Елеватор

Прогін ураженого грибками зерна через сушарку не знищує мікотоксини

Працюючи на зерносушарці, спеціалісти мають запобігати утворенню грибів.

Про це повідомляє пресслужба KMZ Industries.

«Сам по собі «грибок» не становить небезпеки, а от продукти його життєдіяльності – мікотоксини – більш, ніж небезпечні для здоров’я та життя людини, якщо містяться в харчових продуктах, таких як зерно», – акцентує Роман Штельмах, директор департаменту клієнтського сервісу KMZ Industries.

Спеціаліст наголошує: боротися із проблемою набагато складніше, ніж прийнято вважати. Тож краще її попередити.

«Недостатньо сухе та (або) пошкоджено зерно, висока вологість і відповідна температура – і ось уже створено ідеальні умови для розвитку цвілевих грибів, – говорить Роман Штельмах, директор департаменту клієнтського сервісу KMZ Industries. – Якщо маємо вже заражене зерно, то основна рекомендація, яку дають, – пропустити його через зерносушарку. Але насправді це лише зупинить процес розвитку цвілі, але не знищить мікотоксини: температура їх плавлення 169 градусів Цельсія, а такі високотемпературні режими не використовують в сучасних сушарках. Тож єдиний вихід – запобігти таким явищам: не створювати сприятливих для розвитку грибів умов і забезпечувати належну гігієну обладнання».

Нагадаємо, KMZ Industries встановила на Ланнівському МТС незвичні за параметрами силоси. Також ми писали про те, що KMZ Industries удосконалює деякі конструкції.