Техніка

KÖCKERLING - у новій концепції

У новій концепції

У новій концепції

Практичні рішення техніки KÖCKERLING, що забезпечують стабільний урожай і дбають про довкілля, знайшли точки дотику з фермерами на виставці в Ганновері.

Основні тенденції розвитку світового агропромислового комплексу вкотре визначила AGRITECHNIKA-2019. У тренді актуальні технології, що дають змогу підвищити продуктивність у сільському господарстві без шкоди для природних ресурсів. Інжиніринг сільського господарства за допомогою розумних рішень й інновацій — ось до чого нині прикута увага прогресивних агровиробників усього світу. Саме в такій концепції репрезентували на цьогорічній виставці свої новітні технічні рішення бренду KÖCKERLING. Подробиці ми дізнавалися від представника компанії Євгена Цуркана.

Універсальний Allrounder-flatline

Цей висококліренсний передпосівний культиватор привернув увагу багатьох гостей виставки з різних країн світу, особливо тих, хто провадить ековиробництво (чи як його ще називають біофармінг). Ще б пак! Агрегат здатний швидко й ефективно виконувати надзвичайно широкий спектр операцій: обробляти складний органічний матеріал, лущити стерню, здійснювати класичну оранку, напівпаровий осінній чи весняний ґрунтообробіток для боротьби з бур’янами й закриття вологи, обробляти злущене поле для створення мульчованого шару та навіть сіяти сидерати. Ця машина може працювати 7–8 місяців на рік, швидко окупиться й добре покаже себе в будь-якому господарстві. А на прийдешню весну компанія вже отримала понад 120 замовлень від німецьких фермерів.

В Allrounder-flatline чудово адаптовано контур до оброблюваної поверхні — аби агрегат міг точно дотримуватися заданої робочої глибини. Її можна регулювати, не виходячи з кабіни трактора й не припиняючи роботи, — за допомогою гідравліки, «безступенево», без перестановки пальців чи кліпс (оператор орієнтуватиметься на показники масштабної шкали, яку легко читати). Для гарантії рівномірності обробітку по всій ширині захвату (6–7,5 м) культиватор оснащено регулюванням контуру. Бокові секції машини можуть підлаштовуватися під контур полів (горбів, схилів і долин), тим самим забезпечуючи їх рівномірний ґрунтообробіток.

Швидко замінювані робочі органи у цій універсальній машині представлено стрілчатими лапами із шириною зрізу 200-мм, що ідеально підходять для дрібного обробітку, та долотами для глибшого обробітку.

Лапи кріпляться до пружинних S-подібних сталевих стійок. Для оптимального змішування й обробітку великої маси органіки їх розташовано в шість рядів (із посиленим тиском на них під час роботи на середніх і тяжких ґрунтах упораються подвійні пружини для стійок).

Регулювання глибини ходу машини (чітко по рельєфу) виконується через чотири передніх опорних колеса. Експлуатаційну надійність навіть за наявності великої маси органіки на поверхні забезпечує її конструкція й довжина (13 м). По всій довжині рамної конструкції лінійна відстань між робочими органами становить 130 мм, тож агрегат працює без забивань.

Ще одна перевага Allrounder-flatline — здатність вирівнювати оброблений горизонт (у процесі обробітку ґрунт змішується безпосередньо в культиваторі з органікою, а потім оптимально розподіляється). Застосування агрегата можливе як для дрібного ґрунтообробітку, так і до 13 см завглибшки.

Розробники передбачили можливість оснащення машини різними інструментами, зокрема, переднім різальним котком (особливо він знадобиться для оптимального різання стерні ріпаку, буде доречним і для обробітку соняшнику, кукурудзи чи загортання сидератів), а також оснащення гідравлічною передньою вирівнювальною планкою (для створення оптимального посівного горизонту).

Нові рішення для дискової борони Rebell

Після багаторічного випуску дискових борін серії Rebell компанія модернізувала цю модель, суттєво розширивши можливості її застосування. Розроблено, зокрема, новий концепт для підвіски дисків у боронах Rebell-Classіc — Rebell-classic-T. Ця машина добре пристане для умов Східної Європи (українського, польського, чеського, румунського ринку), бо за відсутності вологи умови для лущення стерні дуже відрізняються від тих, у яких господарюють наші західноєвропейські сусіди. Дискова борона може впоратися з ґрунтообробітком у будь-яких умовах.

Дискова борона Rebell

Аби найкраще налаштувати агрегат відповідно до умов експлуатації є можливість вибрати підхожий варіант стійок кріплення дисків: уже відомі стійки з ресорною пружиною або ж як альтернатива — зі спіральною. Кожна має свої переваги за роботи на різних ґрунтах. Скажімо, плавний хід дисків навіть за високої робочої швидкості на середніх і тяжких ґрунтах забезпечує спіральна пружина. Для отримання оптимального результату на м’якіших ґрунтах рекомендовано обладнати машини підвіскою з ресорною пружиною. Опція гідравлічного налаштування глибини дає можливість операторові легко впливати на глибину та якість ґрунтообробітку (відповідно до умов роботи), не виходячи з кабіни трактора.

Компактна Rebell-classic призначена для дрібного ґрунтообробітку. Це сучасна машина, що завдяки закритим підшипникам і подвійному STS-котку має високий рівень надійності. Коток с U-подібним профілем наповнюється ґрунтом, унаслідок чого прикочування відбувається за принципом «ґрунт по ґрунту», відтак зростає вага котка й мінімізується пробуксовування, разом із тим залишаючи оптимальну структуру ґрунту з потрібним зворотним ущільненням. Задня штригельна борона слугує для додаткового розподілення соломи (є можливість регулювання інтенсивності роботи).

Практики, котрі мали справу з цим агрегатом у полі, зазначають високі результати плужної борозни з подрібненням органічної маси й вирівнюванням ґрунтового горизонту. Натомість компонування Rebell-classic-T, як порівняти з Rebell-Classіc, має більшу ширину захвату (5–8 м і 3–12,5 м), більшу кількість дисків (42–62 до 22–42) та суттєво більшу масу (5060–6300 і 1490–2980 кг). Відповідно, й потреба в тяговій потужності цих борін теж різна: мінімум 160 і 110 к. с.

Rebell-classic-T обладнана подвійним DSTS-котком. На тяжких ґрунтах додаткова вага буде перевагою, що сприятиме належному входженню борони в ґрунт і якісній інтенсивній роботі. За робочої глибини від 3 до 12 см борони серії Rebell демонструють надзвичайну легкість у русі. Комплектується дисками діаметром 510 мм, кожен з яких установлюється на стійці за допомогою дворядного конічного роликопідшипника. Інтенсивність роботи цих агрегатів можна регулювати.

Німецька успішність досвіду й традицій

Понад півстоліття минуло відтоді, як на фундаменті виробничих традицій, започаткованих у німецькому місті Феорлі інженером Кекерлінгом і бізнесменом Хайнріхом, розпочав свій життєпис добре знаний нині бренд ґрунтообробної техніки. Німецька успішність KÖCKERLING лежить у практичних дослідженнях і регулярній взаємодії зі споживачем. Сімейним бізнесом керують його власники. Виконавчі директори — Крістіне та Фрідріх Köckerling Дірк Полльмайєр. Бренд розвивається стрімкими темпами, поєднуючи ремісничі традиції й багаторічний досвід зі сміливістю конструкторських рішень.

Євген Цуркан

Новинки компанії, як зауважив Євген Цуркан, знайшли на виставці в Ганновері точки дотику з фермерами. Зокрема, Allrounder-flatline — це ноу-хау для тих, хто провадить ековиробництво. Машина відповідає всім вимогам європейського сільгоспвиробництва й здатна кинути виклик користувачам тотальних гербіцидів. А завдяки революційному інженерному рішенню від KÖCKERLINGпроцес роботи лущильника серії Rebell-classic став значно надійнішим і гнучкішим. Тож це неабиякий аргумент для споживача й карт-бланш у конкурентній боротьбі за частку ринку.

Ринок в Україні, на переконання фахівця, суттєво змінився за п’ять років. Утім, орієнтири компанії не змінилися: «Ми орієнтуємося на професійного фермера, котрий поважає землю, яку має в обробітку, і на яку дивиться з перспективою. Це той фермер, що вміє зробити аудит своєї рухомої й нерухомої власності, відстежує й намагається крокувати в ногу з новинками та нормами ведення екологічного сільгоспвиробництва, а ще — належно доглядає й використовує хорошу техніку, — каже пан Євген. На його переконання, ідеальна техніка для таких людей — саме від KÖCKERLING і це вже неодноразово доведено на практиці. Вибудовуючи свій клієнтський досвід на таких засадах протягом минулого десятиліття, компанія нині має чимало лояльних клієнтів, котрі придбали у свої господарства далеко не по одному культиватору німецького бренду.

KÖCKERLING і надалі забезпечуватиме аграріям стабільний урожай разом із турботою про довкілля.

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ