Тваринництво

Якісна збалансована годівля — один із чинників, що запобігає появі кульгавості в дійних корів

Здорові ратиці

Здорові ратиці

Якісна збалансована годівля — один із чинників, що запобігає появі кульгавості в дійних корів.

Здорові ратиці в дійних корів — одна з основних умов високої продуктивності тварин. На жаль, нині проблема кульгавості в корів є актуальною для кожної ферми. Кожен випадок кульгавості має пролонговану дію і завдає суттєвих збитків фермі через витрати на лікування, порушення відтворення, вибракування та збільшення потреби в ремонтному молодняку. Так, один клінічний випадок кульгавості приносить додаткових витрат від 350 до 700 дол. Зокрема, через недоотримання молока від корови ферма втрачає 40% прибутку, ще додаткові 30% — витрати внаслідок розладів відтворювальної функції, решта коштів — лікування. 

Причин виникнення кульгавості кілька: умови довкілля та утримання, вади генетики, неправильна годівля. Відтак, щоб тримати кульгавість під контролем, необхідно контролювати одночасно годівлю, утримання, генетику, здоров’я тварин. 

Формування копитного рогу 

Ратиці корів — це рогове утворення на кінцях пальців, що є похідними шкіри. Основним структурним білком рогу ратиць є кератин. Протеїни кератину забезпечують структурну основу для унікальних властивостей рогу. 

Копитний ріг утворюється в результаті складного процесу кератинізації клітин епідермісу, ознаками якого є утворення та біохімічне зв’язування білків кератину, а також синтезу і екзоцитозу міжклітинної цементувальної речовини. Процес завершується запрограмованою загибеллю живих клітин епідермісу, тобто ороговінням, яке перетворює живі клітини епідермісу на мертві рогові клітини. Останні з’єднуються міжклітинною цементувальною речовиною. Кератинізація епідермісу копит контролюється й регулюється різними біологічно активними молекулами та гормонами. 

Причини кульгавості 

Основні причини кульгавості можна поділити на інфекційні та неінфекційні. Інфекційні пов’язано зі збудником, що спричиняє хвороби ратиць, — некробактеріоз, хвороба мортеларо тощо. До неінфекційних причин належать генетичні особливості корів, комфорт утримання та незбалансовану годівлю. Зупинимося на останній. 

Незбалансована годівля впливає на здоров’я ратиць через ацидозний стан рубця різного рівня й брак кількох чинників живлення, вплив яких на сьогодні доведено численними дослідженнями в різних куточках світу. 

Незбалансована годівля має провокативний вплив на розвиток інфекційних захворювань ратиць через зниження імунітету, особливо в новотільному періоді. Ацидоз рубця — найпоширеніший наслідок незбалансованої годівлі (показник рН умісту рубця стає нижчим за 6). Дослідження показали: збільшення концентратів у раціоні після отелення збільшує ймовірність пальцевого дерматиту. Високий уміст крохмалю в раціоні завжди зменшує рН рубцевого середовища, тобто ацидоз провокує збільшення випадків кульгавості. 

Ацидоз спричиняє пошкодження та запалення в рубці, які можуть поширитися на копито й призвести до ламініту. Дослідження показали, що в разі ацидозу бактерії або токсини можуть переміщатися з травної системи в інші частини тіла. У корів, у яких розвивається ацидоз, може погіршитися здатність рубця метаболізувати й належно використовувати вітаміни й мінерали. Тому правильне збалансування раціону за основними показниками, вітамінами та мінералами, а також керування годівлею дуже важливі для підтримання здоров’я як рубця, так і копит. 

Роль мінералів і вітамінів 

Мінерали та вітаміни відіграють значну роль в утворенні міцного копитного рогу. Зокрема, кальцій впливає на кератинізацію, необхідну для фінальної стадії формування зрілих клітин копитного рогу. Брак кальцію під час дозрівання кератиноцитів може спричинити утворення дискератичного копитного рогу. Недостатнє надходження або доступність кальцію через гіпокальціємію може призвести до зниження якості рогового шару в організмі корови. 

Селен допомагає захистити клітини від пошкоджень, має потужну імунорегуляторну дію. Відтак, у тварин із міцною імунною системою формується й здоровий копитний ріг. 

Цинк за деякими дослідженнями визначено як головний елемент у кератинізації копитного рогу. Також цинк допомагає коровам підтримувати здорову імунну систему та правильний обмін речовин. Обидва є критичними, особливо в корів із пальцевим дерматитом або іншими проявами кульгавості. 

Мідь потрібна для формування міцної сполучної тканини, активує фермент тіолоксидазу, який відповідає за утворення дисульфідних зв’язків між залишками кератинових ниток у роговому шарі. Ознаками дефіциту міді є кульгавість і набряк суглобів. 

Марганець відіграє важливу роль у зроговінні. Цей елемент потрібен для активації ферментів, що беруть участь у синтезі бічних ланцюгів хондроїтинсульфату молекул протеогліканів. Протеоглікани є важливими будівельними блоками у формуванні нормального хряща та кістки. 

Жиророзчинні вітаміни також потрібні для нормального розвитку тканин організму корів. Зокрема, вітамін А сприяє підтриманню нормального стану скелетних і епітеліальних тканин, включно з епідермісом. Вітамін D регулює кальцієвий обмін і впливає на зроговіння. Вітамін Е важливий для підтримання клітинних мембран і міжклітинної маси копитного рогу. 

Критично важливим для здоров’я копит є біотин, один із вітамінів групи В, який відіграє основну роль у кератинізації. Синтезують біотин мікроби рубця. Оскільки вони чутливі до низького рН, ацидоз може погіршити здатність мікроорганізмів виробляти біотин. Дослідження показали, що додаткове приймання біотину в кількості 20 мг/день сприяє швидшому оздоровленню виразок підошви. 

Продукт для міцного копитного рогу 

Ураховуючи вплив наведених вище мінералів і вітамінів на формування й утримання в нормальному стані ратиць корів, фахівці компанії ТОВ «Вітагро Нутришин» створили вітамінно-міне ральний комплекс VitaMix Premium Lacto Cow Hoof, дію якого націлено на підвищення імунітету корів і зміцнення копитного рогу ратиць корів під час лактації. Продукт містить вітаміни А, D, E та мікроелементи — цинк, марганець, мідь, селен, а також захищені амінокислоти, захищений ніацин, біотин у потрібній дозі, буферні компоненти, комплекс корисних біологічно-активних речовин. Частина мікроелементів — у хелатній формі. 

Vitamix Premium Lacto Cow Hoof почали тестувати на фермах і вже отримали позитивні результати від згодовування, які доводять, що збалансована за основними елементами впливу годівля є одним із головних чинників профілактики кульгавості молочних корів. Так, на одній із ферм після введення в раціон вітамінно-мінерального комплексу (добова доза залежно від продуктивності — 100–150 г/ гол./добу) вибуття корів через проблеми з ратицями знизилося на понад 50%. 

У цій статті причини появи кульгавості та її запобігання було висвітлено з боку годівлі, але факт поліетиологічності цього явища є актуальним, тому розв’язання проблем кульгавості має багато варіацій, вимагає обов’язково комплексного підходу, нових інноваційних рішень. 

Інші статті в цьому журналі
The Ukrainian Farmer
The Ukrainian Farmer
The Ukrainian Farmer
12
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ