Елеватор

Чеський інститут зацікавлений в українських фахівцях у галузі садівництва

Чеський інститут зацікавлений в українських фахівцях у галузі садівництва

Дослідно-селекційний інститут садівництва у Головусах (Чехія) хоче залучити до роботи науковців з-за кордону, в тому числі й з України.

Наукова установа відчуває брак фахівців, пише журнал «Садівництво по-українськи».

«Сьогодні інститут до кінця не укомплектовано науковцями, і це загрожує якості наших досліджень, – розповів директор Дослідно-селекційного інституту садівництва у Головусах Ярослав Ваха. – Тому ми шукаємо працівників за кордоном. Мусимо запитати про це і в Україні: може, науковці, які мають дослідження на європейському рівні, погодяться продовжити свою кар’єру у нас».

За його словами, у 2015 році, на час побудови нової садиби, інститут мав найсучасніше обладнання серед усіх європейських установ, що спеціалізуються на садівництві. Новітніми наші потужності є й зараз.

«Ми потребуємо досвідчених науковців середнього віку, які знаходяться перед вершиною кар’єри, але ще її не досягли. Потребуємо й молодих фахівців – тих, хто навчався на Заході, але не захотів там лишатися – ми як слов’яни охоче б прийняли таку молодь», – уточнив Ярослав Ваха.

Довідка

Дослідно-селекційний інститут садівництва у Головусах (Vyzkumny a šlechtitelsky ustav ovocnařsky Holovousy s.r.o.) – одна з найсучасніших наукових установ європейського садівництва. Головуси – невелике село, розташоване на схід від Праги. Для чехів Головуси – це ще й батьківщина одного зі старих сортів яблуні – Головуського малинача (Holovousky malinač).

Інститут складається з п’яти підрозділів: генетики та селекції; генофонду, під опікою якого 2,5 тис. сортів плодових культур; технологічного відділення, що вивчає поведінку сортів та підщеп і створює методики вирощування плодових культур; захисту рослин; лабораторного. Інститут має 100 га дослідних, маточно-живцевих, колекційних і селекційних садів. Працює з яблунею, грушею, черешнею, сливою, абрикосом. Деяка робота ведеться з аґрусом, смородиною, суницею і лохиною.

AgroTimes

Додати коментар

Такий e-mail вже зареєстровано. Скористуйтеся формою входу або введіть інший.

Ви вказали некоректні логін або пароль

Sorry that something went wrong, repeat again!