Перед зберіганням ріпак із вологістю понад 8% важливо досушувати
Ріпак уважається сухим за вологості 10%, але для тривалого зберігання слід забезпечити дещо нижчий рівень вологості.
Будь-яка партія ріпаку, вологіша за 8%, має досушуватися. Це можна зробити звичайною аерацією за умови, що навколишнє повітря має низьку вологість і високу температуру, а початкова вологість ріпаку не перевищує 11-12%.
В інших випадках зазвичай використовують сушарку. Навіть коли середня вологість ріпаку в силосі не перевищує 8%, усередину може потрапити незначна його кількість, що суттєво перевищує допустимі норми для тривалого зберігання.
Наприклад, на полях можуть траплятися «плями» бур’янів, що призводить до збільшення вологості окремих партій насіння з вищим рівнем засміченості.
У силосі такі осередки некондиційного збіжжя можуть створювати зону розігріву, яка за певних умов поширюватиметься навіть на ділянки сухого насіння.
Додати коментар