Тваринництво

Уведення в раціон свиней спеціальних кормових добавок запобігає поведінковим розладам

Упоратися зі стресом

Упоратися зі стресом

Уведення в раціон свиней спеціальних кормових добавок запобігає поведінковим розладам.  

Нетипову й агоністичну поведінку включно з боротьбою, бойовими позами та кусанням зазвичай тварини застосовують, щоб отримати доступ до ресурсів, таких як корм або для встановлення соціальної ієрархії. Така поведінка може призвести до травмування, зниження благополуччя та економічних втрат. Нетипова поведінка свиней, а саме кусання хвоста, вух і боків, є згубною для ефективної продуктивності свиней та їх благополуччя. Водночас існують гіпотези, що така поведінка є механізмом подолання розладів обміну речовин і погіршення здоров’я. 

Упродовж усіх етапів вирощування свиней частота й тривалість агресивної та нетипової поведінки може варіюватися залежно від доступності ресурсів, таких як корм, або фенотипу свиней. За інтенсивних умов свині від народження і до потрапляння на ринок піддаються впливу стресових чинників через стандартні процедури вирощування — відлучення, змішування й транспортування. І свиня-агресор, і свиня-жертва відчувають підвищений стрес і зниження благополуччя, що може збільшити фінансові втрати, пов’язані з нетиповою поведінкою. Глобально нетипова поведінка щорічно призводить до додаткових витрат на мільйони доларів і втрати прибутку. 

Причини агресії 

Причини нетипової поведінки — багатофакторні. Ця багатофакторна природа створює ускладнення спробам запобігти випадкам кусання хвостів і реєстрації поширеності такої поведінки на комерційних фермах. Ураження хвоста були зареєстровані на бійнях на рівні 13–72%, що демонструє високу поширеність кусання хвоста на комерційних фермах. 

Частота відкушування хвостів може швидко збільшуватися й призводити до канібалізму на рівні загону чи свинарника, тому раннє виявлення й запобігання є критичними. Звичайна стратегія на запобігання випадкам кусання хвостів — це практика купірування хвоста поросят невдовзі після народження. Таку практику було заборонено у ЄС, проте деякі країни-члени застосовують цей метод, зважаючи на тривалий досвід та економічні наслідки відкушування хвостів. Незважаючи на заходи контролю, епізоди відкушування хвостів та вух усе ще є поширеними, тому потрібні подальші дослідження щодо вивчення альтернативних шляхів зниження нетипової поведінки. Причому корегування балансу поживних і біологічно активних речовин підвищує інтерес. 

Дисбаланс поживних речовин у раціоні свиней у поєднанні із сучасною генетикою, надбанням якої є швидкий ріст та великий апетит свиней, може посилити розлади свиней, вирощених на промислових підприємствах, і сприяти агресивній поведінці, що проявляється в кусанні вух та хвостів. 

У мозку тварин, які демонстрували агресивну поведінку, було виявлено брак серотоніну, що можна порівняти з неврологічним розладом. На противагу цьому спокійні тварини мали вищий метаболізм серотоніну. 

Серотонін (5-гідрокситриптамін, 5-НТ) регулює емоційні режими поведінки, апетит і ритм сну та неспання. Знижений рівень серотоніну сприяє розвитку поведінкових розладів, пов’язаних із навколишнім середовищем. Дефіцит серотоніну можна компенсувати додаванням триптофану — попередника серотоніну. Це особливо важливо у стресових ситуаціях, оскільки деградація триптофану через метаболізм кінуреніну призводить до підвищеної потреби у цій амінокислоті. Незамінна амінокислота — триптофан потрапляє в мозок через гематоенцефалічний бар’єр, де перетворюється на нейромедіатор серотонін. 

Показано, що триптофан (ТРП) відіграє оригінальну роль у фізіології свиней. Дефіцит ТРП у їжі спричиняє пригнічення апетиту, що призводить  до зниження продуктивності й росту. Гідроксиіндоли мозку, зокрема нейромедіатор серотонін, тісно пов’язані з надходженням ТРП у корм. 

Роль триптофану 

Триптофан (ТРП) як попередник серотоніну (5-гідрокситриптаміну, 5-НТ) давно застосовують для пом’якшення агресивної поведінки та контролю стресу людей, а також сільськогосподарських тварин. Це дослідження було проведено для визначення впливу додаткового L-триптофану (L-TРП) на ріст, церебральну концентрацію 5-HT, концентрацію гормону стресу, статус окислювального стресу та поведінкову реакцію свиней під соціальним стресом, а також для визначення оптимального щоденного загального споживання ТРП, яке принесе користь молодняку свиней в умовах соціального стресу. 

Сімдесят два кабанчики у віці шість тижнів рандомно розподілили на шість обробок із додаванням 0 г, 2, 4, 6, 8 або 10 г L-Trp/кг до кормів на основі кукурудзи й соєвого шроту. Свиням згодовували призначені комбікорми протягом 15 днів. Вимірювали такі показники: маса тіла, поїдання корму, конверсія корму, приріст маси. Водночас досліджували слину, кров і гіпоталамус свиней. На 5-й і 10-й дні всі 12 свиней у кожній обробці переміщали у шість нових загонів для реєстрації поведінки в другому періоді, після чого повертали в попередні загони. На 15-й день свиней піддавали евтаназії для отримання гіпоталамуса. 

Протягом усіх 15 днів середньодобовий приріст і конверсія збільшувалися (лінійно, P = 0,01 і P < 0,01 відповідно) зі збільшенням додаткового L-Tриптофану. Оцінка загального добового споживання TРП на основі середньодобових приростів на 15-й день становила 10,8 г/день. Гіпоталамічна 5-HT і 5-гідроксиіндолоцтова кислоти збільшувалися (лінійно, P < 0,01 і P = 0,03 відповідно) зі збільшенням додаткового L-TРП. Малоновий діальдегід у плазмі й гіпоталамусі, а також кортизол у слині на 15-й день зменшувалися (лінійно, P = 0,01, P < 0,01 і P < 0,01 відповідно) зі збільшенням додаткового L-TРП. Азот сечовини в плазмі знижувався (лінійно, P < 0,01) зі збільшенням додаткового L-TРП. Збільшення додаткового L-TРП вплинуло на поведінку свиней протягом першого дводенного періоду спостереження шляхом зменшення (квадратично, P = 0,04) лежання, зменшення сидіння й збільшення пиття. Загалом додавання L-TРП покращило показники росту шеститижневих поросят, які перебували в умовах соціального стресу у зв’язку зі збільшенням виробництва 5-НТ у гіпоталамусі, зниженням концентрації гормону стресу, зниженням перекисного окислення ліпідів, збільшенням пиття та зменшенням сидячого та лежачого положення. Збільшення приросту маси тіла у молодняку поросят за умов соціального стресу було максимальним, коли щоденне загальне споживання TРП становило 10,8 г. 

Значення магнію 

Іншим важливим елементом, що має надзвичайно важливий вплив на подолання стресу твариною, є магній. Магній є одним із головних активаторів ензимів, що забезпечують перенесення фосфатних груп під час розщеплення АТФ, бере активну участь у формуванні кісток, регулює роботу м’язових і нервових волокон, а також забезпечує акумуляцію кальцію в організмі. Засвоєння магнію з корму організмом тварин становить 50‒60%, що часто спричиняє його дефіцит, який супроводжується підвищеною збудливістю, слабкістю кісток, м’язовими судомами — через підвищення вивільнення кальцію з організму. 

Магній забезпечує швидке і надійне полегшення у разі агресивної поведінки. Як регулятор він зв’язується з N-метил-D-аспартатним рецептором (NMDA) у мозку. NMDA-рецептор є членом сімейства глутаматних рецепторів і основою для навчання, формування пам’яті та нейропластичності через модуляцію сили синаптичного сигналу. Неправильна стимуляція рецептора може легко призвести до неврологічної дисфункції. Завдяки зв’язуванню магнію регулюється активність рецептора і досягається розслаблення. Ба більше: магній потрібен для розслаблення м’язів. 

Рішення нутриціологів 

Компанія Kaesler Nutrition GmbH разом з ексклюзивним дистриб’ютором в Україні ТОВ «Альфа-Вет» пропонують своє рішення запобіганню нетипової поведінки свиней, основане на багаторічних дослідженнях і відмінній якості. 

Lovit Granule Calm — кормова добавка з унікальним поєднанням L-Триптофану, вітамінів E, B12, B3, магнію та селену, допомагає тваринам впоратися зі стресовими чинниками та зберегти продуктивність на максимальних рівнях генетичного потенціалу. 

Основним показанням до застосування добавки є зменшення випадків нетипової поведінки чи канібалізм, швидка підтримка збудженого / знервованого поголів’я, запобігання зниженню продуктивності, пов’язаному зі стресом. Оптимізований склад поживних речовин у складі Lovit Granule Calm дає змогу негайно та прицільно реагувати на ситуації з підвищеними потребами. Відмінне формулювання гарантує швидке та правильне рішення з питною водою. 

Канібалізм є серйозною економічною проблемою у свинарстві. Поведінкові розлади виникають незалежно від типу свинарства і можуть посилюватися через генетичну схильність або аномальні поведінкові структури, засвоєні на етапі вирощування. Профілактика — найкращий захист від витрат на розв’язання проблем канібалізму. 

Матеріали надала компанія Kaesler Nutrition GmbH
Переклад й адаптація: Тетяна Орлюк, канд. вет. наук, ТОВ «Альфа-Вет»

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ