Овочі-Ягоди-Сад

На варті здоров’я саду, або як отримувати високі врожаї плодових культур

На варті здоров’я саду, або як отримувати високі врожаї плодових культур

Виробник оригінальних українських засобів захисту рослин і мікродобрив Ukravit уже багато років є надійним партнером вітчизняних садівників: адже препарати та супутні сервіси компанії дозволяють закрити практично будь-яку потребу господарств як в активний сезон, так і в міжсезоння

Початок агросезону-2023 компанія Ukravit традиційно розпочала з низки семінарів по всій Україні. Й окрему увагу приділила захисту та живленню садів.

На сьогодні семінари, присвячені вирощуванню садових культур, відбулися у Вінниці та Умані — на базі Уманського національного університету садівництва. Фахівці компанії презентують ключовим садовим господарствам регіонів як продукти для усунення конкретних проблем, так і комплексні рішення, спрямовані на оптимізацію вирощування плодово-ягідних і кісточкових культур.

В цьому матеріалі журнал «Садівництво по-українськи» розповідає про розвиток садівничого напряму компанії.

У ФОКУСІ — ПОТРЕБИ КЛІЄНТА

В’ячеслав Поліщук

Не так давно садовий напрям компанії очолив В’ячеслав Поліщук — науковий консультант із супроводу садівників з 10-річним агрономічним досвідом роботи у цій сфері. Фахівець відзначає науково обґрунтований підхід Ukravit до розробки продуктів і клієнтоорієнтований сервіс.

«За понад 23 роки роботи на українському ринку препарати виробництва Ukravit зарекомендували себе, в першу чергу, завдяки високій якості. Сьогодні продуктовий портфель компанії становить понад 170 препаратів, в тому числі продукти для захисту та живлення садових культур. Це досягається завдяки власному сучасному виробництву та потужній науковій складовій, і в поєднанні з постійною роботою агрономів-консультантів у регіонах дозволяє дати аграріям саме ті рішення, яких вони потребують», — зазначає В’ячеслав.

Щоб бути ближче до клієнта та максимально задовольняти його потреби, з 2019 року Ukravit вийшла на прямі продажі. Відсутність посередників в особі дистриб’юторів допомагає забезпечити однакову — чесну ціну для всіх агровиробників. Сьогодні до послуг садових й інших аграрних господарств 19 торговельних представництв по всій Україні. В комплексі з розгалуженою мережею регіональних складів і розвиненою логістикою це дозволяє максимально швидко доставляти аграріям потрібні продукти й надавати необхідні сервіси.

Крім того, агровиробники можуть скористатися агробіологічним сервісом, який надає власний R&D центр компанії Ukravit Institute, а також отримати кредитні кошти на придбання виробничих ресурсів за партнерськими програмами з державними банками України.

ВЕГЕТАЦІЯ БЕЗ ХВОРОБ

Асортимент для захисту саду від хвороб виробництва Ukravit — це широкий спектр фунгіцидів, що контролюють поширені хвороби кісточкових і зерняткових культур упродовж всієї вегетації. Для перших обробок компанія пропонує застосовувати контактні препарати на основі міді. Зокрема, фунгіцид Гарт (гідроксид міді, 770 г/кг) характеризується високим умістом міді та невеликою нормою внесення — від 1,5–3,0 кг/га. Він застосовується здебільшого профілактично проти широкого спектра грибних і бактеріальних хвороб — парші, раку, моніліозу, клястероспоріозу, кокомікозу, бактеріального опіку, кучерявості листя персика та мілдью.

Прогресивнішим мідьвмісним препаратом у портфелі компанії є Віоліс (хлорокис міді, 350 г/л). Завдяки зручній препаративній формі він не утворює пилу і є ефективним та технологічним у застосуванні. Фунгіцид має потужну протигрибкову й антибактеріальну дію і надійно захищає насадження від комплексу хвороб.

Надалі профілактично або за перших ознак про яву хвороб проти борошнистої роси В’ячеслав Поліщук рекомендує застосовувати фунгіцид Інферно (сірка, 800 г/кг) (побічна дія — кліщі). Якщо плодові культури потерпають від парші, борошнистої роси та бурої плямистості — провести обробку комбінованим системним препаратом Джек Пот (пенконазол, 100 г/л + дифеноконазол, 200 г/л). Надійний захист від парші та плямистостей на листковому апараті плодо вих культур забезпечить системний фунгіцид Самшит (крезоксим-метил,100 г/л + дифеноконазол, 200 г/л), а проти комплексу хвороб навіть за низьких температур гарантовано ефективно спрацює Страж (ципродиніл, 500 г/л).

Чільне місце в системах захисту садів посідає універсальний фунгіцид Феномен (каптан, 780 г/кг + флутриафол, 20 г/кг): адже крім ефективного контролю поширених хвороб плодових він завдяки багатовекторному механізму дії запобігає ризику виникнення у патогенів резистентності та сприяє кращій лежкості плодів у подальшому.

Всі зазначені вище препарати за потреби можна комбінувати в бакових сумішах з іншими пестицидами й агрохімікатами. Однак попередньо варто провести тест на сумісність, попереджає В’ячеслав.

ЕФЕКТИВНЕ ЗНИЩЕННЯ ШКІДНИКІВ

Важливою складовою для отримання щедрих урожаїв плодових культур є контроль шкідників. Для знищення весняних шкідників — брунькового довгоносика, квіткоїда, казарки, букарки, попелиць та інших — Ukravit пропонує такі препарати, як Антигусінь (лямбда-цигалотрин, 50 г/л), Антикліщ Макс (піріміфос-метил, 200 г/л + піридабен, 150 г/л + ацетаміприд, 50 г/л), Антиколорад Макс (імідаклоприд, 300 г/л + лямбда-цигалотрин, 100 г/л), Димевіт (диметоат, 400 г/л), Хлорпірівіт-агро (хлорпірифос, 500 г/л + циперметрин, 50 г/л).

Для контролю в період цвітіння оленки волохатої та квіткоїда у продуктовому портфелі компанії є системні препарати контактно-шлункової дії Лювітор (тіаклоприд, 240 г/л) та АЦ Люкс (ацетаміприд, 200 г/кг). Проти яблуневої плодожерки першого покоління — Колібріс (тіаклоприд, 280 г/л + новалурон, 120 г/л), Лювітор, АЦ Люкс. А впоратись із другим поколінням плодожерки та іншими лускокрилими видами, а також із вишневою мухою допоможе новітній інсектицид Туріл (емамектин бензоат, 100 г/кг).

«Туріл має низьку норму внесення — 250 г/га, а також характеризується надзвичайно коротким періодом очікування від обробки до збирання врожаю та низькою вартістю гектарної обробки, порівнюючи з аналогічними продуктами», — пояснює В’ячеслав Поліщук.

Крім того, нещодавно компанія вивела на ринок інноваційний інсекто-акарицид Ескаліп (абамектин, 30 г/л + спіродиклофен, 200 г/л), який не має аналогів. Препарат забезпечує знищення всіх фаз розвитку кліщів на зерняткових і кісточкових культурах, а також може застосовуватись проти мікрокліща Шлехтендаля та листоблішки. До того ж композиція діючих речовин із різних хімічних груп мінімізує ризик виникнення у шкідників резистентності.

ДОСТУПНЕ ЖИВЛЕННЯ

Для отримання щедрого врожаю плодових культур важливим є збалансоване живлення. Для цього компанія має лінійку мікродобрив Авангард, які вже не один рік застосовують у своїх садах садівники по всій Україні.

Завдяки позакореневим обробкам у критичні фенофази розвитку можливо своєчасно скорегувати живлення плодових та інших культур і забезпечити їм повноцінну збалансовану мінеральну поживу, оперативно поповнити дефіцити окремих елементів, підвищити стійкість культур до хвороб і стресів і в підсумку — поліпшити якість і товарність урожаю.

А щоб культури отримали максимум захисту та живлення, фахівці компанії рекомендують додавати до робочого розчину ЗЗР та МКД органо-силіконовий ад’ювант Інгрес (поліалкіленоксид модифікований гептаметилтрисилоксан). Він збільшує площину покриття культур робочим розчином, покращує його проникність і стійкість до опадів, що особливо актуально за несприятливих погодних умов.

НАУКОВА СКЛАДОВА

Сергій Сальніков

Уже п’ятий рік поспіль агрохолдинги, середні та невеликі господарства по всій Україні користуються широким спектром агробіологічних послуг від Ukravit Institute («Інститут здоров’я рослин»). За науково-консультаційний супровід у компанії відповідає Сергій Сальніков, керівник сервісно-технологічного відділу.

«Ми супроводжуємо аграрія на всіх етапах вирощування врожаю. Це як планові дослідження для формування системи живлення та захисту, так і дослідження, що проводять у разі виникнення несподіваних проблем — зміни кольору, зниження тургору рослин, аномальні утворення тощо», — зазначає пан Сергій.

Початково вирощування садових культур потребує дослідження виробничих ресурсів. Тож садівники відбирають у господарствах зразки й надсилають в Інститут, щоб за результатами отримати практичні рекомендації, які допоможуть у роботі.

«Наприклад, аграрій хотів закласти грушевий сад, а після проведення досліджень виявилось, що ця культура там або не може рости взагалі, або буде вирощуватись неефективно. Так само може статися і з ягідними культурами, де важливий рівень pH, співвідношення кальцію та магнію в ґрунті, інші нюанси. Важливо провести комплексне дослідження, щоб зрозуміти, в якому напрямі аграрію рухатись далі. Ділянку ми змінити не можемо, але ж можемо покращити показники ґрунту», — пояснює Сергій Сальніков.

Крім того, дуже важливе дослідження, зазначає фахівець, — виявлення в ґрунті чи рослині вмісту залишкових кількостей пестицидів або важких металів.

Також Ukravit Institute допомагає впевнитись, що придбані господарством засоби захисту рослин і добрива не є фальсифікатом: вчені здатні виявляти й ідентифікувати в пестицидах понад 120 діючих речовин. За даними досліджень, кожен десятий зразок добрив і кожен третій зразок пестицидів, що перевіряються, не відповідає заявленим показникам. Якщо в зразку є брак заявлених діючих речовин або вони відсутні — це економічні втрати для аграрія, а якщо заявлена речовина замінена на іншу — це може призвести навіть до втрати врожаю.

Упродовж вегетації фахівець рекомендує дослідити рослинний матеріал, щоб, скорегувати живлення, та воду — для якісного поливу та застосування коректорів води для ефективності робочих сумішей. Дослідження рослинного матеріалу на фітопатологічні показники дозволяють обрати оптимальні діючі речовини для контролю виявлених хвороб.

Крім того, фахівці інституту на основі результатів досліджень допомагають клієнтам корегувати мінеральне живлення та внесення ЗЗР.

«До нас звернувся представник господарства з проблемою гіркої ямчастості на яблуках. Ми почали працювати комплексно — спочатку перевірили плоди, визначили брак бору та надлишок кальцію, потім дослідили ґрунт і виявили лужні показники рН, що призвели до блокування бору і, як наслідок, до погіршення якості врожаю», — наводить приклад одного з господарств на Хмельниччині Сергій Сальніков.

Господарства, які реалізують свою продукцію за кордон, часто замовляють в Інституті дослідження під час та після збирання врожаю, щоб визначитись, що закладати у холодильник під експорт, а що відправляти на переробку. Під час зберігання також проводять окреме дослідження на залишкові кількості пестицидів, вміст елементів живлення, важких металів та мікотоксинів. Після проведення досліджень садівникам надають рекомендації, за потреби — документи, що підтверджують якість вирощеної продукції. Результати досліджень Ukravit Institute визнають за кордоном, оскільки він має міжнародну акредитацію ISO/IEC 17025.

Сьогодні продуктами та послугами компанії користуються не лише українські садівники, а й агровиробники Грузії, Молдови, Вірменії, Ефіопії та Узбекистану. І Ukravit докладає максимум зусиль, щоб задовольнити потреби клієнта з огляду на регіональну специфіку вирощування культур та сучасні тенденції.

Дмитро Громов

Поділитись:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ