Агрономія

Три кроки до високого врожаю ріпаку

Три кроки до високого врожаю

Три кроки до високого врожаю

Для українських сільгоспвиробників ріпак озимий — чи не найрентабельніша культура, тому її вирощування досить актуальне, а добрі ґрунти й сприятливі кліматичні умови дозволяють отримувати високі врожаї. Також ріпак є чудовим попередником, оскільки він рано звільняє поле, покращує структуру і родючість ґрунтів, зменшує ризик водної та вітрової ерозії, знижує засміченість полів. На території країни щороку посівні площі даної культури коливаються, і це залежить від погодних умов, які складаються у серпні-вересні року посіву. Тож, за даними Міністерства економіки, торгівлі та сільського господарства України, у 2020-му посівні площі становили 881,1 тис. га.

Першим кроком в отриманні високих урожаїв є вибір гібридів, який дає можливість бути впевненим у їхньому потенціалі. При виборі насіння озимого ріпаку слід звертати увагу на такі чинники: інтенсивність (потенціал урожайності), адаптивність, посухостійкість, інтенсивність розвитку восени.

Всім цим потребам відповідають гібриди компанії «Сингента», а саме НК Технік, СИ Анабелла, Торес, СИ Савео, СИ Харнас та СИ Мартен, які поєднують у собі високу врожайність та зимостійкість. Окрім того, вони прекрасно адаптовані до умов вирощування в усіх ріпакосійних регіонах України.

Докладніше розглянемо новинки компанії, які вже встигли себе зарекомендувати серед сільгоспвиробників.

СИ Харнас — середньостиглий гібрид з дуже високим потенціалом урожайності в різних зонах вирощування, демонструє високу й стабільну врожайність у посушливих умовах. Середньоінтенсивні темпи росту на початкових етапах розвитку дозволяють висівати гібрид в оптимально рані терміни сівби. Відзначається високою зимостійкістю та швидким відновленням вегетації навесні, має високу стійкість до циліндроспоріозу.

СИ Анабелла — середньопізній високопродуктивний гібрид інтенсивного типу, який вирізняється високою зимостійкістю (рівень гібрида НК Технік) та високим рівнем стійкості до фомозу. Також гібрид характеризується повільними темпами росту на початкових етапах органогенезу, що робить його стійким до переростання і придатним до оптимально ранніх термінів посіву.

СИ Харнас та СИ Анабелла рекомендовані до вирощування в усіх ріпакосійних регіонах України.

Другим кроком є дотримання термінів сівби та норми висіву, оскільки потрібно розуміти, що загущені та перерослі посіви більш схильні до переростання, що може призвести до підняття точки росту над поверхнею ґрунту, і внаслідок цього може зменшитися їх захищеність у морозний період.

Рекомендованою нормою висіву за оптимальних умов посіву для гібридів компанії «Сингента» є 50 ±10 рослин/м². До того ж глибина заробки насіння повинна становити 2,0–2,5 см. Посів на глибину до 3,0 см слід застосовувати при нестачі вологи в ґрунті.

Третій крок — дотримання системи живлення та застосування засобів захисту рослин, що є важливою складовою при вирощуванні культури.

При поєднанні та дотриманні всіх складових розкривається потенціал гібрида і сільгоспвиробник отримує високі сталі врожаї.

Г. В. Малина, кандидат сільськогосподарських наук, керівник групи з технічної підтримки насіння олійних культур, ТОВ «Сингента»
І. С. Швачунова, менеджер з технічної підтримки насіння олійних культур, ТОВ «Сингента»

Поділитись:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ