Ріпак із високим умістом олії під час зберігання потребує особливої уваги
Ріпак є олійною культурою, і олійна частина насінини (приблизно від 42 до 44 %) є гідрофобною.
Це означає, що вся волога, що залишиться у насінині, буде сконцентрована в білково-вуглеводній її частині, олія є водовідштовхувальною.
З цієї причини ріпак повинен зберігатися за меншої вологості насіння, ніж зернові культури, які в основному складаються з крохмалю та білка.
Особливу увагу слід приділяти ріпаку з високим умістом олії, бо його вологість має бути ще нижчою, ніж передбачається для середніх умов. Однак навіть за низької вологості, малого відсотка бруду та недозрілих зернин ріпак здатен до розігріву.
У будь-якому разі потрібно застосовувати аерацію, щоб уже під час збирання температура в центральній частині силоса становила 15 °C.
Упродовж зими температурні показники контролюють з метою запобігання розігріву.
Досить небезпечну ситуацію створюють різки перепади температури від тепла до холоду. Значна різниця між теплим насінням усередині та холодним повітрям зовні сприяє конвекційній міграції вологи з її концентрацією у верхній центральній частині силоса.
Для запобігання таким шкідливим явищам слід виконати швидке охолодження насіння.
Додати коментар