Агрономія

Компанії «Лімагрейн Україна» та FMC поділилися інноваціями у вирощуванні ріпаку на Агроплатформі

Перед стартом нового сезону

Перед стартом нового сезону

Компанії «Лімагрейн Україна» та FMC поділилися інноваціями у вирощуванні ріпаку на своїй Агроплатформі

Ріпак заведено вважати особливою культурою — не тільки через її попит, прибутковість чи необхідність чітко дотримуватися технології вирощування. Це одна з небагатьох культур, що фактично постійно перебуває в полі.

До речі, на думку експертів, цього року можна сміливо розширювати посівні площі під ріпаком — якщо погода, звісно, дозволить. Адже для вітчизняних експортерів «чорного золота» наступний маркетинговий сезон має бути вдалим, бо, на відміну від європейців, ми не лімітовані у внесенні азотних добрив і пестицидів, що разом зі сприятливими кліматичними умовами та професіоналізмом аграріїв вигідно вплине на кінцевий рівень врожайності.

Тож, зважаючи на такий ріпаковий колообіг і прагнучи озброїти агрономів новими знаннями про цю непросту у вирощуванні культуру, компанії «Лімагрейн» і FMC зорганізували для них практичну Агроплатформу, яка відбулась на базі господарства ТОВ «АгроРось» на Черкащині.

Варто зазначити, що нині масштабні польові заходи відходять у минуле — відтепер у пріоритеті кількаденні робочі зібрання з невеликою кількістю учасників, на яких можна детально обговорити всі нагальні технологічні проблеми, а питання не соромиться ставити навіть найскромніший агроном. До речі, до представників компаній «Лімагрейн» і FMC їх цього разу було чимало — і під час презентацій, і під час огляду демоділянок ріпаку, на яких було представлено фактично все портфоліо «Лімагрейн» — 15 гібридів.

Найбільше учасників заходу хвилювало, як правильно вибрати гібрид для різних термінів сівби, зважаючи на різні темпи осіннього розвитку та весняного відновлення вегетації різних гібридів.

Артем Юр’єв, менеджер із розвитку портфоліо ріпаків і зернових компанії «Лімагрейн  Україна»

— Окрім того, що є гібриди ранні та пізні, у кожній конкретній ситуації варто ще розуміти, як поводитиметься гібрид у нетипових для нього умовах,  — відповідає менеджер із розвитку портфоліо ріпаків і зернових компанії «Лімагрейн  Україна»  Артем Юр’єв. — Наприклад, в умовах ультраранніх і ранніх посівів потрібно звертати увагу на правильний підбір гібридів. Такі продукти, як Андерсон, Александер, Аквіла, не матимуть тенденцію до переростання вегетативної маси, витягування кореневої шийки й, відповідно, не буде додаткової потреби у застосуванні зайвий раз рістргелуляторів. Також у разі ранньої сівби необхідно звертати увагу на густоту висіву, вона має буди меншою, саме це буде додатковим інструментом, що дозволить отримати нормально сформовану рослину перед входженням у зиму.

Для пізньої сівби треба підбирати гібриди, які за короткий час встигнуть набрати вегетативну масу — Анністон, Абсолют, Акапулько, Арсенал. Ці гібриди за максимально короткий строк формують сильну кореневу систему та чималу вегетативну масу. Їх сміливо можна сіяти в кінці серпня — на початку вересня, а на Півдні навіть у кінці вересня — і результат буде! Наочний приклад — гібрид Анністон, посіяний на Агроплатформі в «АгроРосі» 20 серпня в сухий ґрунт. Дочекавшись дощу, насіння дружно проросло, до зими гібрид сформував необхідні дві пари листків, добре перезимував і тепер стояв перед учасниками семінару потужною зеленою стіною, входячи у фазу цвітіння.

— Нині багато аграріїв відходять від звичайних міжрядь 15–20 см і переходять на широкорядні й навіть ультраширокорядні посіви з міжряддями до 50–70 см, — розповідає далі Артем Юр’єв. — Для таких посівів треба гібриди з високою компенсаторною здатністю, потужним гілкуванням. До таких ми залічуємо Анністон, Абсолют, Архітект, Арсенал, Арканзас, Акапулько. Вони на більшу площу живлення, меншу густоту відгукуються кращим засвоєнням елементів живлення й, відповідно, потужним гілкуванням, більшою кількістю стручків. Таким чином, менші норми висіву компенсують вищим урожаєм.

Загалом вся лінійка гібридів ріпаку компанії «Лімагрейн» має генетичну стійкість до розтріскування стручків — це її основна селекційна перевага. Окрім того, в портфоліо є чотири революційних новинки з генетичною стійкістю до вірусу жовтухи турнепсу — Архітект, Анністон, Аспект і Абсолют, що наразі надзвичайно актуально, адже цей вірус шириться Європою та й Україною. Для Західної України в умовах поширення кили капусти відмінним рішенням буде гібрид Аляско, який має генетичну стійкість до цієї хвороби. Новий гібрид Клеарфілд-сегмента Карлтон КЛ стане чудовим доповненням до відомого гібрида Конрад КЛ, а генетична стійкість цих гібридів до розтріскування стручків не лише унеможливлює втрати врожайності, а й захищає наступну культуру від падалиці ріпаку, яку важче буде забрати.

ВІДПОВІДАЛЬНИЙ ЗАХИСТ

Надійний захист і безпечність кінцевої продукції — на цьому акцентував, розповідаючи про нові та вже широко застосовувані препарати для захисту ріпаку компанії FMC керівник відділу маркетингу «FMC Україна» Максим Яновський. Тож, дотримуючись регламенту застосування пестицидів, нашим виробникам ріпаку шлях у Європу точно буде відкрито.

Максим Яновський, керівник відділу маркетингу «FMC Україна»

— Система захисту ріпаку має починатися із застосуванням ґрунтового гербіциду, наприклад, Комманд®, який ефективно контролює дводольні та злакові бур’яни. Головне — добре підготувати ґрунт і застосувати препарат у нормі 200 мл/га — ідеальний контроль бур’янів забезпечено. Для розширення спектра дії Комманд® застосовують із гербіцидами-партнерами на основі діючих речовин метазахлор і пропізохлор. Часто навіть немає потреби застосовувати післясходові гербіциди, — каже Максим Яновський. — Якщо посіви засмічені хрестоцвітими видами — гірчицею польовою, талабаном польовим, кучерявцем Софії, безальтернативним рішенням є для їх контролю — гербіцид Сальса® у нормі застосування 25 г/га + прилипач ПАР Тренд 90. Також, як дуже часто трапляється, через дефіцит ґрунтової вологи потрібно планувати післясходове застосування гербіциду Сальса®, як це зробили в цьому сезоні в «АгроРосі» — і посіви нині чисті. До речі, кучерявець Софії надійно контролює тільки Сальса, особливо у весняний період, коли бур’ян уже добре розвинутий і створює сильну конкуренцію ріпаку. Утім, є одне застереження: оскільки діюча речовина Сальса® етаметсульфурон-метил належить до класу сульфонілсечовин, його не варто змішувати з фосфорорганічними сполуками (наприклад, інсектицидом Данадим® Мікс), але з деяким грамініцидами можна.

Інсектицид Данадим® Мікс незамінний восени та навесні для контролю в посівах ріпаку прихованохоботників, піретроїдний інсектицид останнього покоління Вантекс® — проти ріпакового пильщика, листоїда та квіткоїда. Цей продукт є небезпечним для бджіл при прямому контакті з ним, хоча після висихання його на робочій поверхні листа він стає низькотоксичним для запилювачів, що дозволяє його застосовувати в період бутонізації ріпаку. Надзвичайно складні для контролю совки (підгризаючі, капустяна), білани — капустяний і ріпний та особливо — капустяна міль. Утім, відтепер інсектицид Кораген® зареєстровано і для застосування на ріпаку (в нормі 150–200 мл/га) та легко дістане гусениць капустяної молі навіть на нижньому боці листка, де зазвичай він дислокується!

Окрім того, восени варто проконтролювати фомоз кореневої шийки, щоб ця хвороба не проявилася навесні. Для цього якнайкраще підійде фунгіцид Імпакт® Т, який має подвійну дію — фунгіцидну та рістрегуляційну.

— Фермери часто запитують: як проконтролювати квіткоїда, адже в Європі заборонено неонікотиноїди, — розповідає Максим Яновський. — Наша відповідь — застосовуйте інсектицид Вантекс® у фазу бутонізації, який завдяки мікрокапсульованій суспензії має тривалий ефект. Цікавий факт: хоч цей піретроїд є токсичним для бджіл — у разі прямого потрапляння на комаху, але після висихання на рослинах він уже таким не є завдяки своїй формуляції та діючій речовині гамма-цигалотрин. І якщо ми вже говоримо про заборони у ЄС на деякі пестициди, то відповім на часті запитання щодо застосування диметоатів: якщо дотримуватися рекомендованих виробником норм, часу їх унесення та строків останньої обробки до збирання врожаю, тобто восени проти совок чи прихованохоботника, навесні на початку вегетації, то залишки продукту в насінні будуть у межах дозволених у Європі.

І як же без сенсації! Компанія FMC винайшла нову діючу речовину з групи SDHI проти склеротиніозу й альтернаріозу на ріпаку. Склеротиніоз найчастіше уражує стебла й спричиняє вилягання посівів, а альтернаріоз спричиняє розтріскування стручків. Тож не більше ніж через рік очікуймо новий фунгіцид Амбліса® — спершу зареєстрований на зернових, а потім на соняшнику, ріпаку та сої.

КОМЕНТАРІ СПЕЦІАЛІСТІВ

В’ЯЧЕСЛАВ РИБАЛЬЧЕНКО, головний агроном АК «Формула Агро» (Кіровоградська обл.)

В’ячеслав Рибальченко, головний агроном АК «Формула Агро»

— З компанією «Лімагрейн» співпрацюємо понад 10 років. В одному з наших господарств, яке нещодавно приєдналося до нашої компанії, вирощуємо ріпак селекції «Лімагрейн» — по пару і по гороху та пшениці. Поки що рано говорити про врожайність, але вигляд ріпак має добрий. Зокрема, й унаслідок захисту гербіцидами й інсектицидами компанії FMC. Препарати добре спрацювали, жодних нарікань немає. Головне — дотримано паритету «ціна — якість». Тепер придивляємося до нових продуктів цих компаній.

ВОЛОДИМИР ГАЛАСУН, менеджер компанії «АгроРось» (Черкаська обл.)

Володимир Галасун, менеджер компанії «АгроРось»

— Приваблює в гібридах «Лімагрейн» їхня стійкість до багатьох хвороб, а також висока продуктивність. Нині єдине, що може вплинути на врожайність ріпаку, — погодні умови. Торік всі ріпаки «Лімагрейн» ми сіяли в засуху, попередником був горох, пішли на ризик, посіяли дещо густіше, але ріпак зійшов, а завдяки жовтневим дощам і затяжній прохолодній осені встиг сформувати до зими 4–5 листків, що дало йому змогу добре перезимувати. А весняна прохолодна з дощами погода позитивно вплинула на розвиток. Тож тепер ріпак у чудовому стані.

ВІТАЛІЙ ВОЛЬСЬКИЙ, агроном СТОВ «Аграрник» (Черкаська обл.)

Віталій Вольський, агроном СТОВ «Аграрник» (Черкаська обл.)

— З продуктами FMC працюю давно, зокрема на попередньому місці роботи в ТОВ «Урожай». Дуже дієвим є Кораген, який застосовував на кукурудзі, гербіцидом Експрес Голд працювали по соняшнику — амброзію, лободу забирає без питань, на сої застосовували гербіцид Хармоні. У господарстві «Аграрник» цього року по прапорцевому листку вперше обробили пшеницю фунгіцидом Імпакт К для профілактики — дія є, нині стоїть зелена. Продукти добрі, ефективні.

Людмила Степанчук

Поділитись:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ