Овочі-Ягоди-Сад

Якісне мінеральне живлення плодових насаджень пливає на врожайність та якісні характеристики плодів

Ваш сад полюбить Fertiplant

Ваш сад полюбить Fertiplant

Якісне мінеральне живлення плодових насаджень – один із найважливіших інструментів, що впливає на врожайність та якісні характеристики плодів

Зрошення не є предметом розкоші, а необхідним елементом вирощування плодоовочевої продукції. Одним із найрозвиненіших методів є краплинне зрошення – сучасний, ресурсоощадний та екологічний метод подачі води, із засобами захисту рослин та добривами (фертигація).

Безперечно, такий прийом внесення добрив як фертигація, має низку переваг при живленні плодових культур. Контрольований і незалежний від погодних умов метод подачі води з добривом, забезпечує мобільність, гнучкість і комфорт під час вирощування. Завдяки фертигації, ми можемо подати поживні елементи в різній концентрації, низькими дозами, що забезпечує кращу адсорбцію їх рослинами, безпосередньо в зоні поглинання, не «підгодовуючи» бур’янів.  Економія ресурсів виражається в самих добривах, затраті часу, робочої енергії, як порівняти з традиційним способом внесення.

Важливим чинником є підбір добрива для наших плодових культур. На сьогодні, ринок перенасичений широкою палітрою добрив різної якості, класності та місцем виробництва, але як обрати найефективніше? Для себе можна визначити традиційні мінеральні добрива та спеціалізовані. Слід зазначити, що найефективнішими, на сьогодні, є спеціалізовані комплексні добрива з набором макро- та мікроелементів. Однак і тут не все просто. Щоб не наразитися на проблему розчинності та забивання емітерів поливних систем а також на засвоєнням елементів за фертигації плодових, добрива повинні мати такі характеристики: повністю розчинятися у воді або маюти найвищу здатність до розчинення, мати високий уміст потрібних елементів живлення, відповідно до заявлених характеристик заводу-виробника, та в правильному співвідношенні; мати можливість змішування в бакових сумішах, мати слабо кислу реакцію робочого розчину, що сприятиме кращому засвоєнню елементів живлення; мати низьку електропровідність – особливо це важливо при фертигації – й містити в собі повністю хелатовані катіони металів, що дозволяє поживним речовинам бути доступними для рослини. Саме такі, високоефективні добрива пропонує Компанія «Уніфер».

На ріст і розвиток плодових культур найефективніше впливають збалансована кількість азоту, фосфору, калію та мікроелементів. FERTIPLANT Universal (20-20-20) – це повністю збалансоване, водорозчинне комплексне добриво, у складі якого міститься аж три різні форми азоту, що забезпечує пролонговану дію цього елементу й макроелементи фосфору і калію у співвідношенні 1:1:1. Додатково продукт містить мікроелементи, де метали повністю  хелатовані EDTA. Оптимальне забезпечення саду елементами живлення потрібне завжди: для підтримання плодових насаджень у стані високої продуктивності старої плодової деревини та наростання нової, зав’язування та зменшення обсипання плодів у період формування врожаю, диференціації бруньок і закладання майбутнього врожаю. Саме тому ми рекомендуємо підходити до застосування комплексно з усіх флангів живлення, всього за одне внесення.

Живлення плодових культур фосфором пришвидшує їх  плодоношення, стимулює процес запліднення, формування та достигання плодів, тканин пагонів, що має велике значення для підвищення їх морозостійкості. FERTIPLANT Kombi P (8-56-10) є яскравим представником нашої лінійки – найбільш концентроване комплексние фосфорне добриво на ринку, у якому фосфор перебуває у формі легкодоступного фосфату. Брак фосфору в живленні плодових культур затримує ріст і галуження коренів і пагонів, тому вони утворюються товстими. Листки дрібні тьмяно-синьо-зеленого кольору з пурпуровим і бронзовим відтінком, восени передчасно опадають, навесні затримується брунькування. На листках у смородини чорної з’являються бурі тьмяні бронзові плями, рослини погано цвітуть, слабко зав’язуються плоди, які сильно обсипаються. Плоди мають інтенсивне забарвлення із зеленкуватим відтінком, погано достигають та у них утворюється досить багато кислот, до того ж м’якоть плодів кісточкових м’який.

Калій, як ми всі знаємо, підвищує стійкість рослин до зневоднення тканин, несприятливих чинників зовнішнього природного середовища – посухи низьких температур, грибних хвороб і покращує смакові й ароматні властивості рослин. Яскравим представником серед вгамовувачів дефіциту калію є FERTIPLANT Kombi K (6-5-46), адже за браку цього елемента спостерігається так званий крайовий «опік» листка (від країв листової пластини до середини). У черешні, вишні, персика і сливи, крім цього виявляють хлороз тканин між жилками, крапчастість, іноді краї листків скручуються всередину. Яблука достигають нерівномірно. М’якуш плодів має кислий смак і дерев’янистий присмак. Рекомендується використовувати в другій половині вегетації, особливо у живленні кісточкових культур.

Напевно одним із найважливіших елементів у живленні плодових культур є кальцій. Саме він сприяє росту коренів, зокрема найдрібніших їх розгалужень, і наростанню кореневих волосків. Також він позитивно впливає на лежкість і транспортабельність плодів. Унікальним представником кальцієвмісного комплексного добрива є FERTIPLANT Ca Plus (15-10-14+12 CaO), який має бути доданий у кожну систему живлення, якщо перед фермером стоїть завдання отримати високоякісну продукцію. Особливо гострий дефіцит його виявляється на кислих ґрунтах легкого гранулометричного складу. Крім того, велика кількість кальцію може вимиватися з парового утримання ґрунту в саду. Тому в садах може бракувати кальцію для живлення рослин, що виявляється в погіршенні якості (лежкості) плодів, хоча зовні на рослинах ця нестача не позначається. За великого дефіциту кальцію в яблуні відмирають точки росту й верхівки пагонів, спостерігається «опік» і закручування листків вгору (насамперед верхніх). Рекомендовано до застосування в другій половині вегетації плодових культур.

Повний спектр макро- та мікроелементів, особливо магнію та сірки містить у собі добриво FERTIPLANT Vegetable (12-5-24). Магній – основний структурний елемент хлорофілу, забезпечує активне засвоєння ФАР і відповідає за зелене забарвлення листкової пластинки. Впливає на плодоутворення, достигання та якість плодів. Найчастіше його дефіцит у живленні плодових рослин спостерігається на дерново – підзолистих кислих ґрунтах легкого гранулометричного складу. Міжжилковий хлороз у вигляді яскравих світло зелених смуг спостерігається за дефіциту магнію.

Добрива FERTIPLANT, це :

  • комплексний набір елементів живлення;
  • технологія ультратонкого помелу, що забезпечує якнайшвидше розчинення у воді, не утворюючи зайвий осад;
  • не є токсичним у правильній концентрації й не містить заборонених речовин;
  • унікальне двошарове вакуумне  упакування, яке забезпечує тривале зберігання добрива, без втрати його характеристик, заявлених заводом-виробником;
  • гарантія німецької якості нашого продукту для вашого майбутнього врожаю від Unifer.

Професійні агрономічні консультації та сервісний центр в Україні
ТОВ «Уніфер»:

Херсонська обл., 74800, м. Каховка, вул. Мелітопольська, 17-Б
Тел.: (05536) 2-71-31, 2-71-32
е-mail: [email protected]
Телефон гарячої лінії FFERTIPLANT 24/7 +38 (050)-396-16-22

www.facebook.com/UniferCompany
www.instagram.com/unifer_ua

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ