Агрономія

Вуглецеві сертифікати як шлях підвищення прибутковості сільського господарства

Вуглецеві сертифікати як шлях підвищення прибутковості сільського господарства

У сучасному світі, де наслідки зміни клімату й важливість здоров’я ґрунту стають усе очевиднішими, концепція ґрунтових вуглецевих сертифікатів набула популярності. Проте що таке ґрунтовий вуглецевий сертифікат, і як господарства можуть їх отримувати й використовувати?

Доведено, що регенеративне землеробство збільшує кількість вуглецю, який зберігається в ґрунті. Фактично за оцінками, якщо трохи менше від половини земель, що нині доступні для відновлюваного сільського господарства, буде переведено на відновлювальні методи, це може призвести до загального скорочення викидів CO₂e на 23 гігатонни до 2050 року. Програми з ґрунтового вуглецю генерують сертифікати для господарств, заохочуючи до цих регенеративних методів, але що таке «сертифікати», і чому фермери мають перейматися про них?

Почнімо з визначення, що таке вуглецевий сертифікат для ґрунту. Просто кажучи, вуглецевий сертифікат для ґрунту являє собою одну метричну тонну CO₂e, зменшеного або видаленого з атмосфери механізмами, що базуються на ґрунті. Фермери, які беруть участь у програмах зі зменшення вуглецю в ґрунті, можуть отримати сертифікати за скорочення та видалення CO₂ завдяки переходу на регенеративні методи. Потім інші компанії можуть фінансово підтримати перехід цих фермерів до регенеративних методів, купуючи їхні сертифікати на вуглецевому ринку. Своєю чергою, сертифікати допомагають цим компаніям компенсувати їхні власні викиди, яких важко уникнути.

Що таке вуглецевий ринок

Вуглецеві сертифікати продають на вуглецевих ринках. Існує два типи вуглецевого ринку: Обов’язковий вуглецевий ринок (CCM) і Добровільний вуглецевий ринок (VCM). Обов’язковий вуглецевий ринок — це вуглецевий ринок, якій регулюється обов’язковими регіональними, державними або міжнародними урядовими положеннями. Добровільний вуглецевий ринок — це ринок, де вуглецеві сертифікати зазвичай купують організації для добровільного використання, а не для виконання законодавчо зобов’язувальних вимог щодо скорочення викидів. Покупці зазвичай купують вуглецеві кредити на Добровільному вуглецевому ринку, щоб компенсувати власні викиди парникових газів (ПГ), які важко зменшити. Agreena є учасником саме Добровільного вуглецевого ринку.

Щоб згенерувати вуглецеві сертифікати, які можна продати на Добровільному вуглецевому ринку, учасник проєкту повинен дотримуватися стандартів і методологій, які гарантують покупцеві вплив на клімат, про який декларується. Ціни на вуглецеві сертифікати, які торгуються на Добровільному вуглецевому ринку, в основному визначає динаміка попиту й пропозицій, якість вуглецевих сертифікатів і настрої ринку.

Програма AgreenaCarbon

Фермери можуть відігравати вирішальну роль у генерації сертифікатів ґрунтового вуглецю, переходячи від традиційних методів ведення сільського господарства до регенеративних, таких як мінімальний / нульовий ґрунтообробіток, сівба покривних культур, застосування органічних добрив і оптимізація керування пожнивними рештками.

Компанія Agreena запустила програму з ґрунтового вуглецю AgreenaCarbon, яка підтверджує скорочення викидів ПГ і видалення вуглецю в результаті застосування фермерами цих методів і на підставі цього видає фермерам вуглецеві сертифікати. Фермери отримують один вуглецевий кредит за кожну тонну еквівалента вуглекислого газу (CO₂e), що було вилучено з атмосфери та збережено в ґрунті або зменшено завдяки застосованим методам регенеративного землеробства.

Вимірювання скорочення та видалення викидів перевіряють шляхом підходу dMRV (цифровий моніторинг, звітування й верифікація), застосованого в програмі AgreenaCarbon. Він складається з власних супутникових технологій і моделі на основі машинного навчання, які допомагають автоматизувати моніторинг польових практик і прогресу. Потім зібрані дані перевіряють і підтверджують незалежний верифікувальний орган та незалежні аудитори.

Було розроблено різні стандарти й схеми верифікації, щоб допомогти забезпечити впевненість у якості вуглецевих сертифікатів. Коли ви реєструєтеся в програмі AgreenaCarbon, після подання даних про методи, що застосовували на вибраних полях у попередній час, розраховується ваш базовий рівень вуглецю (що мався б, якби ви й далі працювали як раніше), який перевіряється та верифікується за допомогою підходу й технології dMRV програми AgreenaCarbon. Залежно від конкретної ситуації кожного поля (наприклад, право власності чи оренда, наявність достатніх і детальних даних про методи, що застосовували в попередній час) AgreenaCarbon, використовуючи відповідну методологію, розраховує й вимірює вплив від переходу до регенеративних методів. Це робить вартість сертифікатів привабливою для покупців завдяки їхній надійності та гарантії того, що вплив на рівень вуглецю є реальним і таким, що піддається перевірці.

Кредити стають наявними й продаються через публічний реєстр для повної прозорості та можливості відстеження. Фермери самі вирішують, лишати собі чи продавати отримані сертифікати. Agreena навіть може допомогти їм знайти найкращу ціну на ринку.

Хто купує вуглецеві сертифікати?

Останніми роками на Добровільному вуглецевому ринку спостерігався сплеск попиту на вуглецеві сертифікати високої якості. Покупці цих сертифікатів різноманітні, серед них корпорації, уряди, неурядові організації та окремі особи, які прагнуть компенсувати власні викиди парникових газів, що важко зменшити, і таким чином зробити свій внесок у зменшення наслідків зміни клімату. Інвестиції у вуглецеві сертифікати підтримують зовнішні проєкти зі скорочення або видалення викидів, тоді як інвестиції у власні вуглецеві скорочення зосереджені на внутрішньому зменшенні викидів у власному ланцюжку створення вартості.

Корпоративні покупці особливо мотивовані купувати вуглецеві сертифікати, намагаючись виконати зобов’язання щодо сталого розвитку та продемонструвати корпоративні кліматично-дружні дії різним зацікавленим сторонам. Крім того, рекомендації таких організацій, як ініціатива Science Based Targets (SBTi), заохочують компанії виходити за межі скорочень викидів у власних ланцюжках створення вартості та пришвидшувати глобальний перехід до вуглецевої нейтральності, інвестуючи в рішення, що ґрунтуються на природі, такі як вуглецеве землеробство.

Надійність вуглецевих сертифікатів

Купуючи вуглецеві сертифікати, життєво важливо бути впевненим, що по кожному сертифікату одна тонна CO₂e була підтверджено зменшена або видалена. Ключові елементи, які слід враховувати при оцінці сертифікатів, містять:

  • Додатковість — вказує на те, що впровадження регенеративних практик не відбулося б без прийняття вуглецевої програми — учасника Добровільного вуглецевого ринку. По суті, це означає, що поглинання вуглецю або скорочення викидів відбулися тільки тому, що був втілений проєкт скорочення або видалення вуглецю;
  • Довговічність — розглядає тривалість та ефективність утримання вуглецю в рамках проєкту зі зменшення викидів вуглецю. Багато програм із ґрунтового вуглецю передбачають буфер або резервний фонд сертифікатів, доступний на випадок, якщо вуглець із випущених сертифікатів буде повторно вивільнено. У рамках програми AgreenaCarbon перехід до регенеративного землеробства та постійне застосування мінімального або нульового ґрунтообробітку забезпечує тривале утримання вуглецю в сільськогосподарських ґрунтах;
  • Прозорість — вуглецеві сертифікати найвищого рівня забезпечують упевненість протягом усього свого життєвого циклу — від початку проєкту до їх погашення. Вони створюються з дотриманням суворих протоколів, щоб забезпечити прозорість і можливість перевірки, дозволяючи покупцям відстежувати продукт, який вони купують, на будь-якому етапі;
  • Якість даних — якість валідації та верифікації даних, яка забезпечується в програмах із ґрунтового вуглецю, має глибокий вплив на рівень якості випущених сертифікатів. Ґрунтові вуглецеві сертифікати високої якості проходять ретельну процедуру перевірки та верифікації для забезпечення їх надійності.

Вуглецева програма AgreenaCarbon працює безпосередньо з фермерами та використовує передові технології для створення високоякісних вуглецевих сертифікатів, щоб усі — фермери, покупці сертифікатів і планета — отримали вигоду від переходу сільського господарства до регенеративних методів.

dMRV в дії

Підхід Agreena до цифрового моніторингу, звітності та перевірки (dMRV) — це ретельний процес аудиту, який гарантує точність наших остаточних розрахунків. Ми просимо фермерів надати дві основні групи даних у рамках їхньої подорожі з програмою AgreenaCarbon:

  • Визначення (тобто базовий рівень) — це історичні дані про методи, що використовувалися протягом попередніх п’яти років;
  • Фактичні дані (тобто щорічне подання) — дані про методи, які були застосовані протягом періоду, за який видаються сертифікати.

Потім ми використовуємо різні технології, інструменти та методи, щоб мати можливість продемонструвати аудиторам / органам зі стандартизації, що те, що повідомляє фермер, є реальністю. До них належать:

1.   Дистанційне зондування з використанням супутникових зображень, яке допомагає нам верифікувати таке:

  • Межі полів: необхідні, аби підтвердити, що поля унікальні та знаходяться в межах регіону діяльності:
    • Верифікується за допомогою комбінації дистанційного зондування Field Boundary Detection і шейп-файлів, наданих фермером. Ми також можемо використовувати сторонні набори даних, наприклад державні дані;
  • Обробіток ґрунту:
    • Надана фермером інформація про обробіток ґрунту,
    • Дистанційне зондування та власні моделі визначення типу ґрунтообробітку Tillage Detection;
  • Покривні культури / Сидерати:
    • Надана фермером інформація про використання покривних культур,
    • Дистанційне зондування та власна модель визначення покривних культур Cover Сrop Detection.

2.   Рецензовані дані та національна статистика.

3.   Фізична перевірка полів, яка є систематичним процесом фотографування певних полів (дотримуючись певної стратегії вибору полів) у рамках проєкту. Фотографії, зроблені під час фізичної перевірки полів, використовуються для фіксації та класифікації реальних умов обробітку ґрунту та рослинності на цих полях, щоб потім навчити модель щодо реального стану, виявленого на супутникових зображеннях тих самих полів. Метою цього процесу є постійний розвиток моделі та машинне навчання.

4.   Відбір проб ґрунту, за допомогою якого зразки ґрунту збираються щорічно з різних полів у межах проєктної території відповідно до певної стратегії відбору полів. Дані про ґрунт (текстура, об’ємна щільність і вміст органічного вуглецю в ґрунті) використовуються для навчання моделі фактичних характеристик ґрунту поля, звідки було відібрано зразок, для перехресних посилань на дані ґрунту, надані третьою стороною на рівні поля, а також для оцінювання зміни вмісту органічного вуглецю в ґрунті внаслідок зміни методів. Подібно до фізичної перевірки поля відбір проб ґрунту також призначений для безперервного розвитку вуглецевої моделі та машинного навчання.

 Підтвердження і монетизація зусиль фермерів з регенеративного землеробства в рамках програми AgreenaCarbon ґрунтуються на цьому надійному зборі та аналізі даних, а також на дотриманні визнаних міжнародних стандартів.

Про компанію Agreena

Agreena розкриває потенціал вуглецевого землеробства та природного капіталу для фінансування переходу до регенеративного сільського господарства. Працюючи в тісній співпраці з фермерами-партнерами у 18 європейських країнах і розвиваючись, AgreenaCarbon є провідною в Європі ґрунтовою вуглецевою платформою. У поєднанні з провідними на ринку технологіями супутникового моніторингу рішення Agreena можуть підтримати аграріїв, компанії та уряди на шляху до вуглецево-нейтральної життєдіяльності.

Відвідайте: www.agreena.com/uk

Поділитись:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ