Агрономія

«Вимпел» у технології вирощування ярого ячменю

«Вимпел» у технології вирощування ярого ячменю

Під час підготовки насіння ячменю ярого та деяких інших ярих культур до сівби дуже ефективним є застосовування стимулятора росту рослин «Вимпел-К». Для ячменю оптимальною є доза 300-500 г/т; вносити препарат можна разом із протруйниками, передбаченими технологією вирощування. Застосування «Вимпелу-К» дозволяє підвищити польову схожість порівняно з необробленим насінням до 15% (дані Харківського національного аграрного університету). Це відбувається завдяки збільшенню енергії проростання й сили росту проростка. При обробці насіння «Вимпелом-К» у дозі 300 г/т удалося підвищити силу росту на 6,7% (дані зважування 100 проростків в Інституті фізіології й генетики НААНУ).

 

Позитивний вплив препарату на рослину, закладений при обробці насіння, зберігається протягом усього вегетаційного періоду. Так, потужна коренева система робить рослину стійкою до несприятливих умов навколишнього середовища (високі температури, повітряна й ґрунтова посуха). Виживаність рослин при цьому збільшується на 10% (Інститут з рослин і генетики), що веде до підвищення врожайності на 2,6 ц/га (Івано-Франківський інститут АПВ).

 

Обробка “Вимпелом” вегетуючих рослин збільшує ефект застосування «Вимпелу-К» на насінні. Найефективнішою дія препарату є в ранні фази розвитку рослин при застосуванні разом з першими заходами захисту рослин у дозі не менш 500 г/га. “Вимпел” доцільно застосувати разом з гербіцидами у фазу повного кущіння. У цей період дія препарату проявляється стимулюванням процесів формування колосся (ІІІ етап органогенезу). Рослини, оброблені “Вимпелом”, краще захищені від впливу низьких температур і можуть витримати заморозки -3 -5 °С. Застосування препарату в баковій суміші з гербіцидом нівелює його фітотоксичну дія й швидше виводить рослину зі стресу, що проявляється інтенсивнішим нарощуванням листостеблової маси. Урожайність ячменю при обробці у фазі кущіння підвищується до 2,1 ц/га (Якимівська державна сортовипробувальна станція, Запорізька обл.).

 

Наступна фаза, коли використання стимулятора веде до росту врожайності, настає в період формування прапорцевого листка. Визначено, що при 50%-ому ураженні його поверхні втрати врожаю можуть досягати 13-34%. “Вимпел”, внесений по прапорцевому листку разом з фунгіцидами, зневоднює мікробні клітини, роблячи їх більш сприйнятливими до дії фунгіциду. Це дозволяє повністю використати фотосинтетичний потенціал прапорцевого листка, від роботи якого залежить 70% урожаю. Стимулююча дія самого “Вимпелу” виражається в підвищенні інтенсивності фотосинтезу, що веде до підвищення утворення продуктів асиміляції.

 

Дворазове застосування “Вимпелу” при обробці рослин (у фазу кущіння й у період формування прапорцевого листка) дає найбільший економічний ефект. Збільшення врожаю становить 8 ц/га (Харківський національний аграрний університет).

 

Таблиця. Дані випробування препаратів «Вимпел-К» и «Вимпел» на яровому ячмені

 

Місце проведення випробувань, рік

Культура

Фаза и доза обробки

Показник

Результат

Харківський національний аграрний університет, 2008

ячмінь

обробка насіння  300 г/т

схожість

+15,0% (контроль 77,7%)

Інститут фізіології рослин і генетики, 2003

ячмінь

обробка насіння  300 г/т

маса 100 проростків

+6,7% (контроль 10,1 г)

Інститут фізіології рослин і генетики, 2003

ячмінь

обробка насіння  300 г/т

густота стояння рослин

+8,5% (контроль 433 шт./м2)

Інститут фізіології рослин і генетики, 2003

ячмінь

обробка насіння  300 г/т

продуктивних колосків

+17,6% (контроль 357 шт./м2)

Інститут фізіології рослин і генетики, 2003

ячмінь

обробка насіння  300 г/т

виживаність рослин

+10,0% (контроль 79,0%)

Івано-Франківський ін-т АПВ, 2006

ячмінь

обробка насіння  300 г/т

урожайність

+2,6 ц/га (9,2%) 

Якимівська ДСВС, Запорізька обл., 2006

ячмінь

обробка у фазу кущіння 300 г/га

урожайність

+2,1 ц/га (4,5%)

Ізмаїльська дослідна станція ІЗГ, Одеська обл., 2005

ячмінь

обробка у фазу кущіння 300 г/га

урожайність

+1,8 ц/га (7,5%)

Харківський національний аграрний університет, 2008

ячмінь

обробка насіння 300 г/т + фаза кущіння 500 г/га

урожайність

+8,0 ц/га (28,3%)

 

Олександр Антонець, директор ТОВ «Бахмут-Агро», Артемівський р-н Донецької обл.

 

З препаратом «Вимпел» я маю справу вже п’ять років, і тому можу засвідчити його високу ефективність. Зокрема, минулого року, ще працюючи головним агрономом ТОВ «Восток-Агро», я застосовував «Вимпел-К» на ярому ячмені на площі 1500 га. Внесли його під час протруювання насіння, а потім ще в період вегетації разом із гербіцидами. А частину посіву – 30 га залишили як контроль. І коли вже збирали врожай, то різниця була очевидною: порівняно з контролем загальна середня врожайність культури збільшилася на 6,3 ц/га і становила 28,9 ц/га.

Тобто можна сміливо робити висновок, що застосування препарату «Вимпел» є виправданим, його дія ефективна, понесені на придбання затрати він цілком виправдовує. Тому й у нинішньому господарстві – «Бахмут-Агро» – ми теж плануємо застосовувати цей препарат. Маємо 3300 га озимої пшениці, на якій внесемо «Вимпел» в період весняної вегетації. Крім того, будемо його додавати під час протруювання насіння соняшнику.

 

Іван Титаренко, агроном ТОВ «Птахофабрика «Орловецька», Городищенський р-н Черкаської обл.

 

Минулого року ми застосовували препарат «Вимпел» на 750 ярого ячменю. Протруювали зерно перед сівбою у нормі 500 г/т. Порівняно з попереднім роком сходи одержали на диво дружні, і завдяки цьому мали доволі непоганий врожай. За нашими підрахунками, «Вимпел» забезпечив нам прибавку на рівні 4–5 ц/га: на контрольній ділянці ячмінь дав 28, а на решті посіву – 33 ц/га.

Цього року плануємо посіяти ячменю 540 га, все його насіння обробимо «Вимпелом»; крім того, цим препаратом оброблятимемо насіння кукурудзи, і трохи спробуємо соняшник. Залишимо контрольні ділянки і будемо визначати результативність.

 

 

журнал “The Ukrainian Farmer”, березень 2011 року 

  

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “The Ukrainian Farmer” та інтернет сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”. Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».  

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ