Техніка

У господарстві «Урожайна країна» розпочали масштабне випробування аплікаторів FAST

Збільшуючи прибуток

Збільшуючи прибуток

У господарстві «Урожайна країна» розпочали масштабне випробування аплікаторів FAST для внесення рідких мінеральних добрив.

Використання рідких мінеральних добрив має кілька важливих переваг. Вони дешевші, їх краще засвоюють рослини і менш вимогливі до погодних умов. Саме тому в ТОВ «Урожайна країна», що входить до складу МХП, уже не перший рік розширюють масштаби застосування рідких. До останнього часу для внесення використовували культиватори КРН із відповідним обладнанням. Однак назвати цей процес ефективним було важко через низьку надійність тракторів МТЗ, малу продуктивність і значні витрати пального. Точність дотримання норми внесення теж не завжди відповідала завданому рівню. Все це спонукало керівництво до пошуку ефективного знаряддя для внесення рідких мінеральних добрив.

Торік було випробувано аплікатор FAST на одному з полів. Отримані результати підштовхнули до придбання двох машин для масштабних випробувань у межах усього підрозділу.

Фото 1. Подавання рідких добрив здійснюється за допомогою відцентрового насосу з гідроприводом.
Фото 2. Робочі органи аплікатора — диск, долото і трубка для добрив.

Правильний агрегат

Хоча компанія FAST розпочинала свою діяльність із виробництва обприскувачів, всесвітню відомість вона отримала завдяки аплікаторам для внесення рідких мінеральних добрив. В США і Канаді аграрії дедалі більше віддають перевагу добривам саме в рідкій формі через їх меншу вартість і більшу ефективність. Гранульовані добрива дорожчі, ними важче керувати процес живлення протягом сезону вегетації. Використання безводного аміаку в США обмежують тому, що це екологічно небезпечне добриво. Тому рідкі добрива стали найзручнішим і найефективнішим рішенням. У господарстві «Урожайна країна» розпочали масштабне випробування аплікаторів FAST для внесення рідких мінеральних добрив

Фото 3. Рідкі добрива подаються в ґрунт через трубку, розташовану позаду долота, або через форсунку, що встановлюється за диском.

В Україні немає суворого регулювання способів живлення, але досить часто жителі сіл обурюються, коли поруч з їх оселями вносять аміак, який не лише смердить, а й небезпечний для здоров’я. Висока вартість гранульованих добрив також підштовхує аграріїв шукати дешевшу альтернативу. Отже, добрива у рідкій формі в найближчі роки посядуть перше місце за використанням, і цьому не завадять складніші логістика й зберігання. Це підтверджується кількістю проданих за останні кілька років агрегатів FAST — на сьогодні в Україні їх працює майже сотня.

Практично за три роки аграрії побачили й повірили в переваги технології. А вони для умов України суттєві. В посушливий сезон підживлювати сухими добривами кукурудзу або соняшник немає жодного сенсу. Без дощу такі добрива не розчиняться й не потраплять до коренів рослин. Інший приклад — цьогорічний дощовитий травень. У багатьох регіонах сталося промивання азоту, й аграрії змушені активно підживлювати кукурудзу, щоб отримати пристойний урожай. Зробити це ефективно можна тільки рідкими мінеральними добривами, для чого потрібен агрегат для їх внесення.

Зручно і надійно

У господарстві «Урожайна країна» було поставлено два аплікатори FAST A18-60, оснащені 18-метровою штангою з 25 дисковими сошниками. Вилив рідких добрив здійснюється через форсунки, що розташовані позаду дисків, або через трубки на долотах, що також установлюються позаду дисків. Комп’ютер разом із навігаційною системою трактора керує виливом. Можливе вимкнення секцій (від 3-х до 6), а також регулювання норми внесення по кожній секції (за умови використання карт-завдань).

Агрегат у транспортному положенні має ширину всього 3 м 40 см

Обидві машини мають місткості для рідких добрив на 7000 л. За використання КАС32 це близько 9240 кг. Ширина колі змінюється в межах від 2,1 до 3,5 м. Транспортна ширина — усього 3,4 м. На ринку це одна-єдина машина з такою великою шириною захвату й зручним габаритом. Аналогічні машини конкурентів значно ширші, тому зазвичай їх експлуатація обмежується полями кількох сусідніх селищних рад.

На моделі FAST A18-60 установлюється відцентрова помпа Ace Pump із приводом від гідромотора. До агрегата не потрібно під’єднувати кардан і залежати від обертів ВВП, що значною мірою підвищує точність дозування рідких добрив. Продуктивність помп може становити від 150 до 500 л/хв залежно від ширини захвату машини. Норма виливу — в межах від 10 до 1000 л/га, до того ж у стандарті постачаються форсунки, які забезпечують норму від 50 до 500 л/га, а для менших або більших норм відповідні форсунки треба замовляти окремо.

Говорять практики

Сергій Чубенко, головний агроном ТОВ «Урожайна країна»

— Минулого року на полі у 94 га було відбувалися випробування: на половині площі підживлювали кукурудзу у фазу 5–7 листків аплікатором FAST. Другу половину поля залишили для контролю. В кінці сезону під час збирання заміряли врожайність на обох ділянках і з’ясували, що на підживленій частині результат був кращим на 12 ц/га. Це стало поштовхом для подальшого вивчення ефективності технології міжрядного підживлення. Для цього придбали два аплікатори FAST шириною захвату 18 м і місткістю для рідких добрив на 7000 л. Цього року з їх допомогою планується підживити більшість площ під кукурудзою, залишаючи тільки невеликі контрольні ділянки на кожному з полів. Ураховуючи, що цьогоріч кукурудза вирощується на більше ніж 14 тис. гектарів, це буде цілком показове випробування у великих масштабах. Також протягом сезону плануємо виконати експериментальне підживлення невеликого поля соняшнику.

Окрім підживлення аплікатор виконуватиме основне внесення добрив (аміачну воду) в осінній період. До того ж внесення відбуватиметься у стрічку, щоб навесні сівалки йшли по тому самому сліду й робили рядки над підживленою зоною. Таким чином, сезонне напрацювання аплікатора може сягати 10 тис. гектарів. Після завершення сезону буде підраховано економічний ефект, і якщо він буде позитивним, аплікатори будуть придбані в інші підрозділи МХП.

Валентин Мороз, головний інженер ТОВ «Урожайна країна»

— Ми вже не перший рік працюємо з рідкими добривами, але до цього моменту не мали ефективної машини для внесення. Культиватори КРН не забезпечували потрібної продуктивності й вимагали великої кількості техніки та персоналу. Витрати пального також були надмірними. В останні роки ми намагаємось усі польові роботи виконувати потужними тракторами (понад 300 к. с.) і широкозахватними знаряддями. Тому, коли розпочали пошук аплікатора для внесення рідких мінеральних добрив, однією з умов була значна ширина захвату. Також було важливо, щоб агрегат мав невелику транспортну ширину. Поля, що орендує наша компанія, розташовані на значних відстанях, і пересуватися дорогами загального призначення з габаритним знаряддям на великі відстані не лише незручно, а й небезпечно. Обом вимогам відповідав аплікатор FAST американського виробництва, тому ми вирішили придбати дві 18-метрові машини для повномасштабних випробувань. Торішній тест показав збільшення врожайності більше ніж на тонну. Якщо цього року ефективність підтвердиться, це означатиме, що термін окупності аплікаторів становитиме менше за рік. Також хочу зазначити, що ми позбулися більшості тракторів МТЗ і зменшили проблему дефіциту кадрів.

Агрегат у роботі показав себе досить економічним. На підживленні кукурудзи витрати пального становлять близько двох літрів на гектар (за останню добу витратили 386 л на 196 га). Також ми використовуємо диски й долота, що певною мірою підвищує опір й енерговитрати. Глибина внесення — 10 см, агрегат рухається на швидкості 10–12 км/год.

Сергій Кузнєцов, механізатор ТОВ «Урожайна країна»

— Працювати з аплікатором не складно: на початку зміни треба змастити всі вузли, що позначені відповідною наліпкою, і можна розпочинати роботу. За норми 53 л/га бака вистачає на 130 га, це більше як пів дня роботи. Тож на зупинки час не витрачаємо. Норми виливу налаштовуємо за допомогою калібрувальних шайб і комп’ютера. Недоліків поки що не виявили, а незручністю можна назвати тільки повільне опускання робочих органів після розвороту, на що витрачаються дорогоцінні секунди. Думаю, що цієї проблеми можна позбутися, збільшивши потік гідравлічної рідини.

Владислав Олійник

Представник FAST Global Solutions
моб.: (067) 4453775

www.fastagsolutions.com

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ