Агрономія

Незабаром на ринку з’являться нові гібриди кукурудзи та соняшнику компанії «Лімагрейн»

В очікуванні «зірки»

Незабаром на ринку з’являться нові гібриди кукурудзи та соняшнику, що мають підвищену стійкість до стресових чинників.

Отримувати високі врожаї нині аграріям стає дедалі важче — окрім погодних чинників, кліматичних змін на культуру посилено «тиснуть» шкідники, небезпечні хвороби, які здебільшого адаптувалися до наявних засобів захисту. Тож селекційні компанії, створюючи нові гібриди, працюють не лише над потенціалом урожайності, а й над високою стійкістю до різноманітних стресових чинників. Саме таким характеристикам відповідають нові гібриди соняшнику та кукурудзи компанії «Лімагрейн». Про них нам розповіли продукт-менеджери компанії «Лімагрейн Україна» Володимир Кузьмич і Денис Каназірський на Агроплатформі, яка нещодавно відбулася на базі ПП «Крячківка-Агро-Плюс» на Полтавщині.

Володимир Кузьмич

Розповідь про новинки кукурудзяного портфоліо пан Володимир розпочав із гібрида зубоподібного типу ЛГ31388 ФАО 360. Вирізняється він високою стійкістю до посушливих умов, відтак селекціонери рекомендують його для південного Лісостепу та Степу України. Характерною особливості ЛГ31388 є доволі ранній як для середньостиглої групи період цвітіння, що позитивно впливає на результати запилення та формування качана. Сам качан закладає 18–20 рядів зернин і вирівняний по величині.

«З погляду агрономічних характеристик цей гібрид має високу стійкість до хвороб — пухирчастої сажки, летючої сажки, фузаріозу. Це велика проблема для посівів кукурудзи, особливо тих, які вирощують у монокультурі. Відтак ЛГ31388 придатний і для таких посівів, — зазначає Володимир Кузьмич. — Гібрид прекрасно себе показав за інтенсивних і середньо інтенсивних технологій, де здатний розкрити свій високий потенціал урожайності 15–17 т/га, що підтверджено дослідами, проведеними в Україні. У посушливих умовах, звісно, врожайність буде нижчою, але враховуючи, що цей гібрид належить до лінійки Hydraneo®, зниження врожайності буде не таким відчутним, як на гібридах, що не пройшли випробування за цією технологією».

Наступна новинка — дуже популярний у країнах західної Європи ЛГ31272 ФАО 270. Цей високоврожайний гібрид також прекрасно зарекомендував себе в посушливих умовах і, незважаючи на те, що він кременисто-зубоподібного типу, має чудову вологовіддачу. Щодо агрономічних характеристик, то варто зазначити його високу толерантність до летючої сажки, пухирчастої сажки, гельмінтоспоріозу і фузаріозу качана, які є особливою загрозою для європейських країн. Також гібрид має високу початкову енергію росту, що є важливим елементом у таких екстремальних умовах України.

Стабільністю та стійкістю до поширених на кукурудзі хвороб — пухирчастої, летючої сажки вирізняється гібрид ЛГ31284. «Я впевнено можу порекомендувати вирощувати цей гібрид у монокультурі — в дослідах він показав чудові результати. ЛГ31284 досить пластичний до континентальних посушливих умов України, він, я впевнений, себе зарекомендує відмінно. Зокрема, гібрид доволі пластичний до зміни густоти. Наприклад, на тих дослідах, де цього стресового року посіяли його зі зменшеною густотою 50–65 тис. насінин/га — результат кращий, і це можна сказати й по інших новинках», — зазначає Володимир Кузьмич.

Для умов зрошення компанія «Лімагрейн» пропонує новинку ЛГ 31415 ФАО 400 інтенсивного напряму використання. Це зубоподібний гібрид, що має стабільно високі результати врожайності, дуже добру стійкість до основних хвороб, стабільний у посушливих умовах.

Завершує лінійку новинок кукурудзи «Лімагрейн» гібрид силосного напряму, на появу якого довго чекали аграрії й мої колеги, — ЛГ  31479 ФАО 440. Середньопізній гібрид зубоподібного типу зерна, має яскраво виражений стейгрін ефект і чудові агрономічні характеристики, а найголовніше — ви отримаєте високий урожай високоякісного силосу з високою перетравністю (DINAG).

Змінні норми висіву

Два роки тому компанія «Лімагрейн» упровадила в Україні нову технологію висіву кукурудзи Agrility Density, яка передбачає застосування змінних норм висіву. На основі досліджень щодо реакції кожного гібрида кукурудзи селекції «Лімагрейн» на зміну густоти сівби та вивчення ділянок поля з різним потенціалом урожайності програма визначає оптимальні норми висіву для кожної зони поля. Завантажена на комп’ютер трактора з GPS-з’єднанням, програма керує сівалкою, що може сіяти зі змінними нормами.

«Це наше майбутнє, — зазначає Володимир Кузьмич, — адже генетика вже досягає певного максимуму. Тому саме застосовуючи такі елементи технології, ми можемо досягати вищої врожайності. Завдяки змінним нормам висіву оптимізується розміщення рослини на полі, вона здатна розкрити свій потенціал і максимально використати надані їй ресурси. Наприклад, позаторік на виробничому досліді на 30 га прибавка врожайності становила +5%. Можна порахувати, яка вигода буде на великих площах. До того ж не потрібно вносити більшу кількість добрив. Неподалік від цього агроцентру «Лімагрейн» закладено виробничий дослід зі змінними густотами гібридів ЛГ31377 і ЛГ31388 з густиною до 90 тис. насінин/га. Восени порахуємо результат. Візуально видно, що зменшення густоти на 10 тис. насінин від звичної будуть у виграші цьогоріч».

Загалом, за словами Володимира Кузьмича, в Україні є тенденція до зниження густоти висіву кукурудзи. Відтак продукт-менеджер радить висівати новинку ЛГ 31388 з густотою не більше як 75 тис. насінин/га на момент збирання в умовах достатнього зволоження, для Півдня — 45–55 тис. насінин/га. ЛГ 31284 толерантніший до загущення — його можна сіяти з густотою 80–85 тис. насінин/га. Натомість ЛГ 30315 не можна загущувати в жодному разі — максимум 80 тис. насінин/га і за умови достатнього зволоження.

Денис Каназірський

Про Соняшникові новинки нам розповів продукт-менеджер із розвитку гібридів соняшнику Денис Каназірський

Лінійка гібридів соняшнику «Лімагрейн», стійких до гербіциду Express компанії FMC, цього року поповнилася середньораннім гібридом ЛГ50609 SX. Його визначальною характеристикою є  стійкість до вовчку раси A-G та висока толерантність до наступних, агресивніших, ніж G рас (програма OR-X). Окрім того, гібрид ще й стійкий до нових рас несправжньої борошнистої роси. Відтак ЛГ50609 SХ можна впевнено вирощувати в зонах поширення нових рас вовчку, де він показуватиме стабільну врожайність.

Також цього року в лінійку південних гібридів увійшла ще одна топова новинка ЛГ50480. Його ми довго очікували, це ранній посухостійкий і пластичний продукт під класичну технологію. Гібрид нової генетики з повним пакетом стійкості до нових рас несправжньої борошнистої роси, максимальною посухостійкістю, стійкістю до рас «А-G+» та продуктивністю в стресових умовах Півдня. Гібрид рекомендований для умов Степу та південної частини Лісостепу України, де протягом кількох років випробувань показав чудові результати врожайності.

Натомість для зон Лісостепу і Полісся та півночі Степу України компанія «Лімагрейн» пропонує новий середньоранній дуже потужний гібрид під класичну технологію ЛГ50510 із високим потенціалом урожайності та добрим виходом олії. Крім високої толерантності до більшості хвороб гібрид також стійкий до вовчку рас A-G і нових рас несправжньої борошнистої роси. «Цей гібрид має високу толерантність до склеротинії, фомозу, фомопсису, що особливо важливо для цієї зони, особливо там, де соняшник вирощують у монокультурі та в сівозміні де, є багато ріпаку і соняшнику. У цій зоні він легко потрапить у першу п’ятірку найкращих гібридів, бо чудово показує себе в інтенсивних умовах і має добру посухостійкість», — прогнозує Денис Каназірський.

У групі гібридів Сlearfield® Plus також є поповнення — середньоранній ЛГ50521 КЛП, рекомендований в інтенсивні господарства Степу та Лісостепу України. Це пластичний посухостійкий гібрид із високим потенціалом урожайності, стійкий до вовчку рас А-G, толерантний до основних хвороб.

Для високоолеїнового сегмента компанія «Лімагрейн» пропонує новий класичний гібрид ЛГ50300. З огляду на його посухостійкість, стійкість до вовчку рас «А–G+» та основних хвороб гібрид можна вирощувати в зоні Степу і південній частині Лісостепу Украї ни. Гібрид продемонстрував відмінні результати врожайності у своїй ранній групі стиглості.

Інший високоолеїновий гібрид — ЛГ50797 КЛП призначений для виробничої системи Сlearfield® Plus та рекомендований для Лісостепу та півночі Степу України. Він легко витримує посушливі умови, має стабільно високий результат урожайності в інтенсивних умовах і високий вихід олії. Стійкий до вовчку рас А–G та основних хвороб.

Насамкінець Денис Каназірський заінтригував появою ще однієї новинки: «Наступного року ми очікуємо новий гібрид під Експрестехнологію у  середньоранній групі стиглості для Центральної та Північно-Західної частини України з високим потенціалом урожайності та чудовими агрономічними показниками, найголовніше — матиме високу посухостійкість. Він буде на рівні класичного гібрида ЛГ5478, але для експрес-технології. Тож чекаємо на ще одну „зірку”».

Андрій Сімонов, засновник і генеральний директор ПП «Крячківка плюс» і ТОВ «Крячківка агро» (Полтавська обл.)

— Наше господарство має доволі довгу історію, але активно ми почали нарощувати потужності з 2014 року — збільшили земельний банк до 4 тис. гектарів, оновили парк техніки, впроваджуємо новітні технології. Окрім рослинництва маємо органічне ягідництво — отримали сертифікат «Органік стандарт», а також садівництво.

У товарному виробництві вирощуємо традиційні культури — соняшник, кукурудзу, пшеницю. Співпрацюємо з компаніями — лідерами на аграрному ринку, зокрема й «Лімагрейн». Ми активно впроваджуємо нові розробки, зокрема і в точному землеробстві, маємо демоділянки, дослідні поля. Але кожне рішення, кожна новація — гібрид, добриво, ЗЗР тощо проходить мінімум дворічне випробування. Дуже нам у цьому допомагає розташування агроцентру «Лімагрейн» на нашій землі, який містить демоділянки та товарні дослідні поля. Тут випробовують нові гібриди у виробничих умовах, експериментують із диференційованими нормами висіву тощо. Співпраця з «Лімагрейн» взаємовигідна: за результатами досліджень усе найкраще ми впроваджуємо на свої поля, а компанія обирає найкращі рішення для нашого регіону. Наприклад, торік ми вирощували в товарних посівах гібрид кукурудзи Адевей і отримали в середньому понад 8,5 т/га. Нині компанія заклала для випробування нові гібриди соняшнику та кукурудзи, ми бачимо, що вони добре себе показують за складних цьогорічних умов — холодної весни, браку вологи. Немає нарікань і щодо стійкості до хвороб. Цього року також проводили дослідження зі змінної норми висіву, але остаточний висновок — тільки після збирання.

Людмила Морозова

lgseeds.com.ua

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ