Техніка

Дискову борону Rubin 10 від LEMKEN вже оцінили в роботі чимало українських агропідприємств

Якість + Інновації = гарантований результат

Якість + Інновації = гарантований результат

Особливості інжинірингу універсальної дискової борони Rubin 10 від LEMKEN вже оцінили в роботі чимало українських агропідприємств

Кліматичні умови, від яких чи не найбільше залежить сільгоспвиробництво, змушують аграріїв дедалі ретельніше добирати техніку і технології господарювання. Ще б пак! Навіть у посуху посіви потребують необхідних для розвитку умов, передусім вологи в ґрунті. І зберегти її, як і загалом подбати про екологію поля, сьогодні цілком реально.

З дисковими боронами вдосконалених конструкцій LEMKEN, — такими як Rubin 10 — сучасні ґрунтообробні технології стали більш економічними та екологічними. Все завдяки інноваційному інжинірингу та якості техніки. Симетричне розташування дисків до напрямку руху агрегата забезпечує прямолінійний хід борони без виляння та заощаджує пальне, особливо коли з GPS можна працювати без перекриття, максимально використовуючи всю робочу ширину. Щоб диски з поздовжнім інтервалом 12,5 см могли безконтактно та суцільно працювати, стійки на Rubin 10 мають спеціальний вигін. Це запатентоване рішення оптимізує потік маси та покращує однорідність обробітку по всій робочій ширині. Починаючи із 7-сантиметрової глибини, досягається однорідне підрізання. Вивірений кут нахилу до поверхні сприяє оптимальному заглибленню та додатковому перемішуванню, а гідравлічне регулювання глибини покращує комфорт налаштування.

Переваги дискової борони Rubin 10 оцінили в роботі вже чимало українських агропідприємств. Звісно ж, у кожного — свої підходи, свої міркування, свої результати. Власним досвідом господарювання аграрії поділилися з AgroTimes.

«З Rubin 10 працюємо якісно та швидко»

Станіслав Парубець

Станіслав Парубець, головний інженер «КРОК-Укрзалізбуд» (Чернігівська обл.):

— Побачили цю борону на полях сусіднього підприємства, і нам дуже сподобалася її універсальність. Техніка чудово дає раду і з культивацією, і з дискуванням, і з лущенням. Тому, не вагаючись, придбали й собі. Для наших потреб — а маємо в обробітку близько 5800 га землі — дискова борона із 7-метровою шириною захвату — саме те, що треба. Сіємо ріпак, озиму пшеницю, кукурудзу та соняшник. Дотримуючись класичної технології ґрунтообробітку, оранку зазвичай проводимо восени. З Rubin 10 працюємо якісно та швидко. І врожаї маємо добрі.

Агрегатуємо борону з трактором CLAAS Aхion 950 номінальної потужності 400 к. с. Навесні проводимо передпосівний обробіток, заглиблюючись у ґрунт на 7–10 см, а восени — на 15–17 см.

Витрати пального становлять десь до 7 л/га (за швидкості до 15 км/год). Це досить економічний агрегат, ми маємо з чим порівнювати: наш колишній культиватор споживав набагато більше, до того ж, як порівняти з Rubin 10, за однаковий час роботи обробляв десь у два рази меншу площу.

Нам дуже подобається новітня конструкція дисків нашої борони. У першому ряді вони розходяться від центра, а в другому, навпаки, сходяться до центра, тобто розміщені симетрично, а стійки центральних дисків зміщено по повздовжній осі. Завдяки цьому Rubin 10 дуже якісно працює, найкраще за всі інші агрегати, що ми раніше застосовували. Хочу також сказати про міцну раму і дуже якісні підшипники та вузли, що здатні відпрацювати близько 7–10 тис. гектарів без заміни.

Ефективність роботи дискової борони з ґрунтом дуже висока, вона добре подрібнює грудки, перемішує розпушену землю з пожнивними рештками, а завдяки двом коткам, розташованим ззаду, маємо гладенький посівний стіл.

Великою перевагою борони є те, що під час транспортування її практично не видно: Rubin 10 дуже компактно складається, не виходить за рамки обмежень, тому можна без труднощів перевезти таку техніку по трасі. Що ж до сервісного обслуговування — хотів би зазначити високий професіоналізм дилера LEMKEN — компанії «Агротехсоюз».

«Борона чудово впоралася на вологому ґрунті»

Роман Шестак

Роман Шестак, власник ФГ «Шестак» (Сумська обл.):

— Вирощуючи ячмінь, овес, пшеницю, соняшник і кукурудзу, намагаємося дотримуватися найоптимальніших агротехнологій, щоб і врожай належний отримати, і про землю подбати. Працюємо як за класичною, так і за мінімальною технологіями обробітку ґрунту (залежно від культур): після соняшнику дискуємо, після кукурудзи — глибоко розпушуємо.

Побачивши в одному з господарств роботу Rubin 10, вирішили придбати таку техніку й собі. Я особисто побував на заводі LEMKEN і міг пересвідчитися у високій якості всіх виробничих процесів, а відтак, і самих машин.

Для потреб господарства вибрали борону із шириною захвату шість метрів. Агрегатуємо її із 330-сильними тракторами Case IH та John Deere. Працювали нею на 5–6 см на швидкості 11–12 км/год й дуже задоволені роботою агрегата. Сподобалася в роботі конструкція дисків, що дають змогу ефективно працювати з максимальною продуктивністю. Хочемо також сказати про штригельну борону, завдяки їй дуже добре перемішується та вирівнюється ґрунт, а також пожнивні рештки.

Можу сказати, що ця дискова борона найкраща з усіх, що в нас були дотепер. Завдяки професіоналізму сервісних інженерів компанії «Агротехсоюз» — дилерів бренду LEMKEN — її дуже оперативно зібрали й налаштували. Ми працювали бороною по вологому ґрунту, і вона чудово впоралась зі своїм завданням. Після передпосівного обробітку відразу посіємо ярий ячмінь. Взагалі цією технікою можна здійснювати багато ґрунтообробних операцій. Надалі дискуватимемо по пшениці та ячменю. Нам подобається техніка LEMKEN, тому розглядаємо можливість придбання й інших агрегатів.

«Великий плюс цієї борони — ії диски»

Давід Ожюм’є

Давід Ожюм’є, власник ТОВ «Екотера» (Хмельницька обл.):

— Маємо в обробітку 2 тис. гектарів. Вирощуємо пшеницю, ріпак, ярий ячмінь, кукурудзу, соняшник, сою, незначну кількість гречки. Застосовуємо мінімальний обробіток ґрунту. Робимо на зиму операції дисковими та лаповими агрегатами, а навесні закриваємо вологу зубовими боронами та сіємо. Поки що цей метод обробітку нас цілком влаштовує, ми не думаємо про інші технології.

Дискову борону Rubin 10 придбали восени й дуже нею задоволені. Це модель із шириною захвату 7 м. У нас є й інші борони від LEMKEN, а також лущильник. Вони добре себе показали, тому ми вирішили купити й інші агрегати цього бренду. Під час передпосівного обробітку буває дуже сухо, зокрема, два останніх роки було досить проблематично сіяти пшеницю. Тому ми вирішили придбати дискову борону Rubin 10, бо вона має міцну та надійну конструкцію, завдяки чому агрегат добре заходить у суху землю.

Агрегатуємо цю борону з гусеничним трактором Case IH 380, що має потужність від 380 до 430 к. с.

У період передпосівного обробітку працювали на глибині 8–9 см, а опісля — сіяли. Також за допомогою цього агрегата робили операції на зиму, бо не встигали в оптимальні терміни проводити операції, тому вирішили завчасно підготувати землю до сівби. Працювали Rubin 10 на глибину майже 17 см за швидкості 10–12 км/год. Борона дуже класно себе показала, я задоволений. Хочу зазначити, що торік було дуже волого, але місця між дисками та коток взагалі не забивалися. Навіть по соняшнику і кукурудзі немає труднощів в обробітку.

Великий плюс цієї борони — ії диски. Вони не такі, як зазвичай у других боронах (усі на один бік). Диски в ряді розходяться з центра. Завдяки такій конструкції дуже рівномірно перемішується ґрунт. Для нас це особливо актуально, бо в нас нерівне поле, і коли працювали звичайні борони, то землю відкидало, і на ямах агрегат уже не міг її дістати, а Rubin 10 добре працює й на заглиблених ділянках поля. Разом із тим чудово розпушує ґрунт. Крім того, передні опорні колеса з рамою унеможливлюють «розгойдування» борони та полегшують роботу на схилах.

Усі трактори в нас оснащено цифровими приладами з монітором, тому бороною ми керуємо за допомогою навігаційної системи GPS, що підвищуємо ефективність її роботи.

Хочемо також зазначити якісне обслуговування дилера компанії LEMKEN — «АГРОТЕРРА». Усі запчастини доставляють дуже оперативно, сервіс на високому рівні, тому ми задоволенні.

«Проста і надійна в користуванні»

Роман Верповський

Роман Верповський, головний агроном ПФГ «Колос» (Хмельницька обл.):

— Ми вирощуємо, озиму пшеницю, озимий ріпак, кукурудзу, цукровий буряк, сою та соняшник. Ефективно працюємо на класичній технології. Маємо в обробітку 3 тис. гектарів.

Купили дискову борону Rubin 10 із шириною захвату 6 м після того, як представник LEMKEN дав нам її на випробування. Вона сподобалась нам у роботі. Зокрема, по кукурудзі та соняшнику є завжди проблема зі стернею: треба одночасно добре подрібнити рештки й перемішати їх із ґрунтом. А один прохід Rubin 10 по соняшнику дозволяє нам сіяти відразу без культивації.

Глибина для передпосівного обробітку у нас становить 10–15 см. Також на зиму подрібнюємо агрегатом стерню.

Є також ситуації, коли ми беремо нові поля, на яких були пасовища. І культиватор там не може обробити землю, він просто нагортає її. А ось дискова борона Rubin 10 завдяки зубчастій формі дисків «ромашка» під кутом добре ріже траву, а котки добре розбивають стерню. Ми задоволені нею.

Крім того, конструкція дисків відрізняється від інших борін тим, що вони розміщені як під кутом до руху агрегата, так і до горизонту, завдяки цьому борона легко врізається в землю й добре розпушує ґрунт. Бо зазвичай диски борін розміщені просто під кутом по ходу трактора, тоді йому важче рухатись. А борона Rubin 10 суттєво полегшує операцію. Вивірений кут нахилу до поверхні сприяє оптимальному заглибленню та додатковому перемішуванню.

Також можу назвати цю борону швидкісним агрегатом, адже вона розвиває швидкість до 14 км/год, що покращує обробіток.

Ми агрегатуємо дискову борону Rubin 10 з трактором John Deere, потужністю всього 250 к. с. (184 кВт), і цього цілком вистачає. На тракторі у нас також встановлена навігаційна система Trimble, що дозволяє вести машину без участі механізатора.

Дискова борона Rubin 10 проста в користуванні. Обслуговувати агрегат дуже легко, зокрема, зручно дістатися до потрібних деталей, щось змастити, почистити. Разом із тим два котки зроблено таким чином, що вони не забиваються, навіть якщо ґрунт вологий. Вони самі себе чистять. Тому борона зручна в налаштуванні.

За два роки користування цим агрегатом ми нічого не замінювали, хоча її наробіток уже становить близько 2 тис. гектарів, а то й більше. Ми також користуємось плугом від LEMKEN. Хочу зазначити, що вся техніка цього виробника відрізняється своєю надійністю та високою продуктивністю.

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ