Заниження вологості на 0,3% сушильної шафи призведе до втрати 3 тонн зерна
Коректна робота сушильної шафи дає змогу надійно оцінювати реальну вологість зерна.
Про це у статті журналу The Ukrainian Farmer розповіла начальниця лабораторії з контролю виробництва, ПрАТ «Млибор», компанія ІМК Мирослава М’ягка.
За її словами, будь-який експрес-аналізатор потрібно періодично калібрувати, оскільки їх алгоритм передбачає використання опосередкованих методів вимірювання.
«Однак сама сушильна шафа також «уміє» працювати не зовсім коректно. Не всі моделі мають функцію для контролю температури в камері, і лаборанти не мають змоги вчасно зафіксувати відхилення. Наприклад, коли сушильна шафа занижує вологість на 0,3%, то на 1000 т можна втратити близько 3 т. Множимо на сезонний обсяг перевалювання й отримуємо суму, яка аж ніяк не порівнюється з вартістю додаткової сушильної шафи. Тож, виходячи з елементарних економічних міркувань, є сенс оснастити лабораторію щонайменше двома, а краще трьома сушильними шафами», – зауважила Мирослава М’ягка.
На її переконання, маючи можливість періодично контролювати вологу по двох шафах, можна отримати гарантію правильного результату.
Нагадаємо, ІМК поступово переводить елеватори на «альтернативу».