ТОВ «Астарта-Київ», СТОВ «Лан» та багатьох інших. Перший день конференції був проведений в Києві у пленарному режимі, а на другий день відбулися екскурсії на дві провідні молочно-товарні ферми: ТОВ «Терезине» (Київська обл.) та СТОВ «АФ Маяк» (Черкаська обл.).

Під час першої (теоретичної) частини конференції учасники мали змогу дізнатися багато нового про тенденції та перспективи молочної галузі (доповідь Вадима Чагаровського, голови ради директорів Союзу молочних підприємств України); про можливу підтримку від держави і перспективи залучення інвестицій (доповідь Олександра Ярославського, заступника генерального директора Української аграрної конфедерації). Крім ринкових тенденцій, розглядалися також питання ветеринарії (доповідь кандидата с.-г. наук Геннадія Бондаренка «Ефективні стратегії профілактики ацидозу рубця»); годівлі (доповідь кандидата технічних наук, генерального директора ТОВ «КУН–Україна» Віктора Сича «Технології змішаного корму»); організації молочного бізнесу (доповідь головного технолога з молочного скотарства корпорації «Агро Союз» Юрія Чирака «Ефективна система управління в молочному бізнесі»); племінної роботи (доповідь кандидата ветеринарних наук Віктора Мадісона «Чи придатні вітчизняні породи корів для ефективного молочного бізнесу?»). Велику увагу одержали доповіді доктора с.-г. наук, професора Інституту тваринництва УААН Леоніда Подобєда «Оптимізація годівлі високопродуктивних молочних корів: сучасні підходи» та Геннадія Бондаренка «Філософія годівлі високопродуктивних корів: «вижати» з корови все чи одержати максимум молока з об’ємистих кормів?». Відомо, що основним активом господарства є ремонтний молодняк: питання його підготовки добре було розкрито в доповіді технічного директора ТОВ «Агровет Атлантик» Віталія Степановича «Як виростити з теляти високопродуктивний ремонтний молодняк?».

ТОВ «Терезине» очолює Надія Кудлай; господарство розташоване в південно-західній частині Київської області за 80 км від столиці. Має новозбудовану молочнотоварну ферму. Розмір стада – 1601 голів, з яких 600 голів дійного стада; середній надій за минулий рік – 7 тис. л; породи корів – українська червоно-ряба та українська чорно-ряба; доїльний зал – «Де Лаваль».

Під час відвідання ферми учасники конференції цікавилися такими питаннями, як управління стадом, генетика, кормова база, репродукція, обладнання тощо. З відповідей вони, зокрема, дізналися, що досягненню високих показників сприяють такі чинники, як своєчасне осіменіння корів, найоптимальніші строки якого допомагає визначити комп’ютер; раціони годівлі, які розроблено чітко для кожної із шести технологічних груп. Усе робиться для нарощування поголів’я: вже цього року господарським способом будуватимуть приміщення для утримання 600 голів молодняку.

Треба також відзначити, що у ТОВ «Терезине» при молочнотоварній фермі працюють комбікормовий завод, біогазова установка. Молоко агропідприємство реалізовує Білоцерківському молокозаводу, молочна продукція якого закуповується мережею «МакДональдз».

СТОВ «Маяк» очолює Микола Васильченко, правою рукою якого є його син Олексій. Впродовж кількох годин Олексій знайомив учасників конференції з господарством, історія якого починається ще у довоєнні часи. Він зокрема, розповідав про те, що молочнотоварна ферма була реконструйована на базі старих корівників. Розмір стада ВРХ налічує 2800 голів, з яких 1000 голів дійного стада; середній надій на корову за рік – 7020 л, надій на корову за день – 24 л; породи корів – українська червоно-ряба та українська чорно-ряба; доїльний зал – «Маратек». Молоко СТОВ «Оглядаючи ферму, учасники конференції мали змогу отримати відповіді на запитання. Найбільше їх цікавило таке: годівля (які саме корми, в якій кількості, за якими рецептурами); ветеринарія (як досягти найвищого показника збереженості поголів’я, як вберегти молодняк від інфекційних хвороб); налагодження роботи з переробними підприємствами; особливості роботи доїльного обладнання.

Поділитись: