Техніка

Правильний підхід до живлення робить рослинництво стабільнішим і більш прогнозованим

Живлення без компромісів

Живлення без компромісів

Правильний підхід до живлення будь-якої культури не лише збільшує врожайність, а й робить рослинництво стабільнішим і більш прогнозованим

Власна технологія

Компанія АГРОТЕРРА й далі вдосконалює власну технологію живлення рослин. Вона вже максимально наблизилась до тепличних умов. Єдиний чинник, яким поки що неможливо керувати, це волога. Однак і тут можна зробити багато дій, які сприятимуть нагромадженню вологи й запобігатимуть її випаровуванню. Проте основним є живлення: на нього значно легше впливати, а отримуваний ефект не тільки збільшує врожайність, а ще й дозволяє раціональніше використовувати ресурси і заощаджувати значні кошти.

Концепція живлення від АГРОТЕРРИ — це своєчасне забезпечення рослин поживними речовинами. Цього можна досягти лише за використання добрив у рідкій формі, бо викликати дощ у потрібний час уміють далеко не всі. Цього року технологія живлення поповнилася новим елементом — корисними ґрунтовими мікроорганізмами, які покращують властивості ґрунту й роблять доступними фосфор, калій і азот як безпосередньо з внесених мінеральних добрив, так і з ґрунтових запасів цих поживних елементів. Досліди показали, що коли рослини активно споживають азот, кількість азоту в ґрунті може не зменшуватись, а, навпаки, збільшуватись. Це результат активної роботи бактерій, що «видобувають» безплатний азот.

У Рівненській області проводили спеціальний експеримент, який показав, що впродовж сезону вдалося додатково отримати з ґрунту близько 80 кг азоту на гектар у діючій речовині. Якщо перевести це в гроші, вийде чимала сума.

Застосування технології живлення від АГРОТЕРРИ дозволяє економити ресурси й отримувати хороші врожаї. Наприклад, потреба у фосфорних добривах зменшується на 60%, у калійних — на 40%. Ті, хто використовує цю технологію, отримують на тонну більше кукурудзи, ніж у сусідніх господарствах. Із соняшником прибавка становить 600–800 кг на гектар залежно від року. Додаткову економію забезпечує менша кількість технологічних операцій.

Під технологію стрічкового живлення рослин АГРОТЕРРАі компанія LEMKEN розробили лінійний глибокорозпушувач, який одночасно вносить мінеральні добрива в осінній період. Для стрічкового обробітку ґрунту застосовують агрегат Pluribus від американського виробника Dawn Equipment. Крім того, для прикореневого й листкового живлення застосовують пристрої Y-DROP і UNDERCOVER від компанії 360 Yield Center, які встановлюють на штанги обприскувачів і працюють у міжряддях.

Для приготування індивідуальних рідких добрив безпосередньо в господарствах клієнтів, застосовують установки власної конструкції та різної продуктивності. На сьогодні розроблено велику кількість композицій, і в багатьох господарствах вона успішно експлуатується.

Андрій Олійник

Андрій Олійник, керівник Вінницького кластеру компанії «Епіцентр Агро»

— Торік ми вперше випробували систему підживлення по вегетації Y-DROP, яку встановили на самохідний обприскувач. За сезон підживили приблизно 1,5 тис. гектарів кукурудзи, частково працювали й по соняшнику. В результаті на кукурудзі отримали приріст урожайності 5 ц/га, а на соняшнику — приблизно 2–3 ц/га. З такою прибавкою це обладнання в нас окупилося за один рік.

Норму внесення добрив (а у нас це 100 кг/га КАС) не змінювали, втім, завдяки системі Y-DROP істотно зросла їхня ефективність. Якщо по плану в нас було підживлення кукурудзи у фазу 7–9 листків, то з цим обладнанням ми мали змогу відтермінувати його до 10–12 листків, завдяки чому отримали кращий ефект.

Також торік придбали в компанії АГРОТЕРРА систему внесення основних рідких добрив 360 BANDIT, яку встигли протестувати на сівбі озимого ріпаку. Хоч даних щодо врожайності ще немає, перші враження дуже позитивні — система працює чітко, як годинник. Цього року використовуємо її на шести сівалках — наразі вносимо добрива під соняшник і кукурудзу. До слова, норму добрив під час сівби зменшили шляхом більш точного їх унесення: по соняшнику — на 50 кг/га КАС, а по кукурудзі — на 50–70 кг КАС.

Роман Павлик

Роман Павлик, головний агроном агрохолдингу «Астарта Київ»

— Системою прикореневого внесення рідких добрив Y-DROP ми користуємося протягом останніх трьох років. У розпорядженні маємо п’ять комплектів такого обладнання. За цей період у середньому отримали прибавку врожайності кукурудзи на рівні 0,4–0,6 т/га, а подекуди й 0,8 т/га, залежно від року і регіону. Наприклад, торік на Хмельниччині та в окремих регіонах на Вінниччині отримали непоганий результат на кукурудзі, оскільки дощовитий липень й обладнання Y-DROP дали змогу максимально ефективно використати внесений азот. Відтак, ураховуючи трирічний період експлуатації, обладнання вже окупилося.

Важливо, що добрива можна вносити впродовж тривалого періоду вегетації (навіть коли кукурудза сягає 1,5 м заввишки). Щоправда, для цього обприскувачі повинні бути обладнані навігаційними системами, які дають змогу уникати пошкодження рослин у рядку. Такі навігаційні рішення потрібні, щоб ефект від внесення добрив обладнанням Y-DROP не був знівельований частковим витоптуванням рослин.

Одна установка Y-DROP за сезон у нас накриває 800–900 га, максимум — 1 тис. гектарів. кукурудзи. Працюємо тільки в період, коли є достатня кількість вологи в ґрунті, або коли розуміємо, що дощ очікується найближчими днями. Норма внесення азотних добрив загалом у нас не зменшується, але з обладнанням Y-DROP отримали змогу застосовувати їх ефективніше, і, зокрема, в період найбільшої потреби для рослин.

Тарас Корнієнко

Тарас Корнієнко, заступник головного агронома в Агрогрупі «Агрейн»

— Торік ми придбали два комплекти обладнання Y-DROP, яким прикоренево вносили КАС під кукурудзу після потужних дощів, що переущільнили ґрунт і заблокували всі мікро- й макроелементи. Почали підживлення безпосередньо перед викиданням волоті й встигли обробити тільки частину посівів — подальшу роботу зупинили дощі й затримка з доставкою добрив. За цей час кукурудза переросла. Разом із тим ми побачили колосальну різницю — на полях, де працювала система Y-DROP, урожайність кукурудзи була мінімум на 1 т/га вищою, ніж на решті площ. Тож обладнання окупилося за один сезон навіть попри те, що застосовувалося лише на частині посівів.

Цього року систему внесення добрив Y-DROP ми вже додали у виробничу програму і плануємо вдосконалити деякі процеси. Зокрема, маємо намір докупити кілька комплектів обладнання й забезпечити його роботу на більших площах.

Також придбали в АГРОТЕРРИ систему 360 SOILSCAN — діагностичне обладнання для вимірювання кількості наявного в ґрунті азоту. Подальше внесення добрив плануватимемо, спираючись на ці дані, а також інформацію щодо рівня вологи в 1,5-метровому шарі ґрунту.

Анатолій Гавриленко

Анатолій Гавриленко, керівник СТОВ «Відродження»

— Три роки тому я відвідав конференцію «Живлення рослин. Інноваційні агротехнологічні рішення» компанії АГРОТЕРРА, присвячену системі прикореневого внесення рідких добрив Y-DROP. Ішлося про оснащення нею самохідних обприскувачів, утім, я спробував обладнати цією системою свій культиватор, яким раніше вносив рідкі добрива в міжряддя кукурудзи. Результат не розчарував — у перший же рік експлуатації врожайність кукурудзи зросла.

Одна з переваг Y-DROP — можливість дати кукурудзі азотне добриво тоді, коли вона його найбільше потребує. Ми вносимо КАС у фазу 9–10-го листка. Це максимум, який дозволяє зробити наш трактор без пошкодження рослин (для невеликого господарства купувати самохідний обприскувач недоцільно). Кукурудзу сіємо на 250–280 га — цей обсяг роботи з Y-DROP виконуємо за 5–6 днів. Це недешеве задоволення для невеликого господарства, втім, однозначно виправдане. За два роки експлуатації навіть на невеликій площі обладнання окупилося.

Витрати добрив ми не скоротили, проте нині та сама їх кількість приносить набагато більшу користь. Ми і раніше вносили під кукурудзу 200–250 кг/га КАС. Утім, раніше вносили його безпосередньо перед сівбою, тож частина його випаровувалася, ще частина вимивалася в глибші шари ґрунту, недоступні для коренів. А тепер кукурудза фактично поглинає всю потрібну норму.

Ігор Шкурко

Ігор Шкурко, керівник ПРАТ НВО «Чернігівеліткартопля»

— Кілька років тому фахівці компанії АГРОТЕРРА під час конференції «Живлення рослин. Інноваційні агротехнологічні рішення» розповідали про американського фермера, який зібрав понад 36 т/га кукурудзи. Після цього ми чотири роки вивчали американські форуми, а 2019-го придбали в компанії комплект із 28 аплікаторів Y-DROP для внесення КАС у посіви кукурудзи.

У перший рік встигли підживити всього 286 га кукурудзи. За результатами листкової діагностики визначили, скільки рослини потребують азоту, а потім усі поля з різними гібридами ділили навпіл: одну половину поля підживлювали за звичною схемою, другу — за допомогою системи Y-DROP. Двічі вносили по 100 кг/га КАС у період вегетації до 10-го листка, коли вже звичайним обприскувачем нічого не можна було зробити, а опадів було достатньо.

У результаті поля, де кукурудзу підживлювали за допомогою обладнання Y-DROP, дали приріст урожайності на рівні 9 ц/га. Відтак, ця система окупилася в нас у перший рік застосування навіть на таких незначних площах. А вже у 2020-му застосували її на 860 га і були дуже задоволені. Цього року плануємо так само вносити добрива в кілька етапів.

Максим Бернацький

Максим Бернацький, директор компанії «Рост Агро»

— Придбавши в компанії АГРОТЕРРА систему внесення рідких добрив по вегетації Y-DROP, ми отримали змогу вносити рідкі азотні добрива точно під корінь і в пізніші терміни, коли рослини їх потребують найбільше.

Наразі це вже в нас стандартна агротехнічна операція, який ми застосовуємо переважно на кукурудзі й плануємо його ще взимку (звісно, за умови достатньої кількості ґрунтової вологи). Ця система так «прижилася», що навіть першу норму азотних добрив, які вносимо до сівби, коригуємо відповідно до цього агрозаходу.

Ефективність системи Y-DROP для нас полягає не так у прирості врожайності, як у скороченні витрат на виробництво — дещо зменшили норму добрив шляхом точного і більш своєчасного внесення. Крім того, маємо змогу коригувати терміни підживлення. Якщо немає вологи, то, відповідно, й потреби вносити добриво немає, тому що рослина не зможе його використати. Натомість істотно збільшилося часове «вікно» для підживлення. Крім того, система зроблена якісно і дуже проста в експлуатації.

Олександр Васильченко
Анжела Гаврилюк

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ