Техніка

Вчимось працювати ефективно на CLAAS Focus CAMP

Компанія «КЛААС Україна» в рамках програми польового навчання презентувала лінійку сучасної техніки, серед якої було представлено і нову серію комбайнів.

Польова подія CLAAS FOCUS CAMP Ukraine 2021 привернула увагу багатьох аграріїв нашої держави. Окрім менеджерів із продажів дилерів тут були присутні фермери з усіх куточків країни й навіть із за кордону. Усі учасники події дізналися багато нового про техніку CLAAS, пройшли навчання й спробували попрацювати за кермом кожної з представлених тут машин. Практичні заняття проходили з 14 по 31 липня безпосередньо на полях господарства «Терезине» під час збирання колосових зернових.

На 10 станціях працювали трактори, зернозбиральні комбайни, тюкові й рулонні прес-підбирачі, телескопічний навантажувач, а також окремо демонстрували роботу систем телематики.

Комбайни були представлені клавішною моделлю LEXION 6800 з новою системою обмолоту APS 700 і жаткою VARIO 9,3 м, гібридною моделлю LEXION 7700 зі стрічковою жаткою 10,8 м, а також уперше в Україні було представлено комбайн із нової лінійки зернозбиральних комбайнів TRION 730 потужністю 400 к. с. У машині надзвичайно вдало поєднали барабанну систему обмолоту APS й однороторну систему сепарації з комплексом очищення JET STREAM. Цю машину агрегатували із жаткою MAXFLEX завширшки 7,7 м, яка здатна працювати на зернових колосових і бобових культурах. Усі учасники заходу могли попрацювати на кожній із цих машин і відчути зручність роботи із системою CEMOS AUTOMATIC, а також порівняти його з роботою на комбайні в ручному режимі.

Тюковий прес CLAAS QUADRANT 5300

Оскільки збирання виконували для господарства «Терезине», що має великий тваринницький підрозділ, потрібно було якісно зібрати солому. За комбайнами вона складалась у валок, після чого в поле заходили трактори з прес-підбирачами. Перша ланка складалась із трактора ARION 640 з рулонним підбирачем зі змінною камерою пресування VARIANT 480 RC з подрібнювачем. Друга ланка — з трактора AXION 950 в агрегаті з тюковим пресом QUADRANT 5300, продуктивність якого перевищує 40 т/год.

Тюки штабелювали й завантажували на платформу телескопічним навантажувачем SCORPION 741 з вильотом стріли 7 м і вантажністю 4,1 т. Учасники змогли реально оцінити ефективність роботи гідравліки продуктивністю 160 л/хв, маневровість машини, одночасну роботу зі стрілою й кареткою. Практика показала, що 5 хв було достатньо, щоб базово оволодіти знаннями завантаження тюків на транспортний засіб.

Після збирання соломи для лущення стерні запускали дискову борону з трактором AXION 850. Одразу після цього виконували глибоке розпушення на 45 см за допомогою глибокорозпушувача, що працював із флагманом тракторної лінійки — XERION 5000.

На завершення учасникам надавалась можливість оцінити роботу всіх машин на станції телематики. Усю інформацію про роботу техніки демонстрували онлайн у системі CLAAS TELEMATICS — від витрат пального до врожайності й продуктивності інших операцій. Система дозволяє оперативно отримувати інформацію про всі основні параметри роботи парку машин, контролювати їх місце перебування.

Едуард Пасічник

Едуард Пасічник, ФГ «Рівне-Колос»

— Подія дуже сподобалась — особисто для себе я побачив багато нового і цікавого. Я абсолютно не жалкую, що лишив власне господарство на кілька днів у період жнив — тут я отримав значно більше. Тепер я особисто розумію, як працює техніка CLAAS, що вона може і чим відрізняється від машин інших виробників. Це дасть змогу ухвалювати більш виважені рішення під час оновлення власного парку.

Віталій Бортун

Віталій Бортун, керівник відділів ринків збуту і продукт-менеджменту CLAAS Україна

— З нашого досвіду на сьогодні найбільші труднощі під час збирання спостерігаються саме з налаштуваннями комбайнів. Це стало особливо помітно, коли кваліфіковані кадри почали активно виїздити за кордон. Тому одна з тем, на яку акцентують на FOCUS CAMP, це застосування систем автоматизації в зернозбиральних комбайнах. Кожна з представлених машин обладнана системою CEMOS AUTOMATIC. Сюди входить круїз-пілот, автоматичне налаштування обмолоту, сепарації й очищення, а також контролю потоку рослинної маси. Усе це убезпечує оператора і власника техніки від простоїв і забивання, а також допомагає правильно завантажувати комбайн і отримувати зерно високої якості з мінімальними втратами. Система реалізована таким чином, щоб не замінити повністю оператора, а допомагати йому ухвалювати правильні рішення й одночасно навчати його працювати. Оператор менше залучений у процесі налаштування, але він за цим спостерігає, і в результаті з часом починає розуміти взаємозв’язки й стає досвідченим фахівцем. Цьому суттєво допомагає система CEMOS DIALOG, яка дозволяє спілкуватись із комбайном через бортовий комп’ютер. Наприклад, оператор бачить, що з’явились втрати за решетами. Він обирає потрібний пункт меню, і машина пропонуватиме змінити певні налаштування, щоб уникнути цих втрат. Відповідно, в оператора буде відкладатись у пам’яті, які налаштування треба змінювати для зменшення втрат, поліпшення якості або чистоти зерна.

Прем’єра нового комбайна

На заході FOCUS CAMP було продемонстровано нову модель комбайна TRION, який замінить серію TUCANO. Машина поєднує найліпші рішення з попередньої генерації комбайнів LEXION 600-ї і 700-ї серій. Вона відрізняється від інших насамперед універсальністю — замовник може комплектувати комбайн будь-якими системами й опціями, а за бажанням може взагалі відмовитись від усіх надбудов й отримати найпростіший і недорогий варіант.

Учасникам FOCUS CAMP демонстрували модель TRION 730, яка поєднує систему барабанного обмолоту APS (складається з прискорюючого барабана 450 мм, молотильного барабана 600 мм і відбійного бітера 450 мм). Система сепарації — однроторна. На цій машині особливо акцентуватимуть через її високу продуктивність й універсальність.

Підготовка до випуску моделі TRION тривала досить довго. Було опитано велику кількість фермерів, щоб з’ясувати реальні вимоги до зернозбиральних комбайнів. Результатом стало виділення трьох основних пріоритетів: надійність, продуктивність і паливна економічність. Усі ці моменти втілено в новій моделі. Крім того, машина може оснащуватись повним комплектом систем автоматизації CEMOS AUTOMATIC. Ще одна ідея, яку втілено в новій моделі, це максимальна адаптація комбайна до вимог і потреб покупця. Тобто можна замовити абсолютно просту і недорогу машину, а можна дооснащувати її різними системами допомоги й автоматизації до рівня сучасних моделей LEXION. Виробник навіть не пропонує варіантів комплектацій на кшталт Basic, Advanced і Professional — усі компоненти комбайна обирає покупець відповідно до власних потреб.

Прикладом гнучкості комплектації є варіанти оновленої системи обмолоту APS. У «класичній» версії виробник пропонує вхідне підбарабання, основне суцільне підбарабання, відбійний бітер, клавішний соломотряс або ж роторну систему сепарації. Однак для більшої ефективності обмолоту пропонується адаптивна комплектація із сегментованим основним підбарабанням. Тут можна міняти вхідне підбарабання, а також вставний сегмент основного підбарабання (становить 60% основного підбарабання). Це дасть змогу покращувати умови обмолоту кукурудзи й бобових культур, і таким чином комбайн перестає відрізнятись від роторних комбайнів.

Зернозбиральний комбайн CLAAS TRION

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ