Агрономія

Препарати від компанії FMC дозволяють надійно захистити посіви ріпаку озимого

Захистити ріпак правильно

Захистити ріпак правильно

Ріпак — цінна технічна культура. Хоча площі значно зменшились — близько 900 тис. гектарів під урожай 2021 року все ж засіяно. Стабільний попит, ціна та можливість отримання ранніх грошей роблять цю культуру доволі привабливою та рентабельною. Хоч в оптимальні для сівби строки в багатьох регіонах орний шар ґрунту був пересушений, але дощі у другій половині вересня дещо покращили ситуацію. Проте південні регіони й далі потерпали від посухи. Надалі осінь і перша половина зими були без значних знижень температури й з опадами. Тому навіть за пізньої сівби є хороші шанси дещо «підтягтися» в зимовий період і перезимувати. тому потрібно вже планувати захист посівів.

Після відновлення вегетації спостерігатиметься ураження ріпаку хворобами й ушкодження шкідниками. В Україні на посівах ріпаку озимого налічується близько 50 видів шкідників. Фітофаги пошкоджують рослини упродовж усього періоду вегетації. Можна згадати повідомлення про масову шкідливість личинок стеблових прихованохоботників у ряді областей навесні 2020 року. Один з видів — капустяний стебловий прихованохоботник може заселяти посіви ріпаку також і восени. У другій половині жовтня самиці шкідника відкладають яйця в пазухи молодих листків, з яких і розвиваються личинки. Інші види відроджуються ранньої весни й через неправильний моніторинг і невчасне застосування інсектицидів у кінці березня личинки вже розвивалися в стеблах, звідки їх неможливо дістати жодним інсектицидом (фото 1). Отже, після відновлення вегетації найбільшої шкоди рослинам ріпаку завдають: хрестоцвітий прихованохоботник — Ceutorhynchus picitarsis Gyll., великий ріпаковий прихованохоботник — C. napi Gyll. і капустяний стебловий прихованохоботник — C. quadridens Panz.

Фото 1. Личинки прихованохоботників в стеблі ріпаку

Весняна реактивація імаго прихованохоботників відбувається, як правило, в кінці березня з незначним відхиленням. Початок масового льоту зазвичай розпочинається в останні дні березня (але згадаймо весну 2020!) і триває від 11 до 15 днів. Період відкладання яєць самицями коливається від 8 до 12 днів і фактично завжди збігається з фазою бутонізації — початку цвітіння ріпаку озимого. Біологічні особливості різних видів прихованохоботників досить подібні, а відтак, тривалість яйцекладки, поява личинок, лялечок й імаго практично збігається, а різниця між деякими стадіями їх розвитку становить усього кілька днів.

Для визначення оптимального часу боротьби з прихованохоботниками використовують жовті пастки, які розміщують на посівах ріпаку за настання позитивних температур. Потрібен щоденний моніторинг появи шкідників у пастках, і за досягнення ЕПШ потрібно негайно проводити обробку інсектицидами.

Для контролю прихованохоботників компанія FMC пропонує високоефективний інсектицид Данадим® Мікс (диметоат — 400 г/л та гамма-цигалотрин 4 г/л). Норма використання- 1 л/га. Препарат має контактні, системні та фумігаційні властивості. Диметоат — єдина фосфорорганічна сполука, яка має яскраво виражені системні властивості, акропетальний рух і трансламінарний перерозподіл у рослині. Данадим® Мікс контролює широкий спектр різних видів гризучих, мінуючих і сисних комах. Забезпечує швидку й тривалу дію в близьких до біологічного нуля температур. Друга діюча речовина у складі Данадим® Мікс — гамма-цигалотрин, відомий за препаратом Вантекс® — найактивніший піретроїд останнього покоління, що значно підсилює контактну дію. Та й його вміст у гектарній нормі Данадим® Мікс майже повністю відповідає гектарній нормі препарату Вантекс®.

Увага! Компанія FMC не рекомендує застосовувати Данадим® Мікс у бакових сумішах із сульфонілсечовинами та препаратами на основі міді та сірки.

Біологічні собливості та ЕПШ різних видів прихованохоботників

Не останнє місце в системі захисту посідає захист від грибних хвороб. До значного недобору врожаю призводить ураження альтернаріозом, фомозом, циліндроспоріозом, білою гниллю та іншими хворобами. Основні джерела ураження— рослинні рештки, уражене насіння та хрестоцвіті бур’яни. Інтегрована система захисту ріпаку озимого від хвороб має поєднувати такі складові: сівозміна, обробіток ґрунту, внесення добрив, протруювання насіння, посів районованих сортів і гібридів, фунгіцидні обробки. Необхідним є також диференційований підхід до кожного поля, постійні обліки і спостереження за розвитком хвороб.

Фото 2. Прояви ураження фомозом на кореневій шийці

Найефективнішим заходом є профілактичне застосування фунгіцидів. Озимий ріпак уражується хворобами впродовж усього вегетаційного періоду. Вже восени у фазу 2–6 листків можливі прояви борошнистої роси, циліндроспоріозу, пероноспорозу, альтернаріозу, фомозу. Існує думка, що потрібно тільки унеможливити витягування точки росту. Але саме весняні прояви фомозу завжди є наслідком осіннього ураження.

Компанія FMC має у своєму портфоліо надійний фунгіцид із ретардантною дією для застосування на озимому ріпаку — Імпакт® Т (флутріафол 75 г/л, тебуконазол 225 г/л). Діючі речовини рухаються акропетально (знизу догори до нових органів рослин). Вони інгібують синтез ергостеролу в клітинах грибів, чим викликають порушення цілісності клітинних мембран і загибель міцелію гриба. Але ж які переваги фунгіциду Імпакт® Т при застосуванні в посівах ріпаку озимого? Флутріафол у складі — наймобільніший триазол. Завдяки миттєвому проникненню в клітини тканин він є унікальним щодо лікувальних властивостей, стоп-ефекту, та стійкості до зовнішніх природних чинників. А в комплексі дві потужних діючих речовини забезпечують сильний захист проти основних хвороб ріпаку з осені: альтернаріоз, фомоз, циліндроспоріоз, склеротиніоз, а весняне застосування забезпечує надійний захист до фази цвітіння. Імпакт® Т можна використовувати за температур від +10 °С в нормі 0,6-1 л/га. Застосування Імпакт® Т у фазу стеблування — формування бутонів (ВВСН 30–50) надійно захищає ріпак до наступної обробки. Препарат має яскраво виражену ретардантну дію, покращується гілкування, цвітіння стає більш рівномірним.

Щодо добре розвинених з осені посівів, що сильно постраждали під час зимівлі, втратили листкову поверхню, мають сильні ушкодження кореневої шийки, то на них доцільно застосовувати інший фунгіцид — Імпакт® К якомога раніше навесні після відновлення вегетації. Для цього компанія FMC розширила реєстрацію для застосування на ріпаку. Імпакт® К – відомий і перевірений часом препарат, що контролює широкий спектр хвороб. До складу входять флутріафол, 117,5 г/л, і карбендазим, 250 г/л, бензімідазол. Карбендазим у складі продукту інгібує синтез білка β-тубуліну і порушує процес поділу клітин, інгібує розвиток ростових трубочок, формування апресоріїв (спеціалізованих структур, за допомогою яких міцелій прикріплюється до субстрату) та ріст міцелію. На ріпаку озимому Імпакт® К зареєстрований проти збудників Sclerotinia spp., Alternaria spp., Phoma spp., Cercospora в нормі 0,8-1 л/га.

Як свідчить світовий досвід, карбендазим, ефективно діє на тифульоз, сіру гниль, підсушує й припиняє розвиток патогенів за дуплистості коренів. За несвоєчасної обробки патогени (особливо сіра гниль) з відмерлого листя переходять вище на здорові органи, тому першу весняну фунгіцидну обробку препаратом Імпакт® К потрібно проводити за першої можливості й не чекати відростання нових листків. Така обробка зупинить подальший розвиток патогенів та дозволить рослинам відновитися.

Отже, препарати від компанії FMC дозволяють надійно захистити посіви ріпаку озимого від комплексу шкідливих організмів. Завдяки використанню продуктів Імпакт® Т і Данадим® Мікс здорові рослини забезпечать отримання максимального врожаю та прибутку, що і є кінцевою метою вирощування ріпаку!

Володимир Салієнко, менеджер з питань захисту польових культур

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ