Техніка

Якість обробітку ґрунту є надто важливою, щоб ставитися до неї без належної уваги

Як підготуєш, так і посієш

Як підготуєш, так і посієш

Якість обробітку ґрунту є надто важливою, щоб ставитися до неї без належної уваги. Це стосується як основного, так й інших видів обробітку

Непростий вибір

Досягнення омріяного рівня доходів вимагає кропіткої щоденної праці й не допускає непрофесійного ставлення в будь-якому бізнесі. В сільському господарстві, й особливо у рослинництві, де і так надто багато змінних, потрібно вкрай виважено підходити до інвестицій. Наприклад, купувати техніку тільки за власними інтуїтивними вподобаннями на сьогодні вважається ознакою недалекоглядності. Буває, що й продавець умовляє фермера придбати агрегат, який не зовсім йому потрібен. І в результаті «залізяка» довго стоїть у бур’янах в очікуванні нового власника. Звісно, ще кілька років тому багато аграріїв могли собі дозволити такі «експерименти», однак тепер умови гри змінилися.

Агрегат простий і не потребує спеціального навчання оператора

Якщо агрохолдинги мають можливість випробовувати чи не будь-яку техніку, що є на ринку, малі господарства собі такого дозволити не можуть. Як приклад можна привести досвід СФГ «Ландиш», керівник якого вирішив не ризикувати й придбавати тільки надійну та перевірену техніку. Після придбання нового трактора (Zetor потужністю 120 к. с.) виникло традиційне запитання: з чим він буде агрегатуватися? На той момент у господарстві вже був плуг LEMKEN Opal, який повністю задовольняв якістю роботи й іншими експлуатаційними характеристиками. Проблема стосувалася більше передпосівного культиватора, бо ґрунти господарства важкі й потребують особливого підходу.

Першим критерієм було визначення типу навішування — причіпний або навісний. Обрали другий варіант, насамперед розглядали зручність експлуатації. З навісним знаряддям значно простіше обробляти кутки полів й інші незручні ділянки, тому причіпна модель тут точно була б недоречною.

Налаштування глибини обробітку відбувається за допомогою двох металевих фіксаторів

Далі почали розбиратись із якістю обробітку. До цього показника у власника підприємства були особливі вимоги — жодних компромісів тут бути не могло. Шукали відповідну машину недовго, і коли в господарство на демонстрацію привезли LEMKEN System-Kompaktor, вирішили її залишити. Агрегат показав себе з найкращого боку, і, порівнюючи з технікою інших виробників, мав низку переваг: краще підрізав бур’яни та подрібнював грудки, створював якісніше посівне ложе, що підтвердилося рівномірними сходами зернових й олійних культур. Перший досвід експлуатації показав, що LEMKEN System-Kompaktor може готувати ґрунт під будь-які культури, головне, щоб ґрунт був попередньо підготовлений і рослинні рештки в більшості сховані під землею. Якість обробітку так вразила селян, що вони тепер просять обробляти їх ділянки за гроші — протягом дня фермеру вдається заробити чималеньку суму, тільки надаючи послуги.

Технічні особливості

Вирівнювальна планка має пружинний захист, жорсткість якого можна налаштовувати простим гвинтом

Неперевершену якість обробітку ґрунту забезпечує кілька моментів. Основні робочі органи — лапи, які за допомогою широких лез перекривають 100% ширини захвату й, відповідно, знищують усю небажану рослинність і розпушують верхній шар ґрунту. Однак дві пари котків із вирівнювальними планками значно покращують результати роботи. Передня пара розбиває грудки й руйнує нерівності, що залишаються на полі після попередніх знарядь. Друга пара, що розташована позаду культиваторних лап, наводить остаточний лад із ґрунтом, залишаючи за собою ідеально рівне поле. Важкий коток позаду агрегата ущільнює ґрунт, готуючи його до проходу сівалки.

Налаштування глибини обробітку відбувається за допомогою двох металевих фіксаторів, які переставляють залежно від потреби в різні отвори регулювальної планки. Вирівнювальна планка має пружинний захист, жорсткість якого можна налаштовувати простим гвинтом. Ураховуючи, що в передпосівному культиваторі важливий кожен сантиметр глибини, конструктори навіть 3-метрову модель розділили на дві половини, кожна з яких може вільно гойдатись у поперечній площині. Це дає можливість набагато точніше копіювати рельєф поля. За словами власника підприємства ефект вирівнювання помітний уже після першого проходу.

КОМЕНТАР

Юрій Чумак, власник СФГ «Ландиш»

— Ідея придбати культиватор виникла відразу після купівля трактора. Попередній агрегат не зовсім влаштовував з боку якості, тому вирішили покращити наші основні засоби виробництва. Хотілося позбутися будь-яких недоліків у ґрунтообробітку, щоб рослини могли розвиватися в максимально сприятливих умовах. Агрегат привезли на демонстрацію, і те, що він показав на наших полях, виявилося неперевершеним. Тому було вирішено придбати культиватор, навіть незважаючи на порівняно високу ціну. І практично через кілька місяців ми побачили першу перевагу цієї машини: там, де поле готував культиватор КГШ, соняшник був із бур’янами, а після LEMKEN System-Kompaktor бур’янів практично не було. Це говорить про те, що під час передпосівної культивації практично 100% бур’янів було знищено. Рівність полів після культиватора LEMKEN System-Kompaktor також разюча — по соняшнику ми працювали ротаційними боронами на швидкості 25–30 км/год. Думаю, що на нерівних полях тракторист не поїхав би так швидко. Ще одним чинником, який вплинув на рішення, це бажання розпочати висів ріпаку. Для цієї культури дуже важливою є підготовка ґрунту, бо проростання насіння відбувається зазвичай у несприятливих умовах.

Перший сезон експлуатації показав, що витрати пального становлять близько 10 л/га за глибини обробітку 5–6 см. Це дещо більше, ніж зазвичай «привозять» передпосівні культиватори, однак слід ураховувати, що в господарстві відносно важкі ґрунти, а також те, що агрегат виконує значно більше роботи. Якби працювали тільки лапи й коток, енерговитрати не перевищували б середньостатистичні. Однак тут працюють ще дві вирівнювальні планки в парі з двома подрібнювальними котками, що потребує додаткових витрат енергії.

Віталій Сидоренко, механізатор

— Протягом сезону агрегат відпрацював відмінно. Жодних труднощів із налаштуванням та експлуатацією не виникало. Ми встановили глибину 5–6 см і працювали зі швидкістю близько 12 км/год. Враховуючи, що наші поля не зовсім чисті, іноді наражалися на перешкоди. Однак це не є проблемою, бо котки та вирівнювальні планки безболісно їх долають. Лапи захищено зрізними болтами, тому їх зламати також дуже важко. Болти вже кілька разів доводилося міняти, тому можна сказати, що система захисту перевірена в роботі.

Владислав Блошко, менеджер із продажу компанії «Агро-Темп»

— Досить часто агрегат System-Kompaktor від LEMKEN порівнюють із культиватором одного відомого європейського виробника. Якось ці агрегати демонстрували одночасно. Незважаючи на те, що конкурент був завширшки 10 м, а System-Kompaktor усього 6 м, останній був дорожчим. Проте власник поля, на якому проводили випробування, сказав, що незважаючи на цінові переваги, зрівнятись із LEMKEN System-Kompaktor не може жодна машина, що є на українському ринку. Тобто всі вони не здатні забезпечити таку якість підготовки ґрунту. І люди, які піклуються про ефективність своїх інвестицій, придбають саме System-Kompaktor, бо саме цей агрегат здатен пришвидшити повернення вкладень.

Ми разом з Юрієм Чумаком — власником СФГ «Ландиш» підрахували, що завдяки кращій якості підготовки ґрунту він отримав до 30% прибавки врожайності! Якщо раніше кукурудза давала 45–50 ц/га, то торік урожайність підвищилася до 65–70 ц/га. І це на тих самих полях із тими самими гібридами. Соняшник також показав чудовий результат: у середньому врожайність становила 33 ц/га, хоча місцями доходила до 40 ц/га. Тоді як раніше отримати більше як 25 ц/га було практично неможливо. Таким чином System-Kompaktor окупився внаслідок якіснішого обробітку усього на 300 га.

Насамперед такі результати є наслідком значно кращого підрізання бур’яну в передпосівну культивацію. Бур’ян не заважав рости культурним рослинам, не забирав поживні речовини, вологу й світло. Якісне посівне ложе, у свою чергу, забезпечило рівномірне розташування насіння по глибині, що призвело до появи однорідних сходів і відсутності внутрішньої конкуренції.

Владислав Олійник

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ