Техніка

Важливість плуга важко перебільшити, бо саме від нього залежить якість основного обробітку ґрунту й майбутніх урожаїв

Зробити оранку ефективною

Зробити оранку ефективною

Важливість плуга важко перебільшити, бо саме від нього залежить якість основного обробітку ґрунту й майбутніх урожаїв.

Оранку важко усунути з обігу українських аграріїв через низку чинників. В умовах, коли врожайність основних культур є досить високою, є потреба в загортанні великої кількості рослинних решток. Альтернативні способи вимагають більше операцій, що за сучасного дефіциту кадрів і нестабільної економіки є великим ризиком.

 На півночі Хмельниччини у ФГ «Озера» оранку застосовують як основний обробіток уже багато років. Пробували переходити на інші способи, але відразу помітили, що врожай по всіх культурах зменшився. І так відбувалось багато сезонів із різними погодними умовами. Тому було вирішено не «гратись» і працювати максимально ефективно. Поготів, що нині аграрії не можуть собі дозволити жодних додаткових ризиків — їх і без того більше ніж достатньо.

Як розповів власник підприємства Сергій Дем’янюк, він попрацював із плугами вітчизняного й польського виробництва. Проте з ними не вдавалось отримати оранку потрібної якості. Рослинні рештки не приорювали, якість розпушення також була не кращою. В результаті вирішили шукати новий агрегат, який би точно виконував поставлені завдання.

Вивчивши ринок і ознайомившись із досвідом інших господарств, вирішили придбати 5-корпусний плуг LEMKEN Juwel. Порівняно висока вартість виправдала себе в перший же сезон. Якість оранки на різних агрофонах була неперевершеною. Плуг добре працював, незважаючи на велику кількість решток.

Усе для врожайності

Підприємство має в обробітку близько 900 га земель, на яких вирощує ріпак, пшеницю, сою, соняшник і кукурудзу. Усі п’ять культур дають чималі врожаї. Наприклад, цього року кукурудза вродила 12–13 т (у сирому вигляді), пшеницю збирали по 8–9 т, сою — по 3–3,5 т. Відповідно, решток у полях завжди багато. Раніше солому після зернових продавали, однак нині все лишають у полі. Тому робота з рештками є одним із головних завдань основного обробітку.

Цього року в підприємстві з’явився ще один 5-корпусний плуг LEMKEN Juwel. Ми побачили, як він працює по стерні після збирання ріпаку. Завдання було непростим — стерня була заввишки 50–60 см, до того ж дощило. Однак навіть за таких умов агрегат робив свою роботу якісно: решток не було видно на поверхні поля, а ґрунт доволі якісно кришився. Перед цим орали поля після збирання кукурудзи з неабиякою кількістю решток і також отримали хорошу якість обробітку. Перейшовши до ріпакової стерні, довелось тільки збільшити ширину захвату корпусів до 45 см, щоб краще загортати рештки.

Плуги LEMKEN Juwel працюють із тракторами Masssey Ferguson і New Holland потужністю 210 к. с. За оранки на глибину 28 см і ширини захвату корпуса 40–45 см витрати пального не перевищують 20 л/га. Пробували працювати на значно більшу глибину, але позитивного результату не отримали — весь родючий шар ґрунту заховали під землю, і в результаті культури не мали нормальних умов для розвитку.

Рельєф полів господарства досить горбистий, тому назвати умови роботи легкими аж ніяк не можна. За день вдається обробляти 17–19 га — саме на стільки вистачає солярки в баку. Робоча швидкість становить 8–9 км/год. Швидше намагаються не працювати, бо це призводитиме до пришвидшеного спрацювання робочих органів і збільшення витрат пального. Та й із двома плугами можна не поспішати — усе вдається робити вчасно. Операторам із плугами працювати нескладно: налаштування дуже прості — ширину захвату можна змінити за 20 хв, а глибину взагалі налаштувати за 3–5 хв.

У підприємстві пробували використовувати чизель і навіть провели на одному полі експеримент: половину (з кращими умовами) обробили чизелем, іншу — плугом LEMKEN Juwel. У результаті там, де працював плуг, урожайність кукурудзи була на 1,5 т вищою. І це незважаючи на гірший потенціал ділянки.

Загальна технологія обробітку ґрунту передбачає оранку всіх площ на зиму з розкиданням мінеральних добрив і вирівнюванням. Навесні шлейф-боронами закривають вологу і завершують вирівнювання, після чого запускають сівалки. Ріпак сіють одразу після оранки — усі операції намагаються виконати за кілька годин. Це дає змогу максимально зберегти вологу й отримати нормальні сходи. Наприклад, цього року в багатьох господарствах району ріпак сходив дуже погано. Однак у ФГ «Озера» ця культура зійшла добре, і на осінь поля мають хороший стан для переходу в зиму.

Обидва плуги LEMKEN Juwel, а також іншу ґрунтообробну техніку цього виробника, підприємство купувало в компанії «Агротерра». Тут отримують сервісні послуги й купують запчастини. Постачальник надає всебічну підтримку і завжди готовий допомогти у будь-якому питанні з експлуатації. Ремонти, запчастини, налаштування — усе, без чого неможлива стабільна робота, забезпечує «Агротерра». Результатом співпраці є відсутність простоїв, низька собівартість технологічних операцій і можливість зосереджуватись на основних виробничих питаннях.

Коментар

Сергій Дем’янюк, власник ФГ «Озера»

Сергій Дем’янюк

У мене практично вся ґрунтообробна техніка — LEMKEN. Можливо, на ринку є агрегати інших виробників, які також здатні працювати якісно, але я впевнений, що мої плуги й культиватори працюватимуть у будь-яких умовах і забезпечать потрібний результат. Як буде з іншими — не знаю.

У знаряддях LEMKEN долота і лемеші гарантовано відпрацьовують по 1000 гектарів. Не потрібно постійно заглядати й оцінювати зношення. Я, наприклад, добре знаю: купив плуг LEMKEN, налаштував і спокійно працюй. Через 1000 гектарів можна перевірити стан робочих органів і за потреби замінити зношені елементи. У нас ґрунти глинисті, супіщані й піщані, тому умови роботи можна назвати ближче до важких. Наш перший плуг LEMKEN за чотири сезони відпрацював більше як 3500 га, і за цей час ми замінили тільки лемеші й наконечники.

Плуг майбутнього

Виробник доклав неабияких зусиль, щоб створити максимально зручний і ефективний інструмент для оранки. Навісна модель Juwel увібрала всі попередні досягнення й оновилась сучасними рішеннями. З останніх розробок LEMKEN на неабияку увагу заслуговує система керування плуга iQ plough для моделі Juwel 8 і, за допомогою якої оборот, нахил, робоча глибина й ширину захвату регулюється безпосередньо з кабіни трактора на терміналі керування, що працює за протоколом ISOBUS. У пам’яті системи керування можна зберегти до восьми робочих сценаріїв і завантажувати їх за потреби. Система регулювання ширини захвату на базі GPS дозволяє орати по ідеально прямій борозні або з орієнтацією на цільову борозну. Juwel 8 і, що оснащені системою Onland, мають незалежне регулювання для кожної сторони, а з функцією Guide easy система легко розрахує й автоматично налаштує ширину захвату так, щоб останній прохід по полю максимально копіював його край.

Володимир Василенко

Поділитись:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ