Овочі-Ягоди-Сад

Застосування препаратів проти парші дозволить садівникам надійно захистити врожай

Захист садів від парші у весняний період

Захист садів від парші у весняний період

Першочергові роботи в садах весни 2022 року: 

• обрізання дерев з метою освітлення крони, видалення старих відплодоносних і пошкоджених хворобами пагонів, забезпечення оптимального навантаження майбутніми плодами врожаю; 

• внесення азотних добрив під крони дерев (аміачна селітра); 

• полив садів для швидкої регенерації вегетативних і генеративних органів після зимових пошкоджень морозами. 

Наступний крок — застосування інтегрованої системи захисту насаджень від хвороб і шкідників. 

В останні роки розвиток грибних хвороб у саду став ранішим і починається ще до цвітіння. Істотні перепади між денними і нічними температурами, внаслідок яких утворюється роса, сприяють ранньому розвитку парші. Ранній захист яблуні слід базувати на чергуванні контактних та системних препаратах, які мають профілактичну та лікувальну дію і тривалий час захищають рослину. 

Розвиток інфекційних хвороб починається з ураження рослин збудником хвороби. Безпосередньо після ураження розвиток хвороби протягом деякого періоду протікає скрито, без зовнішніх ознак, лише через деякий час на уражених органах або на всій рослині проявляються симптоми хвороби. Серед найбільш поширених і небезпечних хвороб яблуні в Україні є ПАРША. 

ПАРША ЯБЛУНІ — ЗБУДНИК: VENTURIA INAEQUALIS ( CKE.) 

На листках яблуні розпливчасті оливкового кольору, вкриті бархатистим нальотом плями. На плодах також плями, які згодом стають чорними, й утворюються тріщини — це грибне захворювання парша. Парша яблуні уражує листки і плоди. Особливо небезпечна парша у дощові роки. При сильному ураженні листки з дерев осипаються, плоди стають виродливими і розтріскуються . У дощові роки при невчасному проведенні боротьби з паршею уже в середині літа осипається 70…80 % листків, а плоди уражуються на 90…95 %. Діаметр плями може бути від 2 до 13 мм, залежно від метеорологічних умов і сортів яблуні та груші (на більш сприйнятливих сортах плями більші, а на стійких менші). У яблуні плями переважають з верхнього боку листків. На уражених плодах з’являються темні, майже чорні чітко помітні плями, часто з тріщинами. Вони також вкриті бархатистим нальотом, який пізніше стирається. Під плямою на плоді утворюється опробковіла тканина. У різних зонах України викидання сумкоспор із сумок починається неодночасно: у південних — на початку квітня, а північних — у травні і навіть на початку червня. Вихід сумкоспор із сумок залежить від погодних умов й може тривати 60 днів і більше. Небезпечним для ураження рослин вважають період викидання сумкоспор під час розпукування бруньок, забарвлення пуп’янків, цвітіння і масового обпадання пелюстків. Поширюються сумкоспори повітряними потоками і краплинками дощу. 

За умов незначного зволоження при температурі від 2–3 до 30°С (оптимум 17–21°С) сумкоспори проростають, утворюючи гіфіальний росток, який проникає у тканини рослин й дає початок розвитку грибниці. 

Інкубаційний період від моменту зараження рослин й до прояву захворювання триває 8-21 добу. При температурі 17–21°С він становить 10 діб. Перші ознаки спостерігають під час масового обпадання пелюстків. 

Особливості фунгіцидного захисту проти парші в інтенсивних садах України: 

• Весною профілактика мідь місткими препаратами та зниження первинного зараження сумішами контактних та системних фунгіцидів з різними механізмами дії з короткими інтервалами між обприскуваннями. 

• Блокіровка парші в критичний період з короткими періодами між обробітками з інтервалом 4–6 днів. 

• В період інтенсивного росту плодів максимальна кількість обробок контактними препаратами (3–4 обприскування контактними, потім 1 обприскування системним фунгіцидом). 

Компанія BASF пропонує широкий спектр контактних та системних фунгіцидів для захисту садів від парші. 

Після застосування мідьвмісних препаратів в фазу «мишині вушка» компанія BASF пропонує застосувати препарат Полірам® ДФ в нормі 2,5 кг/га. 

Унiкальний фунгiцид широкого спектра дiї для боротьби з комплексом захворюван яблунi . Препарат — інгібітор багатьох ферментів гриба. Внаслідок цього винекнення резистентності щодо діючох речовини практично неможливе. Препарат має профілактичну дію. 

В фазу «формування суцвіть» проти парші вносимо препарат Делан® в нормі 0,75 кг/га. 

ДЕЛАН® є незамінним партненром для перпаратів із системною дією в інтегрованих системах захисту плодових культур. 

ОСНОВА АНТИРЕЗИСТЕНТНОЇ СТРАТЕГІЇ У БОРОТЬБІ ПРОТИ ПАРШІ 

• Висока та стабільна ефективність дії 

• Можливість застосування на усіх фазах розвитку культури 

• Висока здатність до прилипання та стійкість до змивання опадами 

• Ефективний захист приросту листка завдяки повторному перерозподілу діючої речовини 

• Не спричиняє утворення «сітки» на плодах та ягодах при багаторазовому застосуванні 

• Підвищує товарну якість та покращує зберігання плодів 

Після обробки препаратом на рослині утворюється стійкий до дощу захисний шар, який ефективно пригнічує проростання спор і споруляцію патогенів. Певна частина діючої речовини утворює резервні «депо» препарату на поверхні листка, що забезпечує тривалу та стабільну фунгіцидну дію препарату. Його необхіднозастосовувати профілактично з моменту винекнення небезпеки зараження.Препарат може бути використаний або окремо, або в суміші з системними препаратами (Серкадіс® Плюс , Стробі®). В фазу «рожевий бутон» слід застосувати препарат Малахіт® (1,25–1,5 л/га). 

Він містить дві діючі речовини — дитіанон і піриметаніл. Дитіанон запобігає проростанню спор, утворюючи стабільний і тривалий захисний шар на поверхні листа. Піриметаніл проникає всередину листка та повністю запобігає можливості проростання. Завдяки фізико-хімічним властивостям і системі ад’ювантів ко-кристали запобігають змиванню активних речовин препарату. Ефективність препарату не залежить від впливу температур (у діапазоні від +5 до +35*С). Тому в умовах весни при великих перепадах між спекою вдень і холодними ночами у яблуневому саду препарат Малахіт® надзвичайно ефективний фунгіцид. Для ефективного захисту яблуні від парші, борошнистої роси, альтернаріозу і моніліозу у фазі цвітіння слід застосовувати препарат компанії BASF Серкадіс® Плюс — фунгіцид з новою діючою речовиною для професійних виробників плодових культур. Це інноваційно новий клас фунгіцидів, широкий спектр дії, лікувальні властивості, подовжений захисний ефект, потужна трансламінарна дія. Ще цей препарат високоефективний у захисті від борошнистої роси у фазі «плід–ліщина». 

ПЕРЕВАГИ ПРЕПАРАТУ: 

Препарат одночасно захищає від борошнистої роси та від парші, альтернаріозу, кладоспоріозу й інших видів плямистостей. 

• Препарату властива ліпофільна та гідрофільна функції, що важливо для пересування у восковому шарі, меммбранах та в судинній системі. 

• Подовжена профілактична, лікувальна й залишкова активність. 

• Поєднання двох діючих речовин унеможливлює виникнення резистентності. 

• Стійкість до змивання дощем і високих температур. 

• Безпечний для корисних комах. 

• Серкадіс® Плюс — надійний засіб запобігання резистентності до основних хвороб (різновидів справжньої борошнистої роси) завдяки двом активним речовинам з різних класів з різними механізмами дії у складу препарату. 

Спектр активності: 

• Борошниста роса (Podosphaera leucotricha, Sphaerotheca pannosa

• Парша (Venturia inaequalis, Venturia pirina

• Альтернаріоз (Alternaria spp.

Час застосування: рекомендується включити в систему захисту плодових культур у період одночасного розвитку борошнистої роси і парші (у фазі цвітіння й особливо в період закладки і диференціації плодових бруньок — фази «плід-ліщина» і «грецький горіх»). 

Для захисту яблуневих садів під час росту плодів необхідно застосовувати Стробі®. Препарат ідеально підходить для чергування контактних та системних фунгіцидів. 

Застосування препаратів компанії BASF проти парші в яблуневих садах дозволить садівникам надійно захистити врожай та подовжити продуктивний вік насаджень. 

Воєводін В. В. — кандидат с.-г. наук, експерт компанії BASF

Поділитись:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ