Техніка

Найсучасніші технології землеробства, репрезентовані компанією на BLUE INNOVATION DAY

У серці LEMKEN

У серці LEMKEN

Найсучасніші технології землеробства, репрезентовані компанією на BLUE INNOVATION DAY, орієнтуються на індивідуальний підхід до ґрунту та збереження його родючості.  

Індивідуальний підхід — це саме та особлива перевага LEMKEN, завдяки якій уже впродовж кількох століть життєпис легендарного бренду наповнюється яскравими звитяжними сторінками. Індивідуальний підхід закладено в стратегії компанії. На ньому базуються сучасні технології ґрунтообробітку з технікою LEMKEN. Індивідуальний підхід до клієнтів спонукає виробника чітко структурувати й до найдрібніших деталей вивіряти усі свої процеси. Ось, скажімо, щоби вчасно виконати всі свої зобов’язання перед замовниками, потужності LEMKEN працюють нині у три зміни шість днів на тиждень. І навіть ринкова взаємодія компанії та її маркетингові комунікації мають свою індивідуальність. У цьому переконалися журналісти AgroTimes, відвідавши штаб-квартиру LEMKEN у німецькому містечку Альпен під час BLUE INNOVATION DAY.  

Стратегія ефективності 

Про підсумки 2021-го та про плани компанії на прийдешній рік українським гостям розповіла пані Нікола Лемкен. За її словами, ключовим пріоритетом цьогорічної стратегії стала адаптація технологій до вимог відповідального землеробства та збереження родючості ґрунтів, про що красномовно свідчить гасло року: «Наш ґрунт — наше майбутнє».

Тож було проаналізовано різні підходи до ґрунтообробітку, переглянуто продуктову лінійку і вдосконалено найзапитуваніші знаряддя LEMKEN. Інноваційний інжиніринг сприяє дотриманню оптимального балансу — високої результативності землеробства та здоров’ю екосистеми. Компанія зацікавлена надалі співпрацювати з виробниками органічної продукції та розробляти агрегати для ефективного ґрунтообробітку. А вже нині до послуг сільгоспвиробників — ефективні рішення LEMKEN для землеробства у будь-яких ґрунтово-кліматичних умовах. 

У фарватері попиту 

За статистикою SIMA, європейські фермери за рік купують до 2,5 тис. причіпних складних сівалок. Тож, розвиваючи цей напрям, у LEMKEN вирішили не просто удосконалити вже наявний посівний комплекс, а створити новий — з турботою про грунти. Відповідальне використання природних ресурсів завжди було пріоритетом компанії. Тож машини LEMKEN сконструйовані таким чином, щоб мінімізувати тиск на ґрунт і за можливістю оптимізувати застосування засобів захисту рослин та добрив. Цим вимогам відповідає новинка бренду — посівний комплекс Solitair DT, що за робочої швидкості 16 км/год встигає за годину засіяти 10 га і споживає менше ніж 5 л/га пального. Завдяки інженерним удосконаленням рамної конструкції, агрегат має суттєво меншу вагу, ніж попередня модель, утім, зберіг усі функціональні переваги, за які ринок так цінує німецьку якість LEMKEN. 

Курс на продуктивність 

У модельному ряді цього бренду є агрегати, що максимально оснащені електронікою за останнім словом техніки. Втім, у малих фермерів сьогодні є також велика потреба у простих знаряддях, здатних забезпечити високу продуктивність і технологічність. Тож це теж враховано у новинках LEMKEN. Скажімо, нова версія навісної пневматичної сівалки Solitair 9+ — Duo — здатна одночасно ще й вносити добрива, або підсівати покривні культури, оскільки оснащена подвійним бункером. Технологія передбачає уніфікацію часу й пального, тож на це знаряддя сьогодні великий попит. 

Витривала інноваційність 

Український сільгоспвиробник зацікавлений в інноваційній техніці, яка була б функціональною, витривалою та ефективною в користуванні. Скажімо, навісний плуг Juwel 8i розробники оснастили інтегрованим модулем ISOBUS, що забезпечує повністю електрогідравлічне керування плугом через термінал CCI. А ось у культиваторі Karat 10 (з’явиться на ринку вже влітку 2022 року, причому у двох версіях — навісній і напівнавісній) буде більша відстань між лапами.

У новій моделі збережено систему захисту від пошкоджень і систему швидкої заміни робочих органів, а кут атаки робочих органів можна змінювати. Крім того, передбачено можливість не тільки глибокого ґрунтообробітку (до 30 см), а й можливість розпушувати поверхневий шар за допомогою спеціальної лапи DeltaCut. До того ж диски і штригелі нечутливі до великої кількості рослинних решток та налипання грунту. 

Фірмова досконалість 

У міжрядному культиваторі, розробленому підрозділом Steketee, теж передбачено низку вдосконалень. Зокрема, фірмове ноу-хау — система підрулювання за допомогою камери IC-Light, що дає змогу розпізнавати різні відтінки зеленого кольору та інші кольори і визначати розташування рядків. Це важливо, коли рослини ще маленькі і їх погано видно. Важливим удосконаленням є й система обприскування культурних рослин хімікатами або рідкими добривами (бак SprayHub — це повноцінний навісний обприскувач) із механічним відключенням секцій (а надалі її плануть автоматизувати). Інноваційний підхід у конструкції дає змогу суттєво зменшити норму виливу, застосовуючи стрічкове внесення ЗЗР. 

А от із бур’янами в рядках (а не тільки в міжряддях) ефективно впорається IC-Weeder AI. Як наголошують у компанії, це новий рівень боротьби з небажаною рослинністю, який дозволяє максимально зменшити кількість застосовуваних гербіцидів. Агрегат окремо сканує кожен рядок та міжряддя (кожна камера робить 30 зображень на секунду). За цими даними система будує карту розташування рослин, а вже відповідно до цієї інформації агрегати виконують механічну обробку ґрунту не тільки в міжрядді, а і в ряду між рослинами. Рухомі ножі, що оминають культурні рослини, приводить у дію пневмопривід. Поки що агрегат під управлінням штучного інтелекту працює тільки на посівах цукрових буряків, а вже скоро з’являться алгоритми і для інших культур. 

Адаптуючи техніку й технології ґрунтообробітку до нових тенденцій господарювання, LEMKEN величезну увагу приділяє практиці. Як зазначила пані Нікола Лемкен, працюючи над удосконаленням кожної моделі, було опитано величезну кількість фермерів, котрі розповіли виробникам про свої пріоритети, потреби й очікування. В результаті такої синергії народилася ціла лінійка високотехнологічних продуктів, що забезпечують сільгоспвиробнику широку функціональність та високу економічну ефективність. 

Компетенції та експертиза народжуються в самому серці LEMKEN. Надалі компанія планує розширювати виробничі потужності в Альпені. Крім того, стратегічно важливим напрямом залишатиметься сервіс. Прагнення бути близько до свого клієнта спонукає виробників оперативно реагувати на потреби сьогодення і вже сьогодні перейматися викликами майбутнього. 

Надія Воробйова, спеціально для Agrotimes  

Джерело:
AgroTimes
Поділитись:
Інші статті в цьому журналі
AgroTimes
AgroTimes
AgroTimes
12
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ