Агрономія

Високі врожаї олійних — запорука успіху господарства!

Високі врожаї олійних — запорука успіху господарства!

Стале виробництво якісного товарного насіння олійних культур в Україні є досить актуальним з огляду на гостру потребу в сировині, зміні погодних, кліматичних умов і структури фітоценозів, а також зважаючи на розвиток і поширення специфічних хвороб і шкідників. Найефективнішим методом підтримки продуктивності олійних культур на високому рівні в сучасному землеробстві є поширена й практично обов’язкова практика — застосування пестицидів.

Продукція компанії «Август» входить до десятки лідерів на ринку засобів захисту рослин України. Вже понад 17 років препарати «Август» є незамінною ланкою в системах захисту польових культур вітчизняних сільгоспвиробників. Нині компанія «Август-Україна» має лінійку пестицидів для захисту соняшнику й ріпаку, що відрізняються характером і способом впливу, а також призначені для контролю різних шкідливих організмів.

Соняшник є однією з найважливіших і найприбутковіших олійних культур, що формує значну частину бюджету сільськогосподарських виробників. Зростання попиту на насіння соняшнику в Україні і за її межами зумовлює збільшення обсягів його вирощування. Проте на шляху вирощування цієї культури існує низка перепон: забур’яненість полів, хвороби та шкідники.

Для забезпечення ефективного контролю всього комплексу шкідників у посівах соняшнику, варто подбати про захист насіння й сходів. Одразу після сівби культури, на початкових етапах росту й розвитку рослин завдана фітофагами шкода є найбільшою, а втрати врожаю через зрідження стеблостою стають непоправними. Тому обробка насіння сучасними інсектицидами має бути обов’язковою. Для контролю ґрунтових і наземних шкідників сходів (зокрема личинок мідляків, хрущів і підгризаючих совок та довгоносиків) компанія «Август-Україна» пропонує застосовувати високоефективний системний протруйник Табу®Нео (7,0‒9,0 л/т).

Упродовж вегетації соняшнику до фази цвітіння за зростання щільності популяцій шипоноски, лучного та стеблового метелика, попелиці й інших варто терміново проводити фоліарні обробки інсектицидом, що має контактно-кишкову дію з вираженим «нокдаун-ефектом» Борей®Нео (0,2‒0,4 л/га).

Наявність бур’янів у посівах соняшнику є проблемою гострою й актуальною на будь-якому етапі розвитку культури. Проте найчутливішим соняшник є до негативного впливу бур’янів у період після сходів до появи перших листочків. Адже на цьому етапі розвитку коренева система культури слабко розвинута тому не здатна на рівних конкурувати з корінням бур’янів за ґрунтову вологу та поживні речовини.

Компанія «Август-Україна» рекомендує застосовувати ефективні препарати, що допоможуть очистити посівні площі та забезпечать соняшнику оптимальні умови для розвитку. Застосування гербіцидів у посівах соняшнику дозволить істотно збільшити урожай і скоротити кількість агротехнічних операцій.

Нові досходові гербіциди ґрунтової дії Дерокс (2,0‒4,0 л/га), СімбаТМ (1,0‒1,6 л/га) та перевірений часом потужний Мілонга® (4,5 л/га) здатні створювати екран на поверхні ґрунту й дозволяють контролювати широкий спектр дводольних і злакових бур’янів у посівах соняшнику. Ці препарати вирізняються тривалим періодом захисної дії, який може тривати до 9‒12 тижнів — залежно від погодних умов. Для боротьби з однорічними та багаторічними злаковими бур’янами в посівах соняшнику до фази 6–8 листків, компанія «Август-Україна» радить використовувати надійний високоефективний селективний післясходовий гербіцид Міура® (в нормі 0,6‒1,2 л/га).

Для сільськогосподарських виробників, які вирощують гібриди соняшнику, що стійкі до імідазолінонів, компанія «Август-Україна» має в асортименті високоефективні препарати Парадокс® (0,3‒0,4 л/га) з додаванням 0,2 л/га ПАР Ад’ю та комплект препаратів Грейд Про*(1 комбінована упаковка на 14‒16 га).

Істотним стримувальним чинником отримання високих урожаїв соняшнику є поява хвороб, які виникають упродовж вегетації (борошниста роса, септоріоз, фомоз, пероноспороз, біла та сіра гнилі, фомопсис, альтернаріоз й іржа). Тому фунгіцидний захист соняшнику — головне завдання, що стоїть перед кожним землеробом.

На сьогодні серед продуктів «Август» існує багато рішень, щоб захистити соняшник від хвороб. Це — універсальні, системні фунгіциди Соната (0,5 л/га), Ракурс® (0,3‒0,6 л/га) і Колосаль Про® (0,4‒0,6 л/га), що дозволяють контролювати вказані вище патогени від фази 2–4 пари справжніх листків культури до фази бутонізації. А новий комбінований системний фунгіцид широкого спектра дії Спіріт® із нормою внесення 0,5‒0,7 л/га забезпечує надійний захист соняшнику завдяки двом діючим речовинам із різним механізмом дії від фази 2 пар справжніх листків аж до цвітіння. Тривалість дії препаратів — 4‒5 тижнів від обробки.

Передзбиральну десикацію соняшнику слід проводити на початку побуріння кошиків для підсушування рослин, пришвидшення достигання й отримання сухого насіння, а також, щоб полегшити збирання врожаю та зменшити його втрати. Для цих цілей ефективними будуть продукти «Август» Торнадо®500 (1,5‒2,0 л/га), Торнадо®540 (2,4 л/га) та Сквар® (2,0‒3,0 л/га).

Однією з найважливіших і найбільш рентабельних олійних культур, що активно вирощують в Україні, є ріпак. В осінній період на початкових етапах розвитку ріпак не витримує конкуренції з бур’янами. Осіннє забур’янення призводить до надмірного винесення точки росту над поверхнею ґрунту, слабшого розвитку кореневої системи, що підвищує ризик вимерзання ріпаку та спричиняє формування низьковрожайних посівів. Також бур’яни не лише конкурують з рослинами ріпаку за елементи живлення, вологозабезпеченість, а й сприяють розвитку та поширенню хвороб і шкідників. 

Незалежно від фази розвитку культури за відсутності великої кількості дводольних видів бур’янів на полях ріпаку доцільне застосування грамініциду Міура® (0,6‒1,2 л/га). Для контролю однорічних і багаторічних дводольних бур’янів, зокрема підмаренника чіпкого, видів ромашки, волошки, гірчаку, лободи, будяку й осоту, падалиці соняшнику звичайного та стійкого до блокаторів ALS та інших в портфоліо компанії «Август-Україна» є два дієвих високоефективних системних післясходових гербіциди Трієра® (0,27‒0,31 л/га) + ПАР Ад’ю®, 0,2 л/га і Хакєр® (0,12‒0,2 кг/га). Обприскувати посіви дозволено в період від 3-4 справжніх листків до появи квіткових бутонів. За вирощування сортів і гібридів ріпаку, стійких до імідазолінонів, для контролю однорічних дводольних і злакових бур’янів варто вносити гербіцид Парадокс® (0,3‒0,4 л/га) + ПАР Ад’ю®, 0,2 л/га. Вносити препарат слід у фазу 2–6 справжніх листків культури.

Ефективний захист посівів озимого та ярого ріпаку від основних видів шкідників можливий за проведення обов’язкових інсектицидних обробок. Завдяки широкому асортименту інсектицидів у своєму портфоліо компанія «Август-Україна» дає змогу ефективно позбуватися проблеми шкодочинності комах у посівах ріпаку. Для контролю шкідливих фітофагів у посівах ріпаку, таких як хрестоцвіті блішки, прихованохоботники, личинки совок, ріпаковий трач, стручковий комарик, попелиці, ріпаковий квіткоїд, рекомендовано застосовувати такі препарати: Брейк® (0,05‒0,07 л/га), Борей®Нео (0,15‒0,4 л/га), Борей® (0,14 л/га) в будь-яку фазу розвитку, крім цвітіння.

Система захисту озимого та ярого ріпаку від компанії «Август-Україна» передбачає щонайменше дворазове внесення фунгіцидів власного виробництва у весняний період. З початкових фаз розвитку озимого ріпаку й до його цвітіння проти борошнистої роси та фомозу варто застосовувати фунгіцид Бенорад® (0,5‒0,7 кг/га).

Високий спектр профілактичної та рістрегуляційної дії має новий системний фунгіцид ІрідаТМ з нормою застосування 0,5‒0,8 л/га. Метконазол і тебуконазол, що входить до складу препарату, забезпечують ретардантний ефект на ріпаку озимому, що сприяє кращій перезимівлі культури та стимулює утворення додаткових бічних пагонів. Також варто зосередити увагу на системному фунгіциді профілактичної та лікувальної дії для боротьби з хворобами ріпаку, що має рістрегуляційну дію Колосаль®, із нормою внесення 0,75‒1,0 л/га. Фахівці компанії «Август-Україна» рекомендують застосовувати вище вказані фунгіциди поперемінно залежно від спектра наявних хвороб й умов, що склалися, у фазу 3–4 справжніх листки культури, та в період від фази росту стебла до фази утворення стручків.

Конкурентною перевагою комбінованого системного фунгіциду Спіріт® є висока ефективність і широкий спектр дії для захисту ріпаку від листостеблових інфекцій, із нормою 0,5‒0,7 л/га. Тривалу захисну й антиспоруляційну дію забезпечують епоксиконазол і азоксистробін, що входять до складу препарату.

Надійний захист рослин на початкових стадіях розвитку альтернаріозу, склеротиніозу, фомозу та борошнистої роси забезпечує препарат Колосаль®Про з нормою внесення 0,4‒0,6 л/га. Завдяки високій проникності протягом 2–4 годин препарат є стійким до дощу. Він швидко проникає в рослину через листки та стебло й рівномірно розподіляється по тканинах, зупиняючи подальше ураження.

Десикацію ріпаку проводять передусім із метою запобігання втрат під час збирання. Незалежно від погодних умов року десикація дозволяє зробити достигання рівномірним, а за сильної засміченості ще й знищити небажану трав’янисту рослинність, що надалі полегшить збирання врожаю та підвищить його якість. Оптимальними терміни для проведення десикації є побуріння 70% стручків ріпаку.

Отже, своєчасне ухвалення рішень і застосування якісних препаратів у системі захисту олійних культур забезпечить відмінний очікуваний результат і високу рентабельність виробництва. Варто зазначити, що рекомендовані системи інтенсивного захисту олійних культур від компанії «Август-Україна» базуються на основі результатів польових досліджень і за умов дотримання всієї технології вирощування культур дозволять Вам досягти відмінного результату.

Компанія «Август-Україна» допоможе Вам у цьому — з нами рости легше!

Олександр Стасінєвич, менеджер відділу маркетингу ТОВ «Август-Україна»

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ