Овочі-Ягоди-Сад

Всеукраїнський день картоплі пройшов на базі ФГ «Аделаїда» на Херсонщині

Картопляний блокчейн — 2021

Картопляний блокчейн — 2021

Намагатися розповісти про Всеукраїнський день картоплі в усіх деталях — це як спробувати осягти неосяжне. За два дні захід відвідало близько 600 гостей, а експонентами виступили 60 компаній та організацій, що працюють у сегменті картоплярства. Цей огляд — лише незначна частина почутого й побаченого. 

Всеукраїнський день картоплі відбувся 26–27 серпня 2021 року на базі ФГ «Аделаїда» в селі Чулаківка Херсонської області. Організаторами заходу виступили українське представництво європейського організатора виставок «ДЛГ Україна», ФГ «Аделаїда», Українська асоціація виробників картоплі (УАВК). 

Захід проходив за підтримки Посольства Королівства Нідерландів в Україні та Посольства Федеративної Республіки Німеччина в Україні. Спонсорську підтримку надали Pepsico Ukraine (ТМ Lay’s), Mondelez Ukraine (ТМ «Чіпси Люкс»), ТОВ «Самміт-Агро Юкрейн», завод «Фрегат». Партнером із проведення переговорної панелі виступило ТОВ «Агрістатіс». 

Всеукраїнський день картоплі почався з виступу офіційних гостей. Міністр аграрної політики України Роман Лещенко під час заходу заявив, що кінцевою метою програми підтримки картоплярства, яка має запрацювати вже до кінця цього року, є імпортозаміщення. Міністр також спрогнозував, що імпорт картоплі в поточному сезоні становитиме до 100 тис. тонн. Він пообіцяв, що Україна введе ембарго на імпорт російської та білоруської картоплі як дзеркальну відповідь на ембарго української картоплі з боку Росії та Білорусі. 

Питання, яке особливо цікавило гостей заходу, — фінансова підтримка розвитку галузі картоплярства. Роман Лещенко повідомив, що вона передбачена в розмірі 60 млн гривень. Гроші виділятимуть на часткову компенсацію (до 50%) вартості насіння картоплі, обладнання для доробки, будівництва об’єктів зі зберігання. Також овочівники можуть розраховувати на часткову компенсацію (до 50%) вартості встановлення крапельного зрошення та техніки і обладнання для зрошувальних систем. 

Під час події відбулося святкове відкриття картоплесховища ФГ «Аделаїда». Це потужне господарство обробляє на Херсонщині 2,7 тис. гектарів, на Житомирщині — 2,8 тис. гектарів. Загалом у двох підрозділах вирощує до 1 тис. гектарів картоплі столових та чипсових сортів. 

Нове сховище площею 7 тис. м2 розраховане на 15 тис. тонн картоплі, воно охоплює 8 камер підлогового зберігання. Потреба в ньому виникла після переходу господарства на нову систему зрошення та пізнє вирощування, що дає збільшення врожайності. Інвестиції у сховище становили 110 млн гривень. Кредитували будівництво ЄБРР і Прокредитбанк, проєктувала компанія «Холод Інжиніринг». За два наступні роки господарство планує збудувати другу чергу картоплесховища на 15 тис. тонн, а у 2023–2024 роках — завод із переробки картоплі на фрі та пластівці. 

«Ми переходимо на пізню посадку, коли картоплю садимо в червні та збираємо в жовтні, — розповів Сергій Рибалко. — Це дозволяє отримувати врожай понад 40 т/га. Тому для зберігання такого врожаю потрібне сучасне сховище, в якому встановлене і вентиляційне, і холодильне обладнання, що дає змогу зберігати врожай протягом всього року». 

Учасникам заходу також продемонстрували демоділянки, на яких в останню декаду червня було посаджено 76 сортів картоплі від восьми селекційних компаній. Мета цього експерименту — знайти сорти, придатні для вирощування на Півдні в другому, літньому обороті, адже саме такий варіант практикують місцеві фермери. Сергій Рибалко пообіцяв, що восени врожай картоплі буде викопано, визначено врожайність сортів, а отриманою інформацією господарство обов’язково поділиться з колегами. Крім того, виробники добрив та ЗЗР надали свої препарати для випробовування в умовах товарних посівів ФГ «Аделаїда», тож будемо чекати на результати збирання, яке заплановане на кінець жовтня. 

КОМЕНТАРІ

Олександр Шейко, директор ТОВ «4 Стихії» 

— Ринок чим далі, тим більше потребує професійного зберігання. Виробнику, який має менше ніж 300 т картоплі, сховище робити недоцільно, бо обладнання буде надто довго окупатися, та якщо обсяги більші — без сучасного картоплесховища не обійтися. 

Для якісного зберігання передусім слід забезпечити повітрообмін з видаленням продуктів життєдіяльності й належну температуру. За довготривалого зберігання для продовольчої картоплі треба забезпечити стабільні 4 °С, насіннєвої — 2 °С, чипсової — 6–8 °С. Третя умова правильного зберігання — вологість. Вона повинна триматися на рівні 85–92%. Зрозуміло, що підтримувати всі ці параметри можна лише за допомогою устаткування.

Наша компанія «4 Стихії» є українським виробником обладнання. Ми використовуємо комплектуючі європейського виробництва найвищої якості, але виготовляємо готові системи в Україні. Для управління цим специфічним обладнанням ми розробили власне програмне забезпечення з урахуванням технологічних вимог щодо зберігання картоплі: в системі прописані програми обсушування, програма для так званого лікувального періоду, поступового охолодження, зберігання і підготовки до відвантаження. Як результат, маємо успішний досвід роботи сховищ у багатьох господарствах країни. Та найважливіше те, що ми гнучкі до вимог вітчизняного виробника і розуміємо його можливості. 

Спроєктувати й побудувати овочесховище з нуля на вільному майданчику простіше. Через 6–7 місяців від початку робіт замовник може вже завантажувати свою продукцію в готове приміщення. Але не всі аграрії готові до цього, тому часто звертаються з проханням адаптувати під овочесховище наявну будівлю, найчастіше — колишній корівник. Ми обстежуємо його на предмет придатності, визначаємо обсяг продукції для зберігання й пропонуємо перелік техніки. Зазвичай старі споруди мають суттєвий недолік: їхню стелю підтримують посилені елементи — ригелі, які перешкоджають потоку повітря. Ми навчилися працювати з ними: встановлюємо допоміжні циркуляційні вентилятори, які забезпечують рух повітря в потрібних об’ємах. 

Для підтримання вологості завжди пропонуємо замовникам зволожувачі. Це порівняно недорогий пристрій, проте він повністю вирішує питання втрати овочами вологи. Проблема температури розв’язується двома шляхами: за допомогою активної вентиляції або активної вентиляції в комплексі з холодильними машинами. 

Основним обладнанням є саме вентиляційна система. У кліматичних зонах вище Кропивницького або Вінниці вона дозволить зберегти продукцію до настання весняного тепла. Але якщо мова йде про зберігання насіннєвого матеріалу або товарної продукції до квітня і довше — без холодильної системи не обійтися. 

Останнім часом ми почали встановлювати вентиляційно-холодильні системи і для зберігання інших овочів: моркви, столових буряків, капусти, цибулі. Використання такого обладнання дозволяє забезпечувати рівномірну циркуляцію повітря в масиві продукції без застійних зон і в зимовий період значно економити на експлуатаційних витратах за рахунок використання зовнішнього холоду замість компресорного. Крім того, замовник може перепрофільовуватися з картоплі на інший продукт і використовувати один і той самий склад під різні овочі в різні роки. 

Юрій Дяк, директор компанії «Рекорд Агро» (генеральний дистриб’ютор в Україні компанії Europlant) 

— Якщо говорити про сезон вирощування, то значний вплив мали погодні умови. Затяжна весна з надлишком опадів у багатьох регіонах змінилася літньою посухою. Водночас Південь нетипово заливали дощі, через що виробники отримали багато неякісної продукції. Я думаю, що у вересніжовтні ситуація поступово буде вирівнюватися й зрештою ціна на картоплю повернеться до того рівня, який задовольнятиме фермерів. Наша команда об’їздила всю Україну, тож ми зробили висновок, що якісної продукції, яку можна буде закласти на зберігання, не так багато. І ціна на неї неминуче зросте. 

Микола Гордійчук, директор насіннєвої компанії «Агріко Україна» 

— Підсумки щодо врожаю картоплі підбивати рано. На Півночі, в регіонах, де зосереджене вирощування середньопізніх і пізніх сортів, довго стояла спека й не було опадів або їх було критично мало. На Західній Україні ситуація традиційно краща, але в решті регіонів поки картина виглядає доволі сумно. Буде багато дрібних і нетоварних бульб. 

Щодо ранніх сортів, які люблять вирощувати на Півдні, своя специфіка сезону. Південь і досі щедро поливає дощами, тож тут на посівах картоплі були проблеми з хворобами. Багато уражених бульб, грибних хвороб і бактеріозів. Після викопування вони швидко псуються, тому фермери намагаються швидко збути не кондиційний товар і, відповідно, скидають ціну. Так триватиме, доки з ринку не зникне неякісний товар. 

Я думаю, реально ціна стабілізується лише в листопаді. Тоді буде зрозуміло, скільки картоплі та якої якості закладено в сховища. До цього часу очікувати підвищення ціни на картоплю не варто. 

Андрій Марущак, директор із розвитку бізнесу Van Dijk Technics 

— Цей рік покаже професійність і непрофесійність обладнання та підходів до проєктування сховищ, різницю між професіоналами й аматорами. Коли врожай ідеальний, він зберігається добре за найпростіших умов. А от коли якість картоплі (так само цибулі чи інших овочів) кульгає, то в плані збереження якості під час зберігання допомагає обладнання. Особливість сезону на Півдні — велика кількість опадів і, відповідно, хвороб. У непрофесійних сховищах зібрана картопля за 2–3 дні починала «текти». По картоплі для зберігання зараз сказати складно, а от цибуля після Нового року буде дорогою, хто зможе її якісно зберегти — буде у виграші 

Олексій Тітов, керівник з регіонального розвитку й маркетингу Belchim Crop Protection в Україні 

— Погодні умови на Півдні України цього року були особливими, зі значною кількістю опадів. Відверто кажучи, наша команда трохи хвилювалася, як спрацюють препарати Belchim Crop Protection за такої ситуації. Але час розставив усе на свої місця: зворотний зв’язок від клієнтів був лише позитивним, ми отримали багато вдячних відгуків. 

Зараз у нашій лінійці ми робимо акцент на гербіцидній групі, зокрема на гербіцидах для картоплі. У нас є препарат Проман із новою для України діючою речовиною метобромурон 600 г/л. Це досходовий системний ґрунтовий гербіцид. Він працює, навіть коли в ґрунті бракує вологи. Унікальність його в тому, що станом на зараз він має найменший фітотоксичний вплив на рослини картоплі, тобто діє дуже м’яко, не має токсичного впливу й не пригнічує основну культуру. При цьому він ефективно знищує бур’яни, що засвідчила практика його використання як в Україні, так і за її межами. Проман дозволяє культурі повною мірою реалізувати її потенціал, не пригнічуючи її. Цей препарат також зареєстрований для застосування на посівах соняшнику, сої та кукурудзи. Незважаючи на погодні умови цього року, в усіх випадках результати схвальні. У господарстві «Аделаїда» Проман також був застосований у нормі 2 л/га.

 Крім того, в цьому році ми закінчуємо реєстрацію препарату Монкат, про який заявляли ще минулого сезону. Це фунгіцидний протруйник для насіннєвої картоплі. Він також має унікальну для України діючу речовину — флутоланіл. У Європі Монкат використовується вже багато років і має безліч схвальних відгуків, адже відмінно працює проти ризоктонії і видів парші. Препарат забезпечує тривалий, до шести місяців, період захисної дії, з дуже малою нормою застосування — лише 0,2 л/т. 

Олексій Зарапін, агроном-консультант компанії «Терра Тарса Україна» 

— Через погодні умови висаджування картоплі в більшості господарств довелося відтермінувати. У господарстві «Аделаїда», де практикують пізню (як для умов Півдня) посадку, висаджування було заплановане на 1 червня, але відсадилися лише 20–25 червня. 

Наші продукти використовувалися в господарстві на демоділянці площею 4 га. Був закладений дослід з використанням препаратів лінійок Novalon, Speedfol і Powerfol. Крім того, досліджували ефективність дії препарату Qrop Complex Top K 12:6:24, який вносили під час посадки. Це гранульоване комплексне добриво, збагачене макрота мікроелементами. Являє собою висококонцентроване джерело калію у вигляді нітрату, який є найкращою формою для живлення сільськогосподарських культур. У результаті на рослинах, під які був внесений препарат, зав’язалося по 12 картоплин у кущі, вони добре розвинені вже зараз, хоча збирання врожаю заплановане на пізню осінь. За підсумками збирання ми плануємо отримати розгорнуті дані щодо ефективності кожного препарату. 

Раджу всім господарствам ретельно складати схему внесення добрив, адже без належного живлення отримати високий урожай неможливо. Й не забувати про якісний фунгіцидний захист і внесення амінокислот. 

Андрій Півнюк, менеджер з продажу техніки «Ропа Україна» 

— Компанія ROPA спеціалізується на бурякозбиральній техніці, але п’ять років тому почала пропонувати свої рішення для картоплярів. На «Всеукраїнському дні картоплі» ми представили комбайн ROPA Keiler 2 — це 2-рядний причіпний картоплезбиральний комбайн із бункером об’ємом 7,5 т. Його особливості: повногідравлічний привід комбайна, менші витрати палива при знижених оборотах двигуна трактора, а також те, що незалежно від кількості обертів ВВП усі системи очищення зберігають оптимальну швидкість. На українських полях працює вже кілька комбайнів ROPA Keiler 2, про нас уже знають, цікавляться нашими машинами, є можливість подивитися їх у роботі. 

Олександр Горбань, менеджер з регіонального розвитку, ICL 

— Цього року через значну кількість опадів, особливо на Півдні України, картоплярі мали проблему з лежкістю врожаю. Нерідко зібрані бульби починали псуватися вже через кілька днів після збирання, фермери намагалися збути їх одразу навіть за низькою ціною. У цій ситуації значну роль відіграло живлення рослин, адже препарати з умістом кальцію, такі як Полісульфат, сприяють покращенню лежкості. Кальцій серед іншого є складовою клітинних стінок та визначає їхню проникність. У Полісульфаті цей елемент міститься в сульфатній формі, що сприяє його засвоєнню та зміцненню клітинного каркасу бульб. 

Хотів би звернути увагу, що в професійних колах дедалі активніше обговорюється запровадження в країнах ЄС Механізму карбонового регулювання імпорту (CBAM). Він має на меті заохочувати виробників переходити на виробництво з меншими викидами парникових газів, тобто зменшувати або нейтралізувати так званий вуглецевий або карбоновий слід. Крім того, ЄС планує ввести так званий карбоновий податок: для імпортерів, чия продукція має значний «карбоновий слід», буде застосовуватися додаткове грошове навантаження. У зв’язку з цим серед європейських фермерів зріс попит на продукцію, зокрема добрива й ЗЗР, із нульовим карбоновим слідом. До такої продукції належить і Полісульфат, який ексклюзивно виробляється у Великій Британії компанією ICL і під час виробництва якого карбоновий слід є нульовим. Оскільки Україна є частиною європейської спільноти і має активні торгові й економічні зв’язки із ЄС, запроваджені механізми матимуть вплив і на вітчизняний агросектор. Тож раджу фермерам звернути на це увагу   

Інші статті в цьому журналі
Плантатор
Плантатор
Плантатор
5
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ